polityka

Szymon Hołownia w Brukseli przed szczytem UE

Szymon Hołownia i Emmanuel Macron wymienili opinie na temat rosyjskiej agresji na Ukrainę

„Wspólnie z Renew Europe opowiadamy się za wprowadzeniem całkowitego embarga na import ropy z Rosji. To zaszczyt być częścią grupy, która w tak jednoznaczny sposób rozumie fakt, że pieniądze są najmniejszą ceną, jaką Unia Europejska może zapłacić za powstrzymanie agresji Putina. Nie ma przestrzeni na kompromisy w szóstym pakiecie unijnych sankcji.” - mówił dziś Szymon Hołownia na poprzedzającym unijny szczyt spotkaniu liderȯw grupy Renew Europe w Egmont Palace w Brukseli.

Pre-summit grupy Renew Europe to spotkanie, na którym wypracowano wspólne stanowisko Grupy na szczyt w Brukseli, który ma zadecydować o kolejnym, szóstym już, pakiecie sankcji, nałożonych na Rosję za wojnę na Ukrainie. W Egmont Palace spotkało się dziś kilkunastu najważniejszych polityków europejskich. Przy jednym stole spotkały się głowy państw i rządów: prezydent Francji Emmanuel Macron, przewodniczący Rady Europejskiej Charles Michel, premier Luksemburga Xavier Bettel, premier Belgii Aleksander De Croo, premier Estonii Kaja Kallas, premier Irlandii Micheál Martin, premier Holandii Mark Rutte oraz członkowie Komisji Europejskiej: Margrethe Vestager, Věra JourováThierry BretonJanez LenarčičDidier ReyndersKadri Simson a także szefowie europejskich partii: ALDE i EDP.

Spotkanie odbyło się pod przewodnictwem Stéphana Séjourné, stojącego na czele Renew Europe. Zaproszonym gościem spoza grona szefów rządów, był lider Ruchu Polska 2050, Szymon Hołownia. Zebrani liderzy Renew Europe byli zainteresowani stanowiskiem jedynego w swoim gronie przedstawiciela unijnego kraju, który jako pierwszy musiał się zmierzyć z konsekwencjami rosyjskiej agresji i który jako pierwszy ruszył z pomocą uchodźcom wojennym z Ukrainy.

„Unia Europejska jest tak silna, jak jej najsłabsze ogniwo” - mówił dziś lider Polski 2050 - „Nadszedł czas, by Polska zrobiła krok naprzód, przestała być głównym hamulcem unijnej polityki a stała się jej decydentem. Dlatego widzimy potrzebę wejścia Polski do strefy euro i zwiększenia ambicji klimatycznych, aby najpóźniej do 2050 roku stać się krajem neutralnym dla klimatu i jednocześnie niezależnym od paliw kopalnych. Ale silna Unia Europejska, to także Unia, która wspiera państwa członkowskie w czasie kryzysu. Teraz nadszedł czas, aby porozmawiać o zdecydowanej reakcji Europy na sytuację uchodźców w jej granicach. UE potrzebuje nowego Funduszu na Rzecz Uchodźców, aby wesprzeć ogromny wysiłek i wsparcie udzielane uchodźcom wojennym przez obywateli Polski, Estonii i wielu innych państw członkowskich. Brak działań byłby nie tylko sprzeczny z wartościami i ideałami Unii, ale miałby też negatywne skutki dla poparcia UE w Polsce.”

Temat Funduszu na Rzecz Uchodźców powrócił także w krótkiej rozmowie w kuluarach pomiędzy Szymonem Hołownią a prezydentem Francji Emmanuelem Macronem. Prezydent Macron pogratulował Szymonowi Hołowni wyniku w ostatnich wyborach prezydenckich w Polsce. Lider Polski 2050 odwzajemnił gratulacje, zaznaczając, że w przypadku Emmanuela Macrona ten wynik jest miarą politycznego sukcesu. Obaj panowie wymienili także opinie na temat gotowości Unii do ponoszenia wyrzeczeń, wynikających z sankcji nakładanych na Rosję.

„Cieszymy się, że we wrześniu będziemy gościć Renew Europe w Warszawie” - powiedział Szymon Hołownia, kończąc swoje wystąpienie w Egmont Palace - „Zapraszam wszystkich tu obecnych do dalszej dyskusji na temat bezpieczeństwa Europy i przyszłości gospodarczej w stolicy Polski”.

Spotkanie liderów Renew Europe odbyło się za zamkniętymi drzwiami, bez udziału mediów.

Więcej: https://www.facebook.com/szymonholowniaoficjalny/posts/553925559438070