styl życia towary konsumpcyjne

10 tipów na idealne spotkanie przy grillu

31.05.2022 | Knorr

Wokół nas wiosna w pełni. Piękna, soczysta zieleń, kwitnące krzewy i drzewa, a wieczory coraz dłuższe i cieplejsze. W takich okolicznościach przyrody wspaniale jest zjeść coś pysznego na świeżym powietrzu w miłym towarzystwie rodziny, przyjaciół i znajomych. Jest to również idealny czas na zorganizowanie grilla. W końcu grillować każdy może, niekoniecznie będąc wirtuozem rusztu! Pomożemy stworzyć pyszne potrawy z grilla, a także wskażemy co zrobić, by przyjęcie na świeżym powietrzu było udane i dopięte na ostatni guzik.

Pogoda

Pogoda ma kluczowe znaczenie. Jednak, nawet jeśli z prognozy pogody wynika, że czeka nas deszcz, nie rezygnujmy z zaplanowanego grillowania.  Spotkanie z najbliższymi może się odbyć pod dachem, a warzywa czy mięso upieczemy w piekarniku. Dla przykładu hot dogi z grillowanymi kiełbaskami można równie dobrze przygotować w domu, korzystając z patelni grillowej.

Hot dogi z grillowanymi kiełbaskami

Czas przygotowania: 15 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 bułki do hot-dogów
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
  • 4 kiełbaski
  • 4 plastry boczku
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann's Łagodny
  • 2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój wzdłuż na pół, nie rozcinając ich do końca.
  2. Następnie przygotuj sos. Połącz w misce Majonez Hellmann's Oryginalny, Ketchup Hellmann’s Łagodny, musztardę i Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy KNORR.
  3. Ponacinaj kiełbaski i grilluj przez kilka minut, aż się zarumienią.
  4. Kiełbaski zawiń w plaster sera i boczku, a następnie umieść je ponownie na ruszcie.
  5. Bułki połóż na grillu.
  6. Kiedy ser zacznie się rozpuszczać, włóż kiełbaski do bułek i dodaj sos.

Data

W Polsce przyjęło się, że Majówka jest symbolicznym sygnałem do rozpoczęcia grillowego czasu. Najchętniej spotykamy się w letnie i ciepłe popołudnia oraz wieczory. Są też jednak miłośnicy grilla, którzy ten rodzaj obróbki warzyw, mięsa, serów i owoców praktykują na świeżym powietrzu do później jesieni. A zimą, już w domu, korzystają z grilla elektrycznego. W chłodniejsze dni pamiętajmy o bluzach i rozgrzewających napojach. Największym zmarzluchom rekomendujemy zaopatrzyć się w koce.

Towarzystwo

Grillowanie może być ciekawym pomysłem na weekendowy obiad z najbliższymi. Stanowi także doskonałą okazję do spotkania się w większym gronie. Zapraszając znajomych, pamiętajmy, by zapewnić odpowiednie produkty na grilla – w zależności od preferencji i diety mięsnej lub bezmięsnej. Grillowanie to zazwyczaj dość nieformalna impreza i coraz częściej każdy przynosi coś, na co ma ochotę – produkty na sałatkę, kiełbaski czy deser. Dlatego też jest to doskonała okazja do wymiany doświadczeń kulinarnych i odkrycia nowych doznań smakowych znanych produktów w nieznanej dotąd odsłonie.

Miejsce

Do grona szczęśliwców z pewnością zaliczają się osoby dysponujące kawałkiem własnej zieleni obok domu lub ogródkiem działkowym. Natomiast wiele miast w Polsce oferuje możliwość skorzystania ze specjalnie wydzielonych stref na grilla. Idealnym miejscem będzie zorganizowanie przyjęcia pod miastem. Musimy się jednak wcześniej upewnić czy właściciel domku lub pensjonatu nie ma nic przeciwko rozpaleniu grilla.

Menu

Dania na grilla powinny być proste w przygotowaniu, różnorodne w smaku i apetycznie serwowane. W dalszym ciągu na grillach królują kiełbaski i karkówka. Coraz chętniej jednak sięgamy po warzywa sauté, z dodatkiem oliwy lub nadziewane mięsem. Smaczne i efektowne okażą się faszerowane pieczarki albo opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem. Kolorowe szaszłyki z warzywami też prezentują się i smakują doskonale. Popularne jest także grillowanie owoców morza, np. kalmarów i krewetek. Zaskakujące dla gości mogą być grillowane owoce, tak bardzo popularne w Belgi czy Holandii. Na grillu nie powinno zabraknąć również orzeźwiających sałatek z sezonowych warzyw oraz sosów, które wzbogacą smak grillowanych dań.

