polityka

Analiza polityk młodzieżowych na przykładzie wybranych krajów Unii Europejskiej- raport Centrum Analiz Klubu Lidera Rzeczypospolitej

W raporcie zostały przeanalizowane rozwiązania w 8 krajach: Chorwacji, Czechach, Danii, Francji, Hiszpanii, Niemczech, Węgier i Włoch. Wybierając kraje do badania, cechowaliśmy się reprezentatywnością na tle całej Unii Europejskiej i szerokim wachlarzem rozwiązań obecnych w wybranych krajach dotyczących polityk młodzieżowych. Badając każdy z krajów, wychodziliśmy od danych demograficznych, sytuacji młodzieży, sprawdzając czy w wybrany kraj posiada przyjętą strategię dotyczącą polityki młodzieżowej, przechodząc kolejno przez system edukacji, politykę mieszkaniową i rozwiązania ekonomiczne.

Poniższa praca ma stanowić jedynie wstęp do stworzenia dokumentu zawierającego propozycję dotyczące polityki młodzieżowej w Polsce. Autorzy raportu są członkami Centrum Analiz Klubu Lidera Rzeczypospolitej, jedynego think-tanku w Polsce specjalizującego się w polityce młodzieżowej. Dzięki różnorodnemu wykształceniu i szerokiemu spektrum zainteresowań członków zespołu tworzącego raport, możemy oddać w Państwa ręce rzetelną analizę polityk młodzieżowych we wspomnianych powyżej krajach Unii Europejskiej.

Gorąco zachęcamy do zapoznania się z treścią.

Fundacja Inicjatyw Młodzieżowych ma na celu integrację środowiska studencko-akademickiego. Prowadzi działalność edukacyjną w przestrzeni publicznej w zakresie patriotyzmu oraz historii Polski poprzez promowanie postaw obywatelskich oraz społecznych. Fundacja włącza się w wydarzenia organizowane przez inne organizacje m.in. wydarzenia edukacyjne i szkoleniowe, wystawy, spotkania dyskusyjne oraz doraźną pomoc polskim kombatantom i Polakom mieszkającym na wschodzie. Do inicjatyw Fundacji Inicjatyw Młodzieżowych należy Akademia Liderów Rzeczpospolitej, studencki magazyn „Koncept”, raport Start na rynku pracy, Kongres Liderów Rzeczypospolitej, Liderzy Wspólnoty oraz portal istotnie.pl.