transport

Emirates SkyCargo zwiększają możliwości przewozowe dzięki dostawie nowego samolotu transportowego

31.05.2022 | Emirates

31 maja 2022 r. - Warszawa, Polska - Emirates SkyCargo, światowy lider w branży frachtu lotniczego, odebrały w ten weekend nowego Boeinga 777F. Ten najnowszy nabytek powiększył flotę samolotów cargo do 11 maszyn.

Wyprodukowany w fabryce Boeinga w Paine Field w Seattle samolot z numerem rejestracyjnym A6-EFT udał się do Hongkongu, aby odebrać swój pierwszy ładunek złożony z elektroniki, towarów konsumpcyjnych i drobnicy. Następnie wylądował w sobotni poranek w swoim nowym domu, na lotnisku Dubai World Central.

- Nasz najnowszy samolot frachtowy dodaje pojemność do naszych operacji. Działamyna pełnych obrotach od początku pandemii, aby służyć naszym klientom i utrzymywać drożność globalnych łańcuchów dostaw. Dostawa drugiego 777F jest planowana na czerwiec. Z kolei w 2023 r. rozpoczniemy program konwersji czterech pasażerskich samolotów 777 na samoloty transportowe, a wszystkie przebudowane samoloty zostaną ponownie dostarczone do końca 2024 r. - powiedział Nabil Sultan, starszy wiceprezes oddziału Emirates SkyCargo.

Emirates SkyCargo obsługują obecnie regularne przewozy towarowe do 11 miejsc docelowych. Oferują również klientom przestrzeń ładunkową na pokładzie nowoczesnej floty ponad 200 szerokokadłubowych Boeingów 777 i Airbusów A380, w globalnej sieci ponad 130 kierunków na 6 kontynentach. W ubiegłym roku linie Emirates SkyCargo przewiozły ponad 2,1 mln ton ładunku.

Emirates SkyCargo oferują portfolio rozwiązań zaprojektowanych z myślą o wyjątkowych wymaganiach różnych klientów. Czy jest to ładunek łatwo psujący się, taki jak artykuły spożywcze i kwiaty; certyfikowana obsługa łańcucha chłodniczego dla produktów farmaceutycznych; kosztowności i przedmioty technologiczne, samochody i artykuły przemysłowe, konie wyścigowe i zwierzęta domowe, przesyłki pocztowe i kurierskie lub ładunki drobnicowe, Emirates SkyCargo ma doświadczenie i możliwości w zakresie specjalistycznych rozwiązań spełniających potrzeby spedytorów.

Pierwszym klientem, który zamówił Boeinga 777-F były linie Emirates SkyCargo. Samolot od 2009 roku znajduje się w centrum działalności przewoźnika. Zasięg i ładowność maszyny umożliwiają szybki i sprawny transport przesyłek wrażliwych na czas i temperaturę od miejsca pochodzenia do miejsca przeznaczenia.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

Account Director, MSL

zuzanna.cholewa@mslgroup.com

O Emirates SkyCargo

Emirates SkyCargo to oddział cargo należący do linii Emirates, oferujący klientom przestrzeń ładunkową na pokładzie nowoczesnej floty szerokokadłubowych Boeingów 777 i Airbusów A380, w globalnej sieci ponad 140 kierunków na 6 kontynentach.

Emirates SkyCargo opracowały rozwiązania transportowe dla określonych branż, w tym produktów farmaceutycznych i towarów łatwo psujących się. Są jednym z wiodących przewoźników na świecie w transporcie lotniczym ładunków farmaceutycznych, transportując na pokładach swoich samolotów średnio ponad 200 ton leków dziennie.

Na trasie pomiędzy Dubajem a Warszawą, Emirates SkyCargo oferują aż 175 ton udźwigu i 700 m3 objętości przewozowej tygodniowo.

Więcej informacji na stronie www.skycargo.com

Senior Account Manager, MSL