Nareszcie wiosna - propozycje na wiosenne dania pełne smaku i kolorów
Termometry pokazują coraz wyższą temperaturę, dni wydłużają się, a my powoli zaczynamy poszukiwania lżejszych ubrań. Wszystko wskazuje na to, że nadchodzi wiosna! Zmian wymagają więc nie tylko nasze garderoby, ale także talerze. Szef kuchni Knorr przygotował garść porad, co warto uwzględnić w wiosennym jadłospisie i jak najsmaczniej wykorzystać produkty, za którymi wielu z nas tęskniło przez długie zimowe miesiące.
Powitaj nowalijki z otwartymi ramionami
Kuszą intensywnymi kolorami, świeżym zapachem, chrupkością i wybornym smakiem. Do najpopularniejszych nowalijek z pewnością można zaliczyć rzodkiewki, szczypiorek, zieloną sałatę oraz rzeżuchę, która wielu osobom jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą, lecz warto jadać ją także na co dzień. Pierwsze młode warzywa na sklepowych półkach znaleźć można już w marcu i kwietniu. Choć wyśmienicie smakują nawet solo, polecamy przygotowywać z nich bardziej złożone kompozycje. Na start szef kuchni Knorr proponuje sałatkę z kiełkami rzodkiewki, dzięki której błyskawicznie rozsmakujemy się w wiosennych frykasach:
Sałatka z kiełkami rzodkiewki
czas przygotowania: 15 min.
ilość porcji: 4
Składniki:
- 1 opak. kiełków rzodkiewki
- 1 opak. Sosu sałatkowego francuskiego Knorr
- 6 plastrów szynki suszonej
- 6 liści sałaty karbowanej
- 1 cukinia
- 2 łyżki czarnych oliwek
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotownia:
- Przygotuj aromatyczny, ziołowy sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy.
- Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki, oliwki przekrój na połówki. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry, skrop 2 łyżkami oliwy i grilluj.
- Na półmisku lub talerzu rozłóż dookoła liście sałaty, następnie zbliżając się do środka naczynia ułóż, również dookoła, grillowana cukinię, plastry szynki oraz na środku - kiełki.
- Wierzch sałatki posyp pokrojonymi oliwkami, a całość polej przygotowanym sosem. Gotową sałatkę podawaj jako samodzielne danie.
Obudź się po zimie!
Choć budząca się do życia natura nastraja pozytywnie, wielu z nas na przełomie zimy i wiosny zmaga się ze spadkiem energii, rozdrażnieniem oraz osłabieniem. Wiosenne menu powinno być więc nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim oparte na produktach, które są bogate w dobroczynne składniki odżywcze. Czas zakończyć zimową stagnację i pożegnać typowo zimowe, ciężkostrawne potrawy. Jako wstęp do zmian nawyków żywieniowych polecamy kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta. Takich właśnie pomysłów potrzeba nam na wiosnę!
Kaszotto z pieczonym burakiem, imbirem i serem feta
czas przygotowania: 105 min.
ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 buraki średniej wielkości
- 300 g kaszy pęczak
- 1 kostka Bulionu warzywnego Knorr
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Grecka z oregano Knorr
- kawałek imbiru świeżego (ok. 1 cm)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 kostka sera feta
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotwania:
- Buraki dokładnie umyj. Dwa z nich skrop olejem, zawiń szczelnie w folię aluminiową i piecz w temperaturze 190 stopni przez 40-50 minut. Po tym czasie sprawdź wykałaczką, czy są miękkie. Jeśli nie, piecz przez kolejne 15 minut. Gdy będą miękkie, odstaw je do ostudzenia.
- Pozostałe buraki obierz i wyciśnij z nich sok za pomocą sokowirówki.
- Kaszę pęczak ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Jak będzie miękka odcedź i odstaw.
- Upieczone buraki obierz i pokrój w kostkę.
- Natkę pietruszki posiekaj, ser feta rozkrusz w palach i włóż do oddzielnej miseczki. Cebulę, czosnek oraz imbir obierz i pokrój drobno. Smaż na dużej patelni, jak będą rumiane dodaj kaszę.
- Wlej sok z buraka, dodaj pokrojone buraki, przyprawę grecką Knorr i całość gotuj, aż lekko zgęstnieje. Przełóż na talerz i podawaj z serem feta i natką pietruszki.
Nowy początek?
Zapewne niejedna osoba zdążyła zapomnieć już o swoich ambitnych postanowieniach noworocznych, które często związane są z aktywnością fizyczną i dietą. Dlatego wiosna jest traktowana jako doskonały pretekst do ich wznowienia i zadbania o swoje zdrowie oraz sylwetkę. Ze świeżych warzyw i owoców można przyrządzać barwne sałatki, ale też koktajle i smoothies, które są kapitalną alternatywą dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie, a chciałyby wprowadzać świeże i zdrowe produkty do menu na co dzień.
Sałatka to za mało? Postaw na jednogarnkowce!
Wiosenne menu nie musi bazować wyłącznie na sałatkach, które niejednej osobie wydają się być daniami niezbyt treściwymi. Wybawieniem dla wszystkich smakoszy okazują się więc wieloskładnikowe potrawy jednogarnkowe. Nie tylko można wzbogacić je wieloma wartościowymi składnikami, ale też pomogą one zaoszczędzić czas. Nie ma sensu zamykać się w kuchni na długie godziny, gdy pogoda za oknem dopisuje i lepiej wybrać się na spacer albo rowerową przejażdżkę! Warzywne gulasze, leczo, curry z orientalnymi nutami czy risotto udowodnią każdemu niedowiarkowi, że wiosną można jeść naprawdę różnorodnie, nie tracąc przy tym całej swojej energii i wolnego czasu.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824