sprawy społeczne energetyka

Bezpieczne wakacje. Oto porady Bezpieczników TAURONA

Statystyki potwierdzają, że latem dochodzi do wielu wypadków porażenia prądem dzieci i młodzieży. Lekceważenie zasad bezpieczeństwa może mieć tragiczny finał. TAURON przypomina w ramach „Bezpieczników TAURONA”, jak zadbać o swoje bezpieczeństwo w pobliżu urządzeń energetycznych.

Ciepłe i długie dni to najlepsza okazja na spędzanie czasu poza domem. Ale jest to też czas, w którym co roku dochodzi do wielu bardzo groźnych wypadków porażenia prądem. Tragiczny finał to bolesne poparzenia, które leczy się latami, obrażenia wielonarządowe, złamania, a nawet wypadki ze skutkiem śmiertelnym. W ostatnich dniach odnotowano już jeden z takich wypadków. W Krośnie 14-letni chłopiec wszedł na słup energetyczny. Zdarzenie zakończyło się tragicznie, życia chłopca nie udało się uratować.

- Od wielu lat zachęcamy do uczestniczenia w  programie edukacyjnym „Bezpieczniki TAURONA. Włącz dla dobra dziecka”, którego głównym celem jest przekazanie dzieciom i młodzieży podstawowych zasad bezpiecznego korzystania z urządzeń elektrycznych w domu, a także bezpiecznego zachowania w pobliżu urządzeń infrastruktury energetycznej – wyjaśnia Ewa Groń, rzecznik prasowy TAURON Dystrybucja. - Dlatego, jak zawsze przed wakacjami, na platformie edukacyjnej programu zamieściliśmy informację z przypomnieniem zasad bezpieczeństwa. Do wszystkich nauczycieli zarejestrowanych w programie wysłaliśmy maile z prośbą o przypomnienie uczniom zasad bezpieczeństwa, dołączając gotowe do wydruku lub rozesłania materiały na ten temat – dodaje Ewa Groń.

Zasady bezpiecznego korzystania z prądu

Pamiętamy, że urządzenia energetyczne są oznakowane specjalnymi tabliczkami ostrzegawczymi i że tych tabliczek nie wolno lekceważyć. Dlaczego? Bo znajdują się na urządzeniach, w których płynie prąd o napięciu nawet do kilkuset tysięcy woltów. A śmiertelne niebezpieczeństwo to już 230 woltów.

Przypomnijmy więc dzieciom, że nie powinny się bawić w pobliżu urządzeń energetycznych. Do otworów wentylacyjnych tych urządzeń nie wolno wkładać żadnych przedmiotów np. patyków. W pobliżu linii energetycznych nie powinno się też puszczać latawców, bo ich linki łatwo mogą się zaplątać w przewody. Nastolatkom trzeba wytłumaczyć, że nie wolno wspinać się na słupy energetyczne. Wszystkim, niezależnie od wieku, warto uświadomić, że nie wolno dotykać, a nawet zbliżać się do zerwanych przewodów energetycznych, a w razie pożaru gasić urządzeń energetycznych i elektrycznych wodą.

Wszystkich zainteresowanych popularyzacją wspomnianych zasad bezpieczeństwa, odsyłamy na platformę edukacyjną „Bezpieczniki TAURONA”, gdzie rodzice i nauczyciele znajdą wiele materiałów poświęconych temu tematowi. Począwszy od filmów, poprzez kompletne scenariusze lekcji, teksty poradnikowe, a także gry i zabawy dla uczniów.

Wszystkie materiały edukacyjne można pobierać bezpłatnie z platformy „Bezpieczników TAURONA” dostępnej pod adresem edukacja.bezpieczniki.tauron.pl. Skorzystało z nich już ponad 3,5 tysiąca nauczycieli z całej Polski.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch