technologie nauka/edukacja/szkolenia

Przełomowy moment w rozwoju misji kosmicznej CRISTAL w ramach europejskiego programu obserwacji Ziemi Copernicus Earth

30.06.2022 | Thales

Porozumienie Thales Alenia Space i Airbus Defence and Space w sprawie opracowania i kwalifikacji wysokościomierza radarowego IRI

Thales Alenia Space spółka joint venture Thales (67%) i Leonardo (33%) podpisała porozumienie rozszerzające zakres współpracy z Airbus Defence and Space, głównym wykonawcą satelity w programie CRISTAL. Umowa przewiduje rozwój i certyfikację IRIS, czyli Interferometrycznego Radarowego Wysokościomierza Lodu i Śniegu, który zostanie umieszczony na satelicie Copernicus polaR Ice and Snow Topography ALtimeter w ramach misji CRISTAL. Operacja kosmiczna jest częścią programu Copernicus Expansion Europejskiej Agencji Kosmicznej, realizowanego we współpracy z Komisją Europejską. To flagowy europejski program, którego celem jest dostarczenie danych z obserwacji i badań Ziemi. W toku prac rozwijany będzie szereg usług wspierających monitorowanie klimatu, ochronę środowiska naturalnego i ocenę skutków klęsk żywiołowych. Tak kompleksowe badanie zapewni wyższą jakość życia i bezpieczeństwo wszystkim obywatelom Europy.

Porozumienie stanowi ważny krok w realizacji misji CRISTAL, której celem jest pomiar grubości lodu morskiego i wysokości pokrywy lodowej – dwóch kluczowych wskaźników zmian klimatu. Firma Thales Alenia Space zakończyła pierwszy etap tego kontraktu (B2), czyli prace nad wstępnym projektem wysokościomierza, które rozpoczęły się w 2020 roku. Obecnie producent rozpoczyna się fazę szczegółowego projektowania, badań kwalifikacyjnych i rozwój instrumentu badawczego (faza CD). Prace nad wysokościomierzem będą trwały do 2025 roku, następnie zostanie on zintegrowany z satelitą CRISTAL, którego start planowany jest na rok 2027.

Satelita CRISTAL zostanie wyposażony w dwuczęstotliwościowy wysokościomierz radarowy w paśmie Ku/Ka, służący do pomiaru i monitorowania grubości pokrywy lodowej oraz głębokości zalegającego śniegu. Pomiary grubości lodu morskiego pomogą w planowaniu działań w regionach polarnych. IRIS będzie również mierzył i monitorował zmiany w wysokości pokrywy lodowej i lodowców na całym świecie, wykorzystując możliwości radaru interferometrycznego. Nowy wysokościomierz znacznie zwiększy dokładność pomiarów swojego poprzednika, SIRAL-2 (instrument pracujący wyłącznie w paśmie Ku, znajdujący się na pokładzie misji ESA CryoSat-2 Earth Explorer), dzięki jego dwuczęstotliwościowemu działaniu i dodaniu możliwości pomiaru wysokości lodu na powierzchni morza. Misja CRISTAL umożliwi monitorowanie zjawisk atmosferycznych i zmian środowiska na całym świecie, co rozszerzy dostępną wiedzę w kwestii gwałtownie zmieniającego się klimatu.

- Firma Thales Alenia Space jest dumna z tego, że może wnieść swój wkład w misję CRISTAL, która odegra kluczową rolę w zrozumieniu i monitorowaniu zmian klimatycznych. Uczestniczymy w programie jako producent i dostawca wysokościomierza IRIS, który bazuje na naszym wieloletnim know-how w dziedzinie altimetrii satelitarnej i doświadczeniu lotów na SIRAL-2 – mówi Hervé Derrey, Prezes i Dyrektor Generalny Thales Alenia SpaceBieguny polarne mają realny wpływ na globalne modele klimatu, cyrkulację termohalinową i globalny bilans energetyczny. Długoterminowy program monitorowania topografii lodu, oceanu i śniegu na powierzchni Ziemi ma ogromne znaczenia dla dalszych eksploracji naszej planety.

