nowe produkty/usługi towary konsumpcyjne

26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku. Bohater o wielu twarzach

24.03.2022 | Knorr

To liściaste warzywo zajadać można pod różnymi postaciami. Bardzo dobrze smakuje na surowo, ale warto je również blanszować, dusić, smażyć i piec. Choć trudno byłoby znaleźć roślinny produkt, który wzbudza większe kontrowersje, szpinak ma szerokie grono wielbicieli. Kucharze wciąż wymyślają smakowite sposoby na włączenie go do jadłospisu. Zapoznaj się z pomysłami szefa kuchni Knorr na apetyczne i niebanalne dania ze szpinakiem na każdą okazję. Warto wykorzystywać je nie tylko 26 marca, który został okrzyknięty Międzynarodowym Dniem Szpinaku.

Szpinak świeży czy mrożony?

Ogromną zaletą szpinaku jest możliwość długiego przechowywania w zamrażarce, dzięki czemu zawsze mamy pod ręką warzywną podstawę smacznego posiłku. Szef kuchni Knorr wykorzystuje go do zrobienia pierożków z ciasta francuskiego ze szpinakiem, których przyrządzenie zajmuje mniej niż trzy kwadranse. W sam raz dla zabieganych!

Pierożki ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Składniki:

  • 1 opak. gotowego ciasta francuskiego
  • 1 opak. Fixu Makaron Kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml śmietanki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sposób przyygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220°C. Rozmroź szpinak i dobrze odciśnij. Pokrój drobno czosnek. Wymieszaj szpinak ze śmietanką, Fixem Makaron kremowe 4 sery z mozzarellą Knorr, czosnkiem i oregano. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 min.
  2. Pokrój ciasto na kwadraty ok. 8 cm.
  3. Połóż nadzienie szpinakowe i złóż tak, by powstały trójkąty. Dobrze połącz brzegi ciasta. Jeżeli to konieczne, użyj wody lub białka jajka.

Szpinak na co dzień

Oto produkt idealny, kiedy brakuje pomysłu na smaczny posiłek na ciepło. Sprawdza się też w sytuacjach, kiedy jesteśmy spóźnieni, wygłodniali i nie możemy sobie pozwolić na wielogodzinne przyrządzanie skomplikowanych potraw. Gdy nie mamy szpinaku w zamrażalniku, wykorzystajmy świeży. Jeśli będziemy przechowywać go w lodówce w szczelnym pojemniku, nadawać się będzie do jedzenia nawet przez kilka dni. Posłuży do przygotowania prostych dań makaronowych. Wystarczy dodać odrobinę przypraw, czosnku, kwaśnej śmietany i możemy siadać do posiłku! Jeśli mamy więcej czasu, doskonale będzie pasować do piersi z kurczaka lub sosu serowego.

Świętowanie ze szpinakiem

Warzywo to idealnie sprawdzi się także jako uzupełnienie odświętnych posiłków. Dzięki odpowiednim dodatkom stworzymy naprawdę efektowne kompozycje, którym nie oprą się nawet osoby stroniące dotąd od szpinaku. Kto wie, może to podejście wynikało ze złych doświadczeń i nieumiejętnego przyrządzanie delikatnych zielonych liści? Roladki wieprzowe ze szpinakiem to sprawdzony przepis na kulinarny sukces i spojrzenie na warzywo łaskawszym okiem.

Wieprzowe roladki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
  • 300 g szpinaku
  • 100 g borowików
  • 30 g kurek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 g cukru brązowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • 200 ml oleju
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżeczka papryki suszonej
  • 1 g soli
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon, odetnij skrajne części mięsa (pozostaw wyłącznie środkową i równą część). Mięso natnij wzdłuż, nie docinając do końca, i rozłóż jak książkę. Przykryj folią i rozbij tłuczkiem na duży, cienki i równy prostokąt.
  2. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmaż posiekane grzyby, dodaj oczyszczony szpinak i smaż jeszcze przez minutę. Szpinak powinien zachować swój kolor. Dodaj bułkę tartą i wymieszaj farsz.
  3. Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr i rozłóż na przezroczystej folii. Na wierzchu ułóż farsz i przy pomocy folii zwiń ściśle roladkę. Ponownie zwiń mięso w folię aluminiową i na końcach zakręć (jak cukierka). Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, podlej wodą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, zdejmij folię i delikatnie obsmaż, aby nabrało rumianych kolorów.
  1. Za pomocą okrągłej łyżki do owoców wytnij z obranych ziemniaków małe kulki. Ziemniaczane kulki smaż na dobrze rozgrzanym oleju. Kiedy nabiorą złotego koloru, odłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W misce wymieszaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki, czerwoną paprykę oraz sól. Do takiej mieszanki przełóż jeszcze gorące ziemniaki i dokładnie wymieszaj tak, by zioła i przyprawy dokładnie otoczyły kulki.
  2. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj do momentu, aż otrzymasz karmel. Następnie wlej wino oraz 50 ml wody. Kiedy płyn zredukuje się o 1/3, dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.
  3. Od mięsa odetnij końcówki, aby wyrównać powierzchnię. Następnie ukrój pod kątem pierwszy kawałek z roladki, drugi ukrój prosto. Powinienies otrzymać wieżyczki, sterczące skośną stroną do góry.
  4. Na talerzu, za pomocą łyżki, zrób z sosu kropki, zaczynając od największej, a kończąc na najmniejszej (wystarczy około 5 kropek). Następnie na środku ustaw wieżyczki z mięsa, jedną za drugą. Posyp kuleczkami ziemniaczanymi dookoła.

Zaproś szpinak na imprezę!

Planujesz kameralne spotkanie ze znajomymi wieczorową porą? A może organizujesz bardziej huczne przyjęcie? Niezależnie od okazji i liczby gości, konieczne jest przygotowanie smacznych i różnorodnych przekąsek. Szpinak ułatwi to zadanie! Przygotuj z niego nadzienie do naleśników, zawiń w ruloniki i pokrój na mniejsze części, uzyskując poręczne tortille w wersji mini. Szpinak w połączeniu z serem feta to pierwszorzędny pomysł na farsz do muszli makaronowych, które będą znikać z półmisków z prędkością światła. Co powiesz na wytrawne kruche tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami? Goście powiedzą tylko jedno: pycha! Mamy nadzieję, że nasze pomysły na obchody Międzynarodowego Dnia Szpinaku przekonały Cię do częstszego sięgania po to wszechstronne warzywo.

 

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824    

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

Kontakt prasowy:

Joanna Szałasz                                                          

specjalista public relations                           

e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl                              

tel.: +48 536 410 824