sprawy społeczne

Bezpieczne przejścia dla pieszych od TAURONA

Nowocześnie, widniej, a przede wszystkim bezpieczniej. Oświetleniowcy z TAURONA wybudowali kolejne „inteligentne” przejścia dla pieszych. Tym razem w poprawę bezpieczeństwa swoich mieszkańców zainwestowała gmina Woźniki w województwie śląskim.

Migają, rozbłyskują mocnym światłem, a nawet ostrzegają komunikatem głosowym. Mieszkańcy gminy Woźniki będą mogli korzystać z czterech bezpiecznych przejść dla pieszych. Dwa z nich znajdują się w Woźnikach – na ul. Florianek i ul. Dworcowej, po jednym ulokowano w Psarach na ul. Głównej i Lgocie Woźnickiej na ul. Woźnickiej.

- Budowa aktywnych przejść dla pieszych, po czerwcowej nowelizacji kodeksu drogowego, to jeden z tych obszarów biznesowych naszej spółki, którymi przedstawiciele samorządów szczególnie się interesują. Posiadamy nowoczesne rozwiązania, które w znaczący sposób poprawiają bezpieczeństwo na zebrach. Do tego nasi specjaliści są w stanie zaoferować gminom produkt dostosowany do konkretnej lokalizacji i potrzeb. A cel mamy wspólny – chcemy, żeby dzieci mogły bezpiecznie dotrzeć do szkoły, rodzice do pracy, a dziadkowie do sklepu czy kościoła – mówi Artur Warzocha, prezes zarządu TAURON Nowe Technologie.

Zasada działania takiego przejścia jest prosta – za pomocą sygnałów świetlnych ostrzega kierowców przed zbliżającym się do zebry pieszym. Jeśli ten wejdzie w monitorowane przez kamery lub czujniki ruchu pole, system podniesie moc zamontowanych w rejonie przejścia opraw oświetleniowych do poziomu 100% w ciągu 1 sekundy.

Lampy z pełną mocą świecić będą jeszcze przez ok. 15 sekund po wyjściu człowieka z obserwowanej strefy, a następnie strumień świetlny oprawy zostanie zredukowany do 20% i pozostanie w trybie spoczynku do chwili pojawienia się kolejnej osoby w „obserwowanej” strefie. System uruchamia także funkcje dodatkowe – zapalają się żółte diody umieszczone w słupach, podświetlony zostaje znak D6 (przejście dla pieszych), z poziomu drogi „mrugają” zatopione w asfalcie tzw. kocie oczy, a z głośników płynie ostrzeżenie lub komunikat edukacyjny.

- Opcjonalnie możemy wyposażyć system w radar prędkości sprzężony z przejściem w sposób ostrzegawczy. W przypadku przekroczenia prędkości na przejściu samoczynnie załączy się oświetlenie ostrzegawcze. A to tylko jeden z wielu dodatków, w które możemy wyposażyć przejście – dodaje Waldemar Jemioła, dyrektor departamentu oświetlenia TNT.

Nowoczesne przejścia sprawdzą się szczególnie w porze jesienno-zimowej, kiedy wcześniej zapada zmrok, a warunki atmosferyczne często ograniczają widoczność. To także ważne w kontekście obowiązujących od kilku miesięcy nowych przepisów ruchu drogowego podkreślających pierwszeństwo pieszych już w obrębie przejścia.

Inteligentne przejścia spółka wybudowała już w Nysie, Otmuchowie, Mstowie.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch