technologie

Thales Alenia Space i Microsoft przetestują systemy oparte na sztucznej inteligencji na orbicie

05.05.2022 | Thales

Partnerstwo Technologiczne Thales Alenia Space i Microsoft to umowa, która ma na celu połączenie nowoczesnych technologii kosmicznych z możliwościami operowania danymi w chmurze.

Thales Alenia Space, spółka joint venture Thales (Euronext Paris: HO, 67%) i Leonardo (giełda w Mediolanie: LDO 33%), poinformowały o nawiązaniu strategicznej współpracy z Microsoft w celu wprowadzenia nowych rozwiązań w zakresie przetwarzania danych w przestrzeni kosmicznej (Space Edge Computing), sztucznej inteligencji oraz narzędzi do obserwacji przestrzeni kosmicznej (DeeperVision), a także technologii cyfrowego segmentu naziemnego (Digital Ground Segment).

Thales Alenia Space wraz z Microsoft planuje wdrożenie zaawansowanej łączności, rozwiązań analitycznych i obliczeniowych w przestrzeni kosmicznej dzięki technologii przetwarzaniu danych SEC. Testy będą prowadzone na orbicie okołoziemskiej, pierwsze rozwiązania technologiczne mają zostać umieszczone na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) w 2023 roku.

Thales Alenia Space umieści na orbicie komputer o bardzo dużej mocy obliczeniowej, innowacyjne oprogramowanie w formie aplikacji oraz wysokowydajne czujniki do obserwacji Ziemi, aby przetwarzać dane o kosmosie i tworzyć bazę danych, która pozwoli zadbać o zrównoważony rozwój naszej planety. Partnerzy przeprowadzą także badania w dziedzinie teledetekcji, wizji komputerowej i nauk o klimacie i stworzą ekosystem badawczy nowej generacji do celu obserwacji naszej planety. Umieszczenie aparatury badawczej w przestrzeni kosmicznej pozwoli na gromadzenie w szybki sposób aktualnych informacji na temat Ziemi, które będą miały natychmiastowe zastosowanie w monitoringu, zrozumieniu zjawisk przyrodniczych i ochronie naszej planety. Wprowadzenie na orbitę narzędzi do obserwacji kosmosu będzie możliwe dzięki integracji DeeperVision, oprogramowania do analizy danych z obserwacji Ziemi Thales Alenia Space z Microsoft Azure Orbital. DeeperVision to kluczowa usługa cyfrowa służąca do szybkiego i systematycznego oraz masowego przetwarzania obrazów Ziemi z orbity. Przyszli użytkownicy usługi będą mogli korzystać ze wszystkich funkcji DeeperVision do przetwarzania danych i generowania aktualnych informacji na temat Planety, dzięki chmurze Azure Orbital. DeeperVision jest jednym z programów przeznaczonych do zainstalowania na pokładzie ISS z wykorzystaniem możliwości Space Edge Computing. Celem długoterminowym Thales Alenia Space jest demokratyzacja przestrzeni i obserwacji kosmicznych w taki sposób, aby były one dostępne dla programistów przy użyciu łatwych w obsłudze i dostępnych dla wszystkich narzędzi AI takich jak DeeperVision. Thales zamierza także przyspieszyć prace nad rozmieszczeniem stacji naziemnych tak, aby udoskonalić łączność z siecią Microsoft oraz wdrożyć wspólną ofertę usług typu Ground Station Virtualization oraz modelu „as-a-service”.

Hervé Derrey, dyrektor generalny Thales Alenia Space, powiedział:

- „Thales Alenia Space i Microsoft przesuwają granicę obecnych możliwości i tworzą wizję świata, w którym technologie cyfrowe łączą się z eksploracją przestrzeni kosmicznej. Celem partnerów jest pokazanie klientom, jakie mogą być korzyści z wykorzystania technologii space edge computing. Jesteśmy dumni z tego, że Thales Alenia Space znajduje się obecnie w czołówce pionierów. Dzięki partnerstwu z tak uznaną marką jak Microsoft wchodzimy na nowy rynek przetwarzania danych w kosmosie. To globalne porozumienie to nie tylko kolejny rozdział działań w kosmosie, ale także na rzecz rozwiązań klimatycznych na naszej planecie”.

Tom Keane, wiceprezes ds. inżynierii misji w firmie Microsoft, dodał:

- „Pierwszym wspólnym krokiem było działanie w zakresie wprowadzenia oprogramowania DeeperVision w Azure Space, obecnie robimy kolejny krok we współpracy z Thales Alenia Space, którym jest umieszczenie obliczeń orbitalnych w chmurze Microsoft. To olbrzymia szansa, żeby natychmiast skorzystać z danych okołoziemskich do badań nad zmianami klimatycznymi, a to dopiero początek wspólnego podboju kosmosu.”

Działania związane z rozwijaniem cloud computing do przetwarzania danych satelitarnych prowadzone są również przez Thales Alenia Space w Polsce, we współpracy z lokalnymi firmami technologicznymi.

Więcej o Space Edge Computing na pokładzie ISS:

Thales Alenia Space wdroży na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS) skutecznie zabezpieczone rozwiązanie typu edge computing z systemem Azure. Oddział Thales Alenia Space z Hiszpanii będzie odpowiedzialny za przebieg projektu i dostarczenie sprzętu na ISS, podczas gdy Microsoft opracuje oprogramowanie orbitalne oraz zestaw do tworzenia oprogramowania kosmicznego (SDK). Na orbitalnym stanowisku testowym znajdzie się pokładowy sprzęt komputerowy opracowany przez Thales Alenia Space z Hiszpanii, a także systemy czujników do zbierania danych. Projekt ten umożliwi twórcom aplikacji łatwe projektowanie i wdrażanie aplikacji do przetwarzania danych z obserwacji Ziemi w rzeczywistym funkcjonalnym środowisku, tworząc rozwiązania korzystające z technologii kosmicznej i cyfrowej.

O THALES ALENIA SPACE

Bazując na ponad 40-letnim doświadczeniu i wyjątkowej kombinacji umiejętności, kompetencji i kultury, Thales Alenia Space dostarcza opłacalne rozwiązania z zakresu telekomunikacji, nawigacji, obserwacji Ziemi, zarządzania środowiskiem, badań, nauki i infrastruktury orbitalnej. Zarówno rządy, jak i prywatni przedstawiciele przemysłu polegają na Thales Alenia Space w zakresie opracowywania systemów satelitarnych, które zapewniają połączenie i pozycjonowanie w dowolnym miejscu i czasie, obserwują naszą planetę, ulepszają zarządzanie jej zasobami, a także eksplorują nasz Układ Słoneczny i przestrzeń poza nim. Thales Alenia Space postrzega Kosmos jako nowy horyzont, który pomoże uzyskać lepsze i bardziej zrównoważone życie na Ziemi. Jako spółka joint venture firm Thales (67%) i Leonardo (33%) Thales Alenia Space współpracuje również z Telespazio, tworząc Space Alliance oferujący pełen zakres rozwiązań dla sektora kosmicznego. Thales Alenia Space w 2020 roku osiągnęła skonsolidowane przychody w wysokości ok. 1,85 mld euro i zatrudnia ok. 7,7 tys. pracowników w 10 krajach w 17 lokalizacjach w Europie (w tym w Polsce) i w 1 w USA.

www.thalesaleniaspace.com

O THALES ALENIA SPACE