środowisko naturalne/ekologia sprawy społeczne

Dokąd tupta jeż? TAURON wyposażył klinikę [zdjęcia]

Jeż to symbol nowej strategii Grupy TAURON. Organizacja realizuje zobowiązanie złożone w trakcie prezentacji. Dzięki wsparciu Fundacji TAURON profesjonalne wyposażenie otrzyma lecznica w Stanowicach koło Rybnika.

– Zielony Zwrot TAURONA to nasz plan na mądrą transformację energetyczną. Pomagając jeżom, które stały się symbolem tej zmiany, pokazujemy, że troska o otaczającą nas rzeczywistość jest bardzo ważna. Zielony Zwrot TAURON przełoży się na pozytywne zmiany dla środowiska naturalnego, ale i regionu, w którym działamy – mówi Łukasz Zimnoch, rzecznik prasowy TAURONA.

Dzięki naszemu finansowemu wsparciu możemy dołożyć cegiełkę do powstającej Kliniki Jeża MegaZwierza. Naszą misją jest wsparcie i rozwój społeczności, w której działamy. Dążymy do tego, by koncentrować pomoc tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna. Dlatego Fundacja TAURON pomaga pracownikom, realizuje projekty wspierające promocję i ochronę zdrowia oraz edukację, jak również dba o rozwój młodych talentów. Fundacja wspiera też inicjatywy nastawione na ochronę środowiska naturalnego, dlatego postanowiliśmy wesprzeć zakup specjalistycznego sprzętu dla kliniki – wyjaśnia Barbara Stefaniak-Gnyp, prezes Fundacji TAURON.

Dzięki wsparciu Fundacji TAURON Klinika Jeża MegaZwierza w Stanowicach została wyposażona m.in. w inkubator dla małych zwierząt, stacjonarny koncentrator tlenu, mikroskop z trzecim torem optycznym, stetoskop dla małych zwierząt. Sprzęt ten jest niezbędny w trakcie ratowania jeży.

– TAURON na dużą skalę wspiera jeże. Domki dla jeży, leczenie jeży, kampanie promujące jeżowy dobrostan, działania są długofalowe, starannie przemyślane. Cieszę się, że nasza współpraca tak dobrze się rozwija. Sprzęt, o który wzbogaciła się powstająca Klinka dla Jeża MegaZwierz pozwoli na szybkie i skutecznie leczenie rannych i chorych kolczastych zwierzaków. To stało się dzięki finansowemu wsparciu TAURONA i jest to chwalebne – wyjaśnia Joanna Suwała, prowadząca Klinikę Jeża MegaZwierza.

#DokądTuptaJeż

Zapowiadając ogłoszenie nowej strategii TAURON zorganizował trzy happeningi w Warszawie, Krakowie, Katowicach pod wspólnym tytułem: Dokąd tupta jeż? Odpowiedź na to pytanie zaprezentowano w trakcie konferencji prasowej do Taurona, bo to tu środowisko naturalne jest priorytetem (link do wideo z prezentacji strategii).

W trakcie wydarzeń firma zaprezentowała „manifest jeżowy”

TAURON od czterech lat organizuje kampanie pomocowe dla jeży: buduje domki chroniące te zwierzęta oraz znaki przypominające kierowcom o jeżach.

Łącznie dzięki prowadzonej przez TAURON akcji do parków i ogrodów w południowej Polsce trafiło aż 100 domków dla jeży. Dwa długie tunele wejściowe skutecznie zabezpieczają wnętrze przed intruzami, takimi jak psy, kuny czy lisy.

Oto kilka porad, jak pomóc jeżom w upałach:

• Oczko wodne to dla jeża śmiertelna pułapka – spragniony zwierz starając się zbliżyć do lustra wody ześlizguje się z folii, z której jest zbudowane oczko i nie mogąc się wykaraskać z opresji najpierw słabnie, a potem tonie. Wyposaż oczko wodne w kratkę, tak by każdy kolczasty czworonóg miał szansę o własnych siłach opuścić oczko po zaspokojeniu pragnienia.
  • Nie zostawiaj za sobą puszek i słoików – ciągle głodny jeż może wejść do takiej pułapki i nigdy już z niej nie wyjść.
  • W ogródku nie używaj trucizn na ślimaki, jeż chętnie spożywa brzuchonogi i sam może się zatruć.
  • Zerknij na pułapki architektoniczne w twoim otoczeniu. Wyposażenie kratki ściekowej czy kanalizacyjnej w pokrywy pozwoli zapobiec wypadkom.
  • Płot może uwięzić wszędobylskiego jeża. Jeśli nie ma przeciwskazań, zrób otwory w pobliżu ziemi, tak, by jeż bezpiecznie mógł odwiedzić Twojego sąsiada.
  • Wystaw miseczkę z wodą dla jeża. Czasem, szczególnie w miastach, trudno jeżowi znaleźć wodę.
  • Jeśli widzisz dorosłego osobnika, który energicznie gdzieś tupta zostaw go w spokoju, to może być matka, która maszeruje karmić swoje potomstwo.
  • NIGDY nie karm jeża mlekiem – laktoza w mleku jest niestrawna dla jeży, może bardzo zaszkodzić, a nawet zabić jeża.
Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch