sprawy społeczne

Novo Nordisk wspiera ofiary wojny z Ukrainy

18.03.2022 | Novo Nordisk

W ostatnich dniach uwaga całego świata koncentruje się na agresji Rosji na Ukrainę. Obowiązkiem Novo Nordisk, jako firmy farmaceutycznej jest przekazanie nie tylko słów wsparcia, ale także realnej pomocy w postaci zwiększonego dostępu do produkowanych leków w Ukrainie i Polsce dla polskich oraz ukraińskich chorych. Firma robi to, co możliwe, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim ukraińskim pracownikom i ich rodzinom. Wychodząc naprzeciw potrzebom osób dotkniętych wojną Fundacja Novo Nordisk przekazała 35 milionów złotych na pomoc humanitarną. Środki zostaną przeznaczone na rzecz osób pozostałych w Ukrainie oraz jako wsparcie przy przyjmowaniu uchodźców z Ukrainy w sąsiadujących z nią państwach.

Sytuacja jest bardzo dynamiczna, dlatego musimy nieustannie dostosowywać nasze działania mające na celu zapewnienie odpowiedniej pomocy humanitarnej. Darowizna zostanie rozdystrybuowana pomiędzy kilku partnerów Fundacji udzielających pomocy humanitarnej, z których każdy jest istotną organizacją międzynarodową działającą na terenie Ukrainy lub w krajach z nią sąsiadujących. Każdy z nich podziela naszą ambitną wizję pomocy jak największej liczbie osób w jak najszybszym czasiepowiedziała Hanna Line Jakobsen, starsza wiceprezes Fundacji Novo Nordisk.

Jako firma odpowiedzialna społecznie, Novo Nordisk zdaje sobie sprawę, że jej najważniejszym celem jest zaopatrzenie w niezbędne leki pacjentów chorujących przewlekle. 2 marca, z magazynu znajdującego się w Ukrainie, firma Novo Nordisk przekazała ukraińskiemu Ministerstwu Zdrowia darowiznę w postaci blisko dwumiesięcznego zapasu leków na cukrzycę i hemofilię. Na ten moment firma dysponuje wystarczającym zapasem ratujących życie leków na terenie całej Ukrainy, a w krajach z nią sąsiadujących zapewnia zwiększenie ich dostaw. Problemem jest dystrybucja, szczególnie na tereny, w których toczą się walki. Novo Nordisk dokłada również wszelkich starań, aby zapewnić dostawy leków dla polskich pacjentów, a także dla wciąż przybywających pacjentów z Ukrainy.

Ratujące życie insuliny na terenie Polski jak i Ukrainy, posiadają różne prezentacje z różnym sposobem podania. W Ukrainie dużą część insulin podaje się w tzw. insulinówkach, dlatego też na rynek ten dostarczane są produkty w formie fiolek, względnie w formie tzw. flexpena, czyli jednorazowego wstrzykiwacza. Z kolei w Polsce, większość insulin Novo Nordisk podawanych jest za pomocą wielorazowego wstrzykiwacza NovoPen4®, którego użycie wymaga przeszkolenia pacjenta. Pracownicy firmy pracują w trybie pilnym nad przygotowaniem ulotek i materiałów edukacyjnych dla pacjentów, aby ułatwić chorym efektywne korzystanie z leków Novo Nordisk.

Firma Novo Nordisk informuje, że uruchomiła specjalną linię dla pacjentów i pracowników ochrony zdrowia w Ukrainie, aby informować o dostępności swoich produktów. Dokłada wszelkich starań, aby udzielić niezbędnych informacji.

• 0-800-801-341 − bezpłatny numer dostępny wyłącznie z terytorium Ukrainy
  • +38-032-246-50-73 − numer ukraiński dostępny z Ukrainy oraz z zagranicy (połączenia płatne wg stawek operatora)
  • +48-22-4444911 – numer polski dostępny z Polski oraz z zagranicy
Account Manager, MSL