rolnictwo

Większa moc i nowy model podstawowy kompaktowych ładowarek kołowych dla rolnictwa TORION firmy CLAAS

10.03.2022 | CLAAS

CLAAS TORION 530 o mocy 46 KM to nowy podstawowy model w klasie kompaktowych ładowarek kołowych dla rolnictwa. Także TORION 535 i TORION 639 otrzymują większą moc silnika.

Seria modeli w klasie małych ładowarek kołowych TORION z przegubem centralnym obejmuje teraz trzy modele z silnikami o mocy od 46 do 74 KM. Modelem podstawowym jest teraz ładowarka TORION 530 o mocy 46 KM z czterocylindrowym silnikiem Yanmar o pojemności 2,2 l. Układ hydrauliczny ma wydajność 61 l/min przy ciśnieniu 230 barów i umożliwia uzyskanie obciążenia wywracającego na poziomie 3000 kg. Prowadzona równolegle kinematyka typu Z, stożkowego ramienia roboczego, o wysokości 3,18 w punkcie obrotu łyżki, umożliwia uzyskanie wysokości napełniania do 2,82 m i zasięgu do 1,46 m. Ramię robocze i narzędzia są wygodnie sterowane za pomocą joysticka. Dwa dodatkowe obwody hydrauliczne można obsługiwać za pomocą dodatkowej dźwigni lub przycisków.

Większe modele TORION 535 i TORION 639 z czterocylindrowymi silnikami Yanmar o pojemności 2,1 l mają teraz moc 74 KM. Są one teraz opcjonalnie dostępne ze standardową kinematyką typu Z lub z kinematyką typu Z w wersji High-Lift. W wersji standardowej można w ten sposób uzyskać wysokość napełniania 2,82 m (TORION 535) lub 2,98 m (TORION 639), a w wersji High-Lift nawet 2,97 m i 3,18 m. W zależności od wariantu, punkt obrotu łyżki wynosi od 3,19 m do 3,54 m. Maksymalny zasięg wynosi przy tym od 1,49 m do 1,71 m. Przy wydatku hydrauliki 70 lub 80 l/min ciężar wywracający dla modelu TORION 535 przy pełnym łamaniu wynosi 3500 kg (High-Lift: 3300kg), a dla modelu TORION 639 - 3900 kg (High-Lift: 3600 kg).

Silniki wszystkich trzech „kompaktowych” modeli TORION spełniają normę emisji spalin Stage V z wykorzystaniem filtra cząstek stałych (DPF) i katalizatora oksydacyjnego (DOC), a zatem bez SCR.

Szybciej i wygodniej

Wszystkie trzy modele są wyposażone w precyzyjnie regulowany i trwały hydrostatyczny napęd o dwóch stopniach jazdy, który rozpędza ładowarkę TORION 530 do maksymalnej prędkości 20 km/h, a dwa większe modele do 30 km/h. Opcjonalny układ amortyzacji wstrząsów ramienia roboczego zapobiega kołysaniu na nierównym terenie i podczas szybkich cykli załadunku. Dzięki kątowi skrętu 40° wahliwego przegubu manewrowanie nie stanowi problemu nawet na ciasnych podwórzach i w wąskich budynkach gospodarskich. TORION 530 i TORION 535 ze standardowymi oponami 340/80 R18 nie przekraczają ponadto wysokości przejazdu 2,50 m.

Całkowicie zmodernizowana, przestronna kabina z wieloma schowkami i przegródkami zapewnia bardzo dobrą widoczność we wszystkich kierunkach, a dzięki pociągniętej daleko ku dołowi, wypukłej szybie przedniej – doskonały widok na ramię robocze i narzędzia. Przeszklone drzwi wejściowe oraz prawe okno mogą być otwierane i blokowane pod kątem 180°. Wysoki komfort jazdy zapewnia kolumna kierownicy z bezstopniową potrójną regulacją, pneumatyczny fotel operatora, klimatyzacja oraz niski poziom hałasu w kabinie. Dzięki wyświetlaczowi na prawym słupku A i przejrzystemu panelowi obsługowemu obok prawego podłokietnika, obsługa podczas codziennej pracy jest intuicyjna i łatwa – nawet w przypadku zmieniających się operatorów. Dach kabiny może zostać wyposażony w halogenowe reflektory robocze lub w maksymalnie osiem reflektorów LED z oświetleniem 360°.

***********

O firmie CLAAS

Założone w 1913 r. przedsiębiorstwo rodzinne CLAAS (www.claas.com) to jeden z czołowych na świecie producentów maszyn rolniczych. Firma z siedzibą w Harsewinkel w Niemczech, w Nadrenii Północnej-Westfalii, jest europejskim liderem na rynku kombajnów zbożowych. CLAAS zajmuje ważną pozycję na świecie także w dużym segmencie samobieżnych sieczkarni polowych. Na czołowej pozycji w dziedzinie agrotechniki CLAAS plasuje się również dzięki swoim ciągnikom, prasom rolniczym oraz maszynom do zbioru zielonek. Paleta produktów obejmuje ponadto najnowocześniejsze technologie informatyczne wykorzystywane w rolnictwie. Firma CLAAS zatrudnia ponad 11 400 pracowników na całym świecie, a w 2020 r. osiągnęła obroty rzędu 4 miliardów euro.

***********

O firmie CLAAS