towary konsumpcyjne

Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją z okazji Dnia Dobrych Uczynków

18.05.2022 | Knorr

W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Dzień Dobrych Uczynków może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego. Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.

Dzień Dobrych Uczynków – o co w nim chodzi?

Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Ekologiczna Arka, której celem było zwrócenie uwagi na otaczający nas świat – innych ludzi, zwierzęta i środowisko naturalne oraz zachcenie do robienia dobrych uczynków. Dlatego 19 maja pamiętajmy o miłych gestach i bezinteresownych działaniach, bo okazuje się, że są one w stanie sporo zmienić. Uśmiech na ulicy, pomoc starszej osobie przy wejściu do tramwaju – to tak niewiele, a stanowi drobny, miły znak wobec innych.  My natomiast postanowiliśmy, w Dzień Dobrych Uczynków zachęcić wszystkich zapracowanych i zabieganych do skupienia się na partnerach, zwłaszcza że w natłoku codziennych zadań łatwo jest zapomnieć o prostym okazywaniu sobie bliskości, czułości i wsparcia. A spożywanie razem posiłków sprzyja budowaniu relacji, pogłębianiu więzi i jest ważnym elementem związku. Pozwala również nabrać dystansu do codziennych spraw i po prostu się wyciszyć.

Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?

Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze – odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzie niespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.

Randkę zacznijcie już w kuchni!

Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym dniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzień czasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!

Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno
  • 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
  • 1 upieczony burak
  • 2 pomarańcze
  • 50 g orzechów laskowych
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 300 g młodych liści szpinaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój upieczonego buraka w cząstki.
  2. Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.
  3. W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
  4. Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkę i posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.

Zadbaj o nastrój

Muzyka, zastawa, odpowiednie światło… Niech to będzie wyjątkowy wieczór. Jeśli na co dzień preferujesz wygodne dresy, tym razem postaw na coś bardziej eleganckiego – niech Twój ubiór też podkreśla wyjątkowość tej okazji!

Komponując jadłospis, wybierajmy składniki, które nie są takie oczywiste i raczej nie jadamy ich na co dzień. Egzotyczne owoce, wykwintne mięsa, a może grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami? Do tego świece albo niewielkie lampiony i nastrojowa muzyka – we własnej jadalni lub salonie uzyskamy niepowtarzalny klimat.

Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami

Czas przygotowania: 30 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 24 krewetki
  • 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KNORR
  • 300 g świeżego ananasa lub z puszki
  • 1 papryka czerwona
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki ketchupu. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
  2. Ananasa oraz paprykę pokrój w kostki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr oraz po 2 łyżki ketchupu i oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki, by uformować kolorowe i smaczne szaszłyki
  3. Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla.

To, co tygryski lubią najbardziej

Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczne klimaty.

Domowe nigiri-sushi

Czas przygotowania: 15 min.

Liczba porcji:4

Składniki:

  • 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba
  • 20 g pasty wasabi
  • 300 g ugotowanego ryżu
  • 1 opakowanie nori

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.
  2. Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
  3. Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.
  4. Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigiri.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824    

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824