wydarzenia rolnictwo

Zmarł Thomas Schumacher, założyciel CLAAS Polska

12.04.2022 | CLAAS

W minioną sobotę, tj. 9 kwietnia 2022, po ciężkiej chorobie, zmarł wieloletni pracownik koncernu CLAAS i między innymi prezes zarządu CLAAS Polska, Thomas Schumacher.

Swoją pracę w firmie CLAAS rozpoczął już w 1990 roku jako praktykant. Przez ponad trzydzieści lat piastował stanowiska kierownicze w działach marketingu i sprzedaży Grupy CLAAS. W tym okresie przez ponad dwadzieścia lat kierował promocją sprzedaży na skalę międzynarodową. Od 2009 budował i zarządzał CLAAS Polska.

W 2012 przejął zarzadzanie Działem Rozwoju Rynków, a w ostatnich latach swojej kariery kierował globalnym biznesem Maszyn Używanych, w randze Prokurenta.

Był wielką osobowością i autorytetem, ogromnie cenionym przez swoich pracowników i kolegów za swój pragmatyzm, bogactwo pomysłów, niesamowitą wiedzę i usposobienie. Był także prawdziwym fachowcem, rolnikiem, którego cechowało duże poczucie odpowiedzialności za podejmowane działania, a także niespotykane zaangażowanie w codzienną pracę.

Śmierć Thomas’a Schumachera pogrążyła w głębokim smutku jego rodzinę, współpracowników, zarząd oraz pracowników CLAAS.

***********

O firmie CLAAS

Założone w 1913 r. przedsiębiorstwo rodzinne CLAAS (www.claas.com) to jeden z czołowych na świecie producentów maszyn rolniczych. Firma z siedzibą w Harsewinkel w Niemczech, w Nadrenii Północnej-Westfalii, jest europejskim liderem na rynku kombajnów zbożowych. CLAAS zajmuje ważną pozycję na świecie także w dużym segmencie samobieżnych sieczkarni polowych. Na czołowej pozycji w dziedzinie agrotechniki CLAAS plasuje się również dzięki swoim ciągnikom, prasom rolniczym oraz maszynom do zbioru zielonek. Paleta produktów obejmuje ponadto najnowocześniejsze technologie informatyczne wykorzystywane w rolnictwie. Firma CLAAS zatrudnia ponad 11 400 pracowników na całym świecie, a w 2020 r. osiągnęła obroty rzędu 4 miliardów euro.

***********

O firmie CLAAS