Międzynarodowy Dzień Przyjaźni
10 przepisów na szybkie dania z przyjaciółmi
30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Przyjaźni. To doskonała okazja do wyśmienitego spotkania z bliskimi osobami. Tym bardziej, że zabiegani i zanurzeni w natłoku codziennych spraw nie mamy czasu, by celebrować te szczególne relacje oparte na życzliwości i zaufaniu.
Fun fact
Międzynarodowy Dzień Przyjaźni ustanowiono rezolucją ONZ w roku 2011, honorując działania Ramóna Artemio Bracho i założonej przez niego w 1958 roku fundacji na rzecz przyjaźni. Do popularyzacji tego święta przyczynił się Internet. I bardzo dobrze, bo przyjaźń to niezwykła więź między ludźmi, która ma pozytywny wpływ na samopoczucie, jakość życia a także poczucie wspólnoty postaw i bezpieczeństwo.
Letnie menu
Na ciepłe lipcowe popołudnie lub wieczór polecamy zestaw przekąsek i dipów. Do tego słodki deser w postaci sezonowych owoców przykrytych pyszną kruszonką. Całość zwieńczona smoothie „Zielone love” dopełni spotkanie z przyjaciółmi. Będzie pysznie! Życzymy smacznego Międzynarodowego Dnia Przyjaźni!
Cukinia smażona
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji:2
Składniki:
- 1 cukinia
- Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
- Olej słonecznikowy
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- Ocet balsamiczny
- Świeża mięta
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię i pokrój ją na plastry o grubości 1-1,5 cm. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż plastry cukinii i smaż je z obu stron, aż się zarumienią.
- Przygotuj ręcznik papierowy, na którym odsączysz cukinię z oleju.
- Cukinię dopraw przyprawą Delikat, pieprzem, posiekaną miętą oraz odrobiną octu balsamicznego. Serwuj na zimno z grzankami i płatkami parmezanu. Przepis na pyszne grzanki znajdziesz poniżej.
Grzanki z chleba
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g białego, czerstwego chleba
- 1 kostka Przyprawy w Mini Kostkach Czosnek Knorr
- 10 płatków parmezanu
- 1 szczypta czarnego pieprzu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Chleb połam na małe kawałki. Następnie namocz je w niewielkiej ilości wody. Odsącz jej nadmiar za pomocą ściereczki. Na tak przygotowane kawałki pieczywa połóż rozkruszoną kostkę czosnkowej przyprawy.
- Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, dodaj posiekane ząbki czosnku. Następnie smaż kawałki chleba z obu stron, aż staną się złociste i chrupkie.
- Pod koniec dopraw grzanki pieprzem. Przed podaniem posyp je płatkami parmezanu.
Szpinak na ostro
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego szpinaku
- 1 opakowanie Sosu śmietanowo-ziołowego Ulubione smaki Knorr
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 100 ml śmietany 18%
- ½ cebuli
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 szczypta przyprawy gałka muszkatołowa
- 100 g startego żółtego sera
- 1 opakowanie sosu tabasco
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj świeży szpinak. Jeżeli masz mrożony, odstaw do rozmrożenia, a następnie odciśnij nadmiar wody.
- Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie do cebuli dodaj szpinak i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-ziołowy. Zagotuj warzywa.
- Całość dopraw gałką muszkatołową, pieprzem cayenne i zmiksuj w blenderze. Powstałą pastę przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie na wierzchu ułóż starty ser i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Ostry i aromatyczny szpinak serwuj z nachosami.
Sos serowy do nachos na ciepło
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 100 g startego sera cheddar
- 1 serek topiony
- ½ łyżeczki Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
- 1 łyżka krążków jalapeno w zalewie
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki margaryny
Sposób przygotowania:
- Margarynę rozpuść w rondelku, a następnie zeszklij na niej posiekaną cebulę.
- Dodaj łyżkę mąki, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aż do połączenia składników. Wlej mleko, wymieszaj wszystko, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień.
- Do rondelka wsyp starty cheddar, dodaj serek topiony i krążki jalapeno. Podgrzewaj do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Całość dopraw do smaku przyprawą Delikat. Podawaj na ciepło do nachosów lub innych przekąsek typu snack.
Flammkuchen
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- 20 ml oleju
- 1 szczypta soli
Farsz:
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g boczku pokrojonego w kostkę
- 200 ml śmietany 36%
- 2 cebule czerwone
- 2 łyżki Przyprawy Włoskiej z Rozmarynem Knorr
- 1 garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj wodę, olej, szczyptę soli i za pomocą haka wyrabiaj ciasto. Gdy masa będzie jednolita, włóż ją do miski i przykryj ściereczką. Odstaw na kilka minut.