Opracowując wysokościomierz IRIS, Thales Alenia Space będzie korzystać z doświadczenia zdobytego podczas tworzenia kilku zaawansowanych wysokościomierzy wyprodukowanych m.in. dla programów SIRAL-2, Poseidon 4 na satelicie Sentinel-6/Jason-CS, AltiKa na satelicie CNES/ISRO SARAL oraz KaRIn na satelicie CNES/JPL SWOT.

Thales Alenia Space jest również pierwszą firmą, która wyprodukowała interferometryczny wysokościomierz SAR (SIRAL), którego działanie i skuteczność została już przetestowana na orbicie. Wieloletnie doświadczenie zdobyte w praktyce oraz wiedza z zakresu elektroniki i anten radarów interferometrycznych sprawia, że Thales Alenia Space nie ma w tym obszarze konkurencji.

Wkład producentów w projekt CRISTAL

Thales Alenia Space z siedzibą we Francji jest głównym wykonawcą wysokościomierza IRIS. Thales Alenia Space z siedzibą w Belgii dostarcza technologię zasilacza wzmacniacza półprzewodnikowego dla pasm Ku i Ka. Zespół Thales Alenia Space z siedzibą we Włoszech pracuje nad oscylatorem ultrastabilnym, a Thales Alenia Space z siedzibą w Hiszpanii opracowuje transponder pasma S (SBT).

Thales Alenia Space, światowy lider w dziedzinie altimetrii satelitarnej

Thales Alenia Space jest światowym liderem w dziedzinie altimetrii satelitarnej Jest to technika, która pozwala badać grubość lodu morskiego, poziom rzek i jezior, a także topografię lądu, pokrywy lodowej i dna morskiego. W przeszłości firma dostarczyła wiele instrumentów dla oceanografii, w tym wysokościomierze Poseidon, które zostały zamontowane na satelitach Topex-Poseidon i Jason 1, 2 i 3 dla francuskiej agencji kosmicznej CNES. Thales Alenia Space zbudowała także wysokościomierz AltiKa, nadający w paśmie Ka, dla francusko-indyjskiego satelity oceanograficznego SARAL. W laboratoriach firmy powstał również wysokościomierz SIRAL 2 o bardzo wysokiej rozdzielczości SAR (radar z syntetyczną aperturą), zintegrowany z systemami satelity ESA Cryosat-2, precyzyjnego urządzenia do pomiaru zmian grubości lodu morskiego i bilansu masy lodu kontynentalnego. Ponadto Thales Alenia Space dostarcza wysokościomierze SRAL SAR dla satelity Sentinel-3, wysokościomierz SWIM do pomiaru widma fal dla CNES i  wystrzelony na satelicie CFOSat oraz wysokościomierze SADKO na rosyjskich satelitach GEO-IK.

Więcej informacji na ten temat znajduje się na: Omnispace.com oraz profilach w mediach społecznościowych na Linkedin i Twitter.

Account Manager, MSL
Agata Koczowska

agata.koczowska@mslgroup.com

O THALES ALENIA SPACE

Bazując na ponad 40-letnim doświadczeniu i wyjątkowej kombinacji umiejętności, kompetencji i kultury, Thales Alenia Space dostarcza opłacalne rozwiązania z zakresu telekomunikacji, nawigacji, obserwacji Ziemi, zarządzania środowiskiem, badań, nauki i infrastruktury orbitalnej. Zarówno rządy, jak i prywatni przedstawiciele przemysłu polegają na Thales Alenia Space w zakresie opracowywania systemów satelitarnych, które zapewniają połączenie i pozycjonowanie w dowolnym miejscu i czasie, obserwują naszą planetę, ulepszają zarządzanie jej zasobami, a także eksplorują nasz Układ Słoneczny i przestrzeń poza nim. Thales Alenia Space postrzega Kosmos jako nowy horyzont, który pomoże uzyskać lepsze i bardziej zrównoważone życie na Ziemi. Jako spółka joint venture firm Thales (67%) i Leonardo (33%) Thales Alenia Space współpracuje również z Telespazio, tworząc Space Alliance oferujący pełen zakres rozwiązań dla sektora kosmicznego. Thales Alenia Space w 2020 roku osiągnęła skonsolidowane przychody w wysokości ok. 1,85 mld euro i zatrudnia ok. 7,7 tys. pracowników w 10 krajach w 17 lokalizacjach w Europie (w tym w Polsce) i 1 w USA.

www.thalesaleniaspace.com

Account Manager, MSL