Opiekane łódeczki ziemniaczane z wędzonym łososiem

Czas przygotowania: 30 min.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 upieczone ziemniaki
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's Czosnkowy
  • 1 łyżka Przyprawy do złotego kurczaka KNORR
  • 1 cukinia
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 4 łyżki startego sera cheddar
  • Garść kiełków słonecznika
  • Kilka kropli sosu Tabasco
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wydrąż je łyżką stołową – powstałe łódeczki oprósz przyprawą do złotego kurczaka KNORR. Wydrążony miąższ pokrój w drobną kostkę.
  2. Cukinię oraz cebulę pokrój również w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj miąższ z ziemniaków, pokrojonego drobno łososia oraz starty ser. Farsz dopraw do smaku i wymieszaj.
  3. Przygotowanym farszem napełnij połówki ziemniaków i ułóż na aluminiowej tacce do grilla.
  4. Łódeczki opiekaj ok. 10 minut uważając, aby nie przypaliły się.
  5. W miseczce wymieszaj Sos Hellmann’s Czosnkowy z sosem Tabasco. Gotowe łódeczki przełóż na półmisek i udekoruj kiełkami słonecznika. Podawaj z Sosem Hellmann’s Czosnkowy.

Napoje

Mocno przyprawione i aromatyczne potrawy mogą zwiększyć pragnienie, dlatego przygotujmy zapas orzeźwiających i chłodnych napojów. Do pieczonej kiełbaski często serwuje się zimne piwo. Doskonale sprawdzi się również piwo bezalkoholowe dla osób, które przyjadą autem. Woda z dodatkiem kilku plasterków cytryny lub limonki oraz świeżej mięty to gwarant zwycięstwa w walce z pragnieniem. Równie dobrze sprawdzi się domowa lemoniada w wersji z ogórkiem, truskawkami albo cytrusami. Mrożona herbata też będzie świetnym rozwiązaniem.

Motyw przewodni

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości, a wiemy, że uwielbiają kuchnię azjatycką przygotujmy menu inspirowane orientem. A może szybka wycieczka i popołudnie w Stanach Zjednoczonych na barbecue? Nie może wówczas zabraknąć żeberek BBQ oraz soczystych burgerów. Grillowane owoce, zwłaszcza ananas, pomogą uzyskać wakacyjny, wręcz wyspiarski klimat w stylu hawaii.

Żeberka BBQ

Czas przygotowania: 90 min. Wcześniej przez dobę marynuj żeberka zgodnie z przepisem.

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 200 ml Ketchupu Hellmann's Pikantny
  • 1 kostka Rosołu z kury KNORR
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 20 gramów imbiru
  • 50 gramów brązowego cukru
  • 30 mililitrów miodu
  • 10 gramów ziaren kolendry
  • 20 gramów gałki muszkatołowej
  • 20 gramów cynamonu
  • 10 gramów goździków
  • 10 gramów pieprzu cayenne
  • 3 łyżko Przyprawy do Mięs KNORR

Sposób przygotowania:

  1. Umyj żeberka, oczyść i podziel na mniejsze porcje, na przykład po trzy kostki.
  2. Zagotuj około 2 litry wody z kostką rosołową KNORR.
  3. Gotuj żeberka w bulionie około 20 minut. Odstaw do ostygnięcia.
  4. Pokrój cebule i czosnek w drobną kostkę i podsmaż w dużym garnku. Dodaj cukier i poczekaj do momentu, kiedy lekko się skarmelizuje. Ziarna kolendry rozdrobnij w moździerzu i wrzuć do garnka razem z Przyprawą do Mięs KNORR oraz pozostałymi przyprawami. Następnie dodaj Ketchup Hellmann's Extra Hot i duś przez około 15 minut. Pod koniec duszenia dodaj miód do sosu. Jeśli będzie zbyt gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną bulionu, który pozostał z gotowania żeberek. W tak przygotowanym sosie marynuj żeberka co najmniej jeden dzień.
  5. Opiekaj mięso na średnio rozgrzanym grillu około 30 minut lub piecz w rozgrzanym do 160°C piekarniku przez około 1 godzinę. Podawaj z kolbami kukurydzy i pieczonymi ziemniakami.

Nastrój

Playlista z muzyką tematyczną doskonale podkreśli klimat związany z wybranym motywem imprezy. Ulubiony zestaw piosenek będzie doskonałym uzupełnieniem spotkania. Pamiętajmy, by nie przesadzać z nagłośnieniem ze względu na sąsiadów. Poza tym ciężko jest rozmawiać, gdy musimy się przekrzykiwać.

Szczegóły

Klimat tworzą też detale. Do przyjęcia na świeżym powietrzu potrzebujemy między innymi serwetek, talerzyków i sztućców papierowych oraz świec. Jeśli zależy nam na tym, by stworzyć konkretny nastrój imprezy, zadbajmy o kolorystykę i estetykę stołu. Świetnym pomysłem jest użycie szklanek – słoiczków z zakrętką i słomką. Nie tylko ciekawie wyglądają, ale chronią również napoje przed wpadającymi do nich owadami. Niepowtarzalny klimat wprowadzą lampiony.

Niechciani goście

Doskonale wiemy, że komary i inne owady to prawdziwe utrapienie, które może odebrać przyjemność z grillowania! Planując imprezę w ciepły wieczór, pamiętajmy o świecach zapachowych czy spiralach odstraszających te insekty, a także o preparatach stosowanych bezpośrednio na skórę.  Tak przygotowani z pewnością bez przeszkód będziemy mogli cieszyć się miłym spotkaniem przy grillu.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824    

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824