zdrowie technologie

Align Technology i Polskie Towarzystwo Stomatologiczne łączą siły, by wspierać rozwój stomatologii cyfrowej w Polsce

23.05.2022 | Align Technology

Wrocław, 23 maja 2022: Firma Align Technology i Polskie Towarzystwo Stomatologiczne nawiązały współpracę, w ramach której rozpoczną serię projektów edukacyjnych dla lekarzy stomatologów. Program został zaprojektowany w taki sposób, aby skorzystali z niego stomatolodzy o różnym poziomie wiedzy z dziedziny ortodoncji. Celem współpracy jest podnoszenie kwalifikacji lekarzy stomatologów w Polsce oraz ich edukacja w zakresie najnowszych rozwiązań cyfrowej stomatologii i ortodoncji. Align Technology i PTS podejmą wspólne działania w kierunku dalszego rozwoju minimalnie inwazyjnego oraz interdyscyplinarnego podejścia do leczenia. Dodatkowo, system przezroczystych nakładek Invisalign, po dokładnej analizie literatury naukowej oraz klinicznych przypadków jako pierwszy w Polsce otrzymał rekomendację Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.

Firma Align Technology opracowała pierwszy na świecie cyfrowy system leczenia  przezroczystymi nakładkami. System Invisalign jest dyskretną, szybką i przewidywalną metodą prostowania zębów, za którą stoi szereg nowoczesnych cyfrowych narzędzi takich jak skanery wewnątrzustne, oprogramowanie umożliwiające kompleksowe planowanie leczenia oraz wizualizację wyników, a także monitorowanie postępów leczenia. Dodatkowo system sprawdza się w planowaniu stomatologii estetycznej przed przygotowaniem pacjenta do zabiegów protetycznych czy implantologicznych. Align Technology pomaga lekarzom wdrażać te narzędzia do codziennej praktyki lekarskiej, dzięki czemu poprawiają się wyniki leczenia i komfort pacjenta podczas terapii. Pacjent leczony metodą Invisalign spędza w gabinecie średnio o 1/3 czasu mniej niż pacjent leczony aparatem stałym[1].

Polskie Towarzystwo Stomatologiczne wspiera rozwój wiedzy stomatologicznej poprzez podnoszenie poziomu zawodowego lekarzy stomatologów. Oprócz tego aktywnie angażuje się w proces kształcenia i doskonalenia kadr medycznych w zakresie stomatologii. W ramach współpracy PTS i Align Technology będą organizowane m.in. wydarzenia naukowe i szkoleniowe, kursy doszkalające czy staże, których celem będzie szerzenie wiedzy na temat skuteczności i korzyści z leczenia przezroczystymi nakładkami, zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów. Działania te mają na celu przygotowanie dentystów do krytycznej dyskusji, ale też rozwinięcia swojej wiedzy na temat dobrego planowania leczenia od podstaw.

Nawiązanie współpracy z PTS jest jednym z naszych działań dla lekarzy Invisalign, które obejmują ich edukację i wprowadzenie w nowe obszary minimalnie inwazyjnej stomatologii. Polega ona na przeprowadzaniu procedur stomatologicznych z jak najmniejszą ingerencją w tkanki pacjenta. Pokazujemy profesjonalistom, że leczenie systemem Invisalign staje się nieodłącznym elementem nowoczesnego, interdyscyplinarnego podejścia do precyzyjnego planowania leczenia i skutecznej korekcji różnych przypadków wad zgryzu. Dzięki inicjatywom podejmowanym wspólnie z PTS będziemy mogli wspierać lekarzy w przejściu na cyfrowy model pracy  i pomagać im w rozwijaniu ich praktyki. Bardzo ważnym wyróżnieniem jest dla nas także uzyskanie rekomendacji Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego dla systemu Invisalign, co dodatkowo potwierdza, że jest on dobrym wyborem w leczeniu ortodontycznym i znajduje zastosowanie również w protetyce czy implantologii – komentuje Jakub Wróbel, Country Manager Align Technology w Polsce.

– Polskie Towarzystwo Stomatologiczne od zawsze stawia na doskonalenie zawodowe specjalistów w dziedzinie stomatologii, zapewniając im jak najlepsze możliwości edukacji i poszerzania kompetencji. Współpraca z firmą Align Technology pozwoli nam wspólnie o to zadbać poprzez realizację cyklu szkoleń i warsztatów stacjonarnych dla lekarzy dentystów, których celem będzie kształcenie w kierunku innowacyjnych metod  leczenia. Solidna edukacja specjalistów to podstawa, która przekłada się na bezpieczeństwo pacjentów i jak najlepsze wyniki leczenia. Polskie Towarzystwo Stomatologiczne jest jak najbardziej otwarte na nowe techniki leczenia, które oferuje Align Technology. System Invisalign staje się standardem w rehabilitacji zgryzu oraz funkcji w jamie ustnej. To bez wątpienia przyszłość polskiej branży stomatologicznej ­komentuje prof. Tomasz Gedrange, skarbnik Polskiego Towarzystwa Stomatologicznego.

[1] *Badania ankietowe przeprowadzone przez agencję Actionable Research u usługodawców Invisalign (n=898). Lekarzy zapytano o średni czas spędzany przez pacjenta w gabinecie podczas rutynowych (nie nagłych) wizyt, z podziałem na pacjentów leczonych w systemie Invisalign i noszących aparat stały. Średni czas spędzony w fotelu dentystycznym dla pacjentów Invisalign wynosił 14,6 minut, zaś dla pacjentów noszących aparat stały – 23,3.

Senior Account Executive, MSL
Bernadetta Kowalewska

bernadetta.kowalewska@mslgroup.com

O Align Technology

Firma Align Technology zajmuje się projektowaniem i produkcją systemu Invisalign – najbardziej zaawansowanego narzędzia w leczeniu wad zgryzu, skanerów wewnątrzustnych iTero oraz oprogramowania CAD/CAM exocad. Technologie te pozwalają na ulepszenie procesów ortodontycznych i odtwórczych, poprawiając wyniki leczenia pacjentów i efektywność praktyki dla ponad 212 000 lekarzy, są również kluczowe w dotarciu do 500 milionów pacjentów na świecie. Do tej pory firma Align Technology umożliwiła lekarzom zastosowanie leczenia systemem Invisalign u ponad 12,8 mln pacjentów. Align Digital Platform napędza również ewolucję w stomatologii cyfrowej, oferując pakiet unikalnych, autorskich technologii i usług dostarczanych jako kompleksowe rozwiązania dla pacjentów i klientów, ortodontów, stomatologów oraz laboratoriów/partnerów. Więcej informacji na www.aligntech.com.

Dodatkowe informacje o systemie Invisalign oraz lista lekarzy w Twojej okolicy są dostępne na www.invisalign.com. Dodatkowe informacje o skanerach i usługach iTero dostępne na www.itero.com. Dodatkowe informacje o ofercie oprogramowania CAM/CAD Exocad oraz lista partnerów handlowych na www.exocad.com.

Senior Account Executive, MSL
Bernadetta Kowalewska