sprawy społeczne energetyka

Finał akcji Świeć się z Energą w Braniewie

28.03.2022 | Grupa ENERGA

Pralki, lodówki i sporo innego sprzętu AGD o łącznej wartości 10 tys. zł trafiło do braniewskich instytucji miejskich, zajmujących się na co dzień niesieniem pomocy najbardziej potrzebującym mieszkańcom. Wszystko w ramach nagrody za wojewódzkie zwycięstwo w Świeć się z Energą – akcji, która co roku jednoczy ludzi z kilkuset miast z całej Polski wokół idei głosowania na swoje małe ojczyzny.

Świeć się z Energą to ogólnopolski konkurs połączony z inicjatywą prospołeczną. Dzięki Enerdze z Grupy ORLEN  nagrody o wartości 200 tys. złotych co roku trafiają do potrzebujących z 16 polskich miast. Na przestrzeni kilkunastu lat do domów dziecka, stowarzyszeń, ośrodków pomocy społecznej i rodzin trafiły setki nowoczesnych urządzeń AGD, które pozwoliły poprawić warunki bytowe osobom w potrzebie. Łączna wartość dobroczynnego wsparcia udzielonego dzięki akcji Energi po zakończeniu 13. edycji akcji osiągnęła blisko 1,5 mln złotych.

– Świeć się z Energą sprawiło, że w wielu braniewskich sercach rozbłysło światło szczęścia i nadziei. Zdobyliśmy więcej głosów niż mamy mieszkańców, udowadniając tym samym, że potrafimy jednoczyć się w szczytnym celu, jakim jest niesienie pomocy bliźnim. Dziękuję za wszystkie głosy oddane na nasze miasto  – powiedział Tomasz Sielicki, burmistrz Braniewa.

W 13. edycji plebiscytu Świeć się z Energą Braniewo zwyciężyło w województwie warmińsko-mazurskim. Pierwsza stolica Warmii zdobyła imponującą liczbę 19 tys. głosów, pokonując po drodze dużo większe miasta, takie jak Elbląg czy Olsztyn. Nagrody, które trafiły do Braniewa, zostały przekazane do instytucji pomocowych działających na terenie miasta: Katolickiego Ośrodka Wsparcia dla Dzieci i Młodzieży prowadzonego przez Zgromadzenie Sióstr Św. Katarzyny, Powiatowego Domu Pomocy Społecznej oraz Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej. Pula sprzętu, która trafiła do Braniewa, składa się z lampy UV-C, trzech lodówek, trzech pralek, kuchenki, dwóch mikrofali, trzech odkurzaczy, trzech sokowirówek i dwóch mikserów.

DSC 0156Pralki, lodówki i sporo innego sprzętu AGD o łącznej wartości 10 tys. zł trafiło do braniewskich instytucji pomocowych

– Cieszę się, że partner Energi Oświetlenia odniósł tak spektakularny sukces w ogólnopolskim konkursie, a my przygotowując miejskie dekoracje, mogliśmy dołożyć do tego swoją fachową pomoc. Świeć się z Energą to jednak nie tylko plebiscyt na najpiękniejsze świąteczne iluminacje, ale również szlachetna inicjatywa, która integruje mieszkańców wokół wspólnego celu, jakim jest niesienie pomocy osobom potrzebującym. Mieszkańcom i sympatykom Braniewa serdecznie gratuluję zwycięstwa i zachęcam do udziału w kolejnej edycji konkursu – powiedział Marcin Stojek, wiceprezes Zarządu Energi Oświetlenia.

Inicjatorem projektu Świeć się z Energą jest Energa z Grupy ORLEN. Organizatorem 13. edycji akcji jest Polska Press Grupa wraz z siecią dzienników regionalnych, tygodników lokalnych oraz serwisów naszemiasto.pl. Dostawcą instalacji fotowoltaicznej dla zdobywcy 1. miejsca w Plebiscycie Miast jest Energa Obrót, zaś 16 lamp UV-C dla laureatów wojewódzkich konkursu udostępni spółka Energa Oświetlenie.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl

Zawsze aktualne wiadomości na temat Energi z Grupy ORLEN znajdziecie na naszym Twitterze a także na naszym Facebooku

Grupa Kapitałowa ORLEN, do której należy Energa, jest największą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej, notowaną w prestiżowych, światowych zestawieniach Fortune Global 500, czy Platts TOP250. Prowadzi działalność na 6 rynkach macierzystych – w Polsce, Czechach, Niemczech, na Litwie, Słowacji i w Kanadzie. Koncern dysponuje nowoczesnymi, zintegrowanymi aktywami zdolnymi do przerobu ponad 35 mln ton różnych gatunków ropy rocznie, a sprzedaż detaliczną prowadzi z wykorzystaniem największej w regionie Europy Środkowo-Wschodniej sieci ponad 2800 stacji paliw. Oferta Grupy ORLEN to ponad 50 najwyższej jakości produktów petrochemicznych i rafineryjnych. Nasze produkty docierają na 6 kontynentów do ponad 110 krajów.

PKN ORLEN jest również liczącym się graczem na rynku energii w Polsce, dysponującym mocami na poziomie 3,3 GWe, z czego 1,38 GWe zainstalowane jest w aktywach wytwórczych Energi. W obszarze wydobycia Koncern dysponuje własną bazą zasobów ropy i gazu (2P), które na koniec 2019 roku wyniosły 197,3 mln boe. PKN ORLEN jest wiodącym podmiotem, który zrealizuje proces tworzenia jednej firmy o zdywersyfikowanych przychodach i silnej pozycji na rynku europejskim. W kwietniu 2020 roku przejął Grupę Energa, w lipcu br. otrzymał od Komisji Europejskiej warunkową zgodę na przejęcie Grupy LOTOS oraz zainicjował proces przejęcia kapitałowego PGNiG.

39 proc. mocy zainstalowanej w aktywach wytwórczych Energi pochodzi z OZE. Wpisuje się to w strategię energetyczną Grupy ORLEN, ukierunkowaną ściśle na nisko i zeroemisyjne źródła energii. Silnym i stabilnym sektorem działalności Energi jest też dystrybucja. Sieć dystrybucyjna składa się z linii energetycznych o łącznej długości 192 tys. km i obejmuje swoim zasięgiem obszar blisko 75 tys. km2, co stanowi ok. 24 proc. powierzchni kraju. W I półroczu 2021 roku Energa dostarczyła do odbiorców 11,6 TWh energii elektrycznej.

Dyrektor Biura Prasowego Grupy Energa, Energa SA

biuroprasowe@energa.pl