towary konsumpcyjne

Cztery świąteczne inspiracje na wyborne dania mięsne

22.12.2021 | Knorr

Zwyczaj nakazuje, by podczas uroczystej kolacji wigilijnej na stole pojawiały się wyłącznie dania jarskie. Choć istnieje wiele znakomitych przepisów, dzięki którym przygotować można znacznie więcej niż 12 tradycyjnych potraw, miłośnicy mięs nie mogą doczekać się bożonarodzeniowego obiadu. Właśnie wtedy w jadłospisie królują wyborne przysmaki, których próżno szukać w codziennym menu. Zastanawiacie się, co podać domownikom i gościom, by podkreślić niezwykły charakter spotkania? Zapoznajcie się z inspiracjami szefa kuchni Knorr.

Świąteczny powrót do korzeni

Wielu z nas nie ma ochoty na awangardowe eksperymenty kulinarne. W końcu święta to czas na pielęgnowanie starych zwyczajów. Warto odejść od uwielbianych kotletów schabowych czy filetów z kurczaka, które jadane są na co dzień. Nowinki możemy zostawić na każdy inny dzień roku. Święta to kapitalna okazja, by przypomnieć sobie smak np. pieczonego królika, którego mięso jest bardzo delikatne i pyszne, o ile zostanie odpowiednio przyrządzone. Pieczony schab ze śliwką lub morelą to również ponadczasowy i uroczysty posiłek. Jeśli jesteście miłośnikami drobiu, podajcie pieczonego w całości indyka. Nic jednak nie zrobi takiego wrażenia na gościach, jak kaczka w sosie z rodzynek. Będziecie w siódmym niebie!

Kaczka w sosie z rodzynek

Czas przygotowania: 120 minut

Ilość porcji: 5

Składniki:

  • 1 kaczka
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 2 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 100 ml czerwonego wina
  • 20 g żurawiny
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 2 łyżki Przyprawy do kurczaka Knorr
  • 1 opakowanie Sosu do pieczeni jasnego Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Na początek przyrządź farsz do nadziewania mięsa. Pomarańczę, jabłko i cebulę pokrój w cząstki, dodaj rozgnieciony ząbek czosnku oraz majeranek. Całość wymieszaj.
  2. Kaczkę oczyść i umyj. W naczyniu wymieszaj Przyprawę do kurczaka Knorr, majeranek oraz łyżkę miodu. Przygotowaną marynatą posmaruj wewnętrzną stronę mięsa.
  3. Zrób sos. Podsmaż kawałki cebuli na maśle, dodaj rodzynki oraz zalej winem. Gotuj do momentu odparowania alkoholu. Następnie wlej 200 ml ciepłej wody i wsyp zawartość opakowania Sosu do pieczeni jasnego Knorr. Wszystko starannie wymieszaj. Ponownie zagotuj. Na koniec wrzuć żurawinę oraz dodaj resztę miodu. Gotuj przez 5 minut.
  4. Wstaw kaczkę do piekarnika nagrzanego w 200°C. Po około 15 minutach zmniejsz temperaturę do 160°C. Mięso zapiekaj jeszcze przez przynajmniej 90 minut. Gdy kaczka będzie już upieczona, oddziel mięso z kości, wyporcjuj i porozkładaj na półmisku. Danie podawaj z sosem.

Dania jednogarnkowe idealne na duże przyjęcia

Dużą ilość pysznego jedzenia można zrobić w jednym garnku na długo przed przyjściem gości, a podczas świątecznej imprezy tylko podgrzać odpowiednią ilość. Zdecydowanie najsłynniejszym świątecznym jednogarnkowcem jest bigos, lecz trzeba mieć świadomość, że jego przyrządzenie należy zacząć na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Dzięki temu smakuje najlepiej! Jeśli jednak w ferworze przygotowań zabrakło wam czasu na tak skomplikowane czynności, stroganoff na szybko według przepisu szefa kuchni Knorr okaże się pysznym ratunkiem. Do tej receptury chętnie wrócicie podczas organizowania sylwestra i karnawałowych bali.

Stroganoff na szybko

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy
  • 5 ogórków kwaszonych
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • 300 ml wody
  • 1 opakowanie Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Polędwiczkę podziel na cienkie paski. Mięso połącz z musztardą i starannie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania. Pokrój grzyby na cząstki.
  2. Rozgrzej tłuszcz na patelni i podsmaż pieczarki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Dodaj mięso oprószone mąką. Wszystko smaż, co jakiś czas mieszając.
  4. Wlej 300 ml wody i wsyp zawartość opakowania Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr. Całość duś do momentu, aż danie lekko zgęstnieje.
  5. Ogórki pokrój w paski i dodaj do potrawy. Podawaj z pieczywem.

Domowe dania mięsne nie mają sobie równych

Może się wydawać, że wybór produktów w sklepach mięsnych jest tak duży, że nie ma sensu przygotowywać wędlin i pasztetów samodzielnie. Jeśli jednak wygospodarujecie trochę czasu, będziecie mieli okazję przekonać się, że domowe frykasy są bezkonkurencyjne. We własnoręcznie zrobionym pasztecie uwzględnić możecie wszystkie najlepsze składniki: mięso wołowe i wieprzowe, drobiową wątróbkę, bulion bazujący na wędzonym boczku, suszone grzyby, włoszczyznę i aromatyczne przyprawy, w tym jałowiec. Na samą myśl aż trudno opanować apetyt!

Mięsne przekąski

Wśród dań mięsnych należy uwzględnić także mniejsze przekąski, które podawać można w charakterze przystawki lub po prostu smakołyka, który zaspokoi mniejszy głód podczas wielogodzinnych biesiad przy stole. Możecie przygotować wyborne bułeczki drożdżowe z mięsnym nadzieniem lub wybrać opcję prostszą i szybszą, ale równie smaczną – w ciasto francuskie zawińcie dowolny rodzaj wytrawnego farszu, tworząc kuszące paszteciki, kieszonki i tartaletki.

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie

załączniki

kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
specjalista public relations, Knorr
Joanna Szałasz

joanna.szalasz@knorr.pl

tel: +48 536 410 824

informacje o firmie