- Następnie pokrój cebulę w piórka, a pomidorki przekrój na połówki. Nastaw piekarnik na 250°C z opcją grzałki góra-dół.
- Czekając, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę, w misce wymieszaj składniki na farsz: śmietankę, boczek, cebulę i pomidorki. Farsz dopraw przyprawą Knorr.
- Przełóż ciasto na arkusz papieru do pieczenia i rozwałkuj cienko na wymiar blachy (ok. 30 x 40 cm). Następnie delikatnie zsuń papier z ciastem na blachę do pieczenia.
- Na przygotowane ciasto na blasze wyłóż farsz i wstaw całość do rozgrzanego piekarnika na 20 min.
- Po wyjęciu z piekarnika Flammkuchen należy skropić oliwą i udekorować liśćmi rukoli.
Hummus z suszonymi pomidorami
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 2 puszki ciecierzycy
- 50 g suszonych pomidorów
- 1 łyżka pasty tahini
- Przyprawa Suszone Pomidory z Czosnkiem i Bazylią Knorr
- ½ cytryny
- 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Odcedź ciecierzycę z zalewy i przełóż do misy blendera.
- Następnie dodaj suszone pomidory, pastę tahini, przyprawę Knorr i oliwę z suszonych pomidorów.
- Całość miksuj, stopniowo dodając zalewę z ciecierzycy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj.
Grillowany ser Halloumi
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 opakowania sera Halloumi
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski
- 1 szczypta soli morskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 1 pęczek młodego jarmużu
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Hot
- 1 czerwona cebula
- ½ pęczka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania dresingu potrzebnego do zamarynowania sera. Następnie pokrój czosnek i cytrynę w plasterki. Przełóż je do miseczki i dodaj przyprawę Knorr oraz sól morską. Wszystkie składniki połącz z olejem z pestek winogron.
- Ser pokrój w grubsze plastry i zamarynuj w przygotowanym sosie.
- Jarmuż umyj i sparz wrzątkiem. Cebulkę pokrój w cienkie piórka.
- Ser grilluj po 2-3 minuty z każdej strony, korzystając z patelni grillowej lub funkcji grilla w piekarniku. Po usmażeniu przełóż ponownie do marynaty.
- Na dnie talerza rozsmaruj ketchup, następnie połóż liście jarmużu, cebulę i grillowany ser. Całość skrop z wierzchu marynatą i udekoruj dużą ilością listków pietruszki. Gotowe!
Sałatka z awokado, pistacji i sera pleśniowego
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 105 g roszponki
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Włoskiego
- 1 awokado
- 4 suszone pomidorki
- 3 łyżki pistacji lub innych orzechów
- 50 g sera pleśniowego gorgonzola
- 4 kromki pieczywa tostowego
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 1 szczypta pieprzu czarnego świeżo zmielonego
- 1 łyżka oleju lub masła
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania sosu. Wsyp zawartość opakowania sosu Knorr do miseczki, a następnie połącz razem z sokiem z cytryny, oliwą z pomidorów i dokładnie wymieszaj.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż łyżką miąższ, który następnie pokrój w kostkę o szerokości około 3 cm. Następnie ser pokrój w kostkę, a pomidory w paski.
- Pieczywo okrój ze skóry, pokrój w kostkę i opiecz na rozgrzanej patelni na oleju z odrobiną czosnku.
- Umytą i osuszoną roszponkę wyłóż na półmisek. Na wierzchu rozłóż awokado, ser oraz pomidory. Sałatkę polej przygotowanym sosem, posyp pistacjami oraz grzankami. Bon appétit!
Smoothie “zielone love”
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 duży pęczek posiekanej natki pietruszki
- ½ awokado
- 1 banan
- ½ łyżeczki przyprawy imbir
- 2 szklanki soku z pomarańczy
Sposób przygotowania:
- Włóż wszystkie składniki do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Rozlej smoothie do szklanek. Udekoruj koktajl natką pietruszki.
Crumble z owocami
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 jabłka
- 2 gruszki
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 50 g masła
- 80 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 20 g płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj jabłka i gruszki, następnie obierz owoce ze skórki i pokrój w kostkę o wielkości mniej więcej 2 – 3 cm.
- Pokrojone owoce przełóż do miseczki i dodaj cukier oraz cynamon. Wymieszaj dokładnie składniki.
- Przełóż owoce do ramekinów.
- Mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i połącz całość, tworząc kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałowe i wymieszaj. Wcześniej przygotowane owoce posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824