środowisko naturalne/ekologia kultura/sztuka/rozrywka

TAURON pamięta o bohaterach i walczy ze smogiem

Podobizna kpt. Jerzego Kurpińskiego ps. „Ponury” – pojawiła się na ścianie w Myszkowie. Wszystko za sprawą Grupy TAURON, która w ten sposób kontynuuje akcję, której celem jest upamiętnienie ważnych postaci historycznych przy użyciu farb antysmogowych.

W Myszkowie odsłonięty został mural upamiętniający jednego z ważniejszych żołnierzy wyklętych, bohatera podziemia niepodległościowego kpt. Jerzego Kurpińskiego ps. „Ponury”.

- Przeszłość buduje tożsamość, a my chcemy być bliżej społeczności lokalnych, nie tylko poprzez nasze zaangażowanie w zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego regionu, ale również poprzez udział w inicjatywach społecznych, edukacyjnych i historycznych, które są ważne dla naszych klientów - mówi Paweł Szczeszek, prezes Grupy TAURON. - TAURON odpowiedzialnie podchodzi do swojej roli dużego i ważnego podmiotu gospodarczego południowej Polski i dlatego  jest blisko wspólnot lokalnych i na rzecz tych wspólnot działa w wielu obszarach – wyjaśnia Paweł Szczeszek.

Grafikę wykonano z wykorzystaniem specjalnej techniki i przy wykorzystaniu farb antysmogowych.

Warto podkreślić, że nie jest to pierwsza inicjatywa udostepnienia obiektów TAURONA, znajdujących się w przestrzeni publicznej pod murale lub graffiti o walorach edukacyjnych lub artystycznych. Również, jeżeli chodzi o posiadaną infrastrukturę energetyczną, to zdarza się udostepnienie elewacji niektórych stacji  energetycznych artystom z obszaru street artu, grafikom lub stowarzyszeniom działającym lokalnie. Zawsze tego rodzaju projekty wpisują się w otaczającą architekturę, przestrzeń miejską i są powiązane z konkretnym regionem.

W Zabrzu na ścianie kamienicy przy ulicy Bolesława Wallek-Walewskiego 2, od lutego 2021r. znajduje się ekomural o powierzchni 126 m2. Na malowidle podziwiać można Wojciecha Korfantego, czyli jedną z najważniejszych postaci w nowożytnej historii Śląska i Polski. Mural ma dodatkowy walor - pochłania smog.

TAURON pamięta o bohaterach

Wykonany w ostatnich dniach w  Myszkowie mural upamiętnia kpt. Jerzego Kurpińskiego ps. „Ponury” i znajduje się na ogrodzeniu Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji, przy ul. Miedzianej 3. Wymiary malowidła to 5 metrów wysokości i 6 metrów szerokości.  Na pierwszym planie muralu widać postać "Ponurego",  sprawdza pistolet przed akcją. Po bokach dwa wielkie wilki - symbole niezłomnego bohaterstwa. Na sylwetkach wilków obrazy z lasów Jury Krakowsko - Częstochowskiej. Las był domem bohaterów i jest domem wilków. W tle polskie barwy narodowe, rozmywają się na niebie. Postać ta jest niezwykle barwna, działał w podziemiu niepodległościowym w trakcie II Wojny Światowej, działalności patriotycznej nie zaniechał po roku 1945. W roku 1955 w Warszawie został zakatowany na śmierć przez Urząd Bezpieczeństwa.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch