Zaskocz swoją drugą połówkę pyszną kolacją z okazji Dnia Dobrych Uczynków
W natłoku codziennych spraw i obowiązków zdarza się nam odkładać na dalszy plan celebrowanie wspólnych chwil przy stole. Czasem jemy w biegu, mijając się w kuchni lub w drodze do pracy. Dzień Dobrych Uczynków może być doskonałym pretekstem, by to zmienić i zaplanować czas, aby razem zjeść coś pysznego. Kolacja przygotowana samodzielnie może stanowić nie tylko początek wspaniałego wieczoru, ale też wyraz szczególnej sympatii - jeśli przygotujemy coś, co lubi nasza połówka. Z przyjemnością pomożemy zaaranżować ten wyjątkowy czas od A do Z.
Dzień Dobrych Uczynków – o co w nim chodzi?
Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Ekologiczna Arka, której celem było zwrócenie uwagi na otaczający nas świat – innych ludzi, zwierzęta i środowisko naturalne oraz zachcenie do robienia dobrych uczynków. Dlatego 19 maja pamiętajmy o miłych gestach i bezinteresownych działaniach, bo okazuje się, że są one w stanie sporo zmienić. Uśmiech na ulicy, pomoc starszej osobie przy wejściu do tramwaju – to tak niewiele, a stanowi drobny, miły znak wobec innych. My natomiast postanowiliśmy, w Dzień Dobrych Uczynków zachęcić wszystkich zapracowanych i zabieganych do skupienia się na partnerach, zwłaszcza że w natłoku codziennych zadań łatwo jest zapomnieć o prostym okazywaniu sobie bliskości, czułości i wsparcia. A spożywanie razem posiłków sprzyja budowaniu relacji, pogłębianiu więzi i jest ważnym elementem związku. Pozwala również nabrać dystansu do codziennych spraw i po prostu się wyciszyć.
Co zrobić, by wspólny wieczór był magiczny?
Podczas planowania wspólnej kolacji wybór menu jest bardzo ważny. Nie zapominajmy jednak o najważniejszym – miłym spędzeniu czasu i skupieniu się na sobie nawzajem. Po pierwsze – odłóżmy telefony poza zasięg naszego wzroku. Nie sięgajmy po tablet, nie włączajmy telewizora. Nastrój natomiast umili muzyka w tle. W takich warunkach posiłek będzie niespieszną przyjemnością, a nie kolejnym obowiązkiem do odhaczenia.
Randkę zacznijcie już w kuchni!
Może wspólne gotowanie? To najlepszy sposób na początek udanego wieczoru. To również czas na rozmowę o minionym dniu, planach i wszystkim tym, na co nie mamy na co dzień czasu. Jeśli nasza połówka nie jest kulinarnym wirtuozem, pozwólmy jej zająć się prostym zadaniem, np. umyciem i pokrojeniem składników potrzebnych do zrobienia sałatki z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem. Może przy tej okazji odkryje swoje kulinarne powołanie? W kuchni może być nie tylko smacznie, ale i bardzo kreatywnie!
Sałatka z wędzonym łososiem i pieczonym burakiem
Czas przygotowania: 15 min.
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 1 opakowanie Sosu Sałatkowego koperkowo-ziołowego KNORR
- 1 cytryna
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g fileta wędzonego z łososia na zimno
- 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu)
- 1 upieczony burak
- 2 pomarańcze
- 50 g orzechów laskowych
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 300 g młodych liści szpinaku
Sposób przygotowania:
- Pokrój upieczonego buraka w cząstki.
- Pokrój koper włoski w cienkie pół plastry, pomarańcze obierz i pokrój na małe porcje, a łososia w cienkie paseczki. Orzechy laskowe upraż na patelni, a następnie drobno posiekaj. Ser pleśniowy porwij na mniejsze kawałki.
- W dużej misce wymieszaj sos sałatkowy Knorr z trzema łyżkami oliwy i trzema łyżkami soku wyciśniętego z cytryny.
- Do sosu dodaj buraki, łososia, koper i pomarańcze. Wymieszaj wszystkie produkty. Na dużym płaskim talerzu ułóż liście szpinaku. Na tak udekorowany talerz przełóż sałatkę i posyp ją orzechami oraz kawałkami sera pleśniowego.
Zadbaj o nastrój
Muzyka, zastawa, odpowiednie światło… Niech to będzie wyjątkowy wieczór. Jeśli na co dzień preferujesz wygodne dresy, tym razem postaw na coś bardziej eleganckiego – niech Twój ubiór też podkreśla wyjątkowość tej okazji!
Komponując jadłospis, wybierajmy składniki, które nie są takie oczywiste i raczej nie jadamy ich na co dzień. Egzotyczne owoce, wykwintne mięsa, a może grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami? Do tego świece albo niewielkie lampiony i nastrojowa muzyka – we własnej jadalni lub salonie uzyskamy niepowtarzalny klimat.
Grillowane szaszłyki z krewetkami, ananasem i pikantną salsą z kaparami
Czas przygotowania: 30 min.
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 24 krewetki
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann's Pikantny
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka KNORR
- 300 g świeżego ananasa lub z puszki
- 1 papryka czerwona
- 3 pomidory
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Pomidory oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj posiekany czosnek, drobno pokrojoną kolendrę oraz odsączone kapary. Na koniec dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki ketchupu. Wszystko razem wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw do lodówki.
- Ananasa oraz paprykę pokrój w kostki ok. 3 cm x 3 cm i przełóż do miseczki, dodaj krewetki. Wszystko skrop sokiem z cytryny, dodaj przyprawę Knorr oraz po 2 łyżki ketchupu i oliwy z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie na przemian nabijaj na drewniane patyki, by uformować kolorowe i smaczne szaszłyki
- Szaszłyki układaj na rozgrzanym grillu i smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podawaj z chrupiącymi grzankami z grilla.
To, co tygryski lubią najbardziej
Przygotowując posiłek, musimy pamiętać o tym, co lubi nasz połówka. Posiłek ma być przyjemnością, a nie treningiem degustacji produktów, do których nie jesteśmy przekonani. Kochacie słoneczną Italię? Warto postawić na specjały kuchni włoskiej. A może to odległe kraje azjatyckie są bliskie Waszemu sercu? Domowe nigiri-sushi smakiem przywoła te egzotyczne klimaty.
Domowe nigiri-sushi
Czas przygotowania: 15 min.
Liczba porcji:4
Składniki:
- 200 g fileta z tuńczyka lub łososia. Mogą być również krewetki lub inna dowolna ryba
- 20 g pasty wasabi
- 300 g ugotowanego ryżu
- 1 opakowanie nori
Sposób przygotowania:
- Pokrój rybę w plastry ok. 2 cm x 4 cm.
- Następnie weź mniej więcej dwie łyżki ryżu i uformuj go w dłoni przyciskając delikatnie dwoma palcami. Ryż posmaruj z wierzchu odrobiną wasabi.
- Na tak uformowany ryż nałóż przygotowane kawałki ryby.
- Z płata nori wytnij cienkie paski i zawiń wokół owalnego kawałka nigiri.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824