Na parze zdrowiej – pomysły na świąteczne potrawy
Zgodnie z tradycją święta Bożego Narodzenia to czas spotkań i ucztowania. Zastanawiasz się jak przygotować świąteczne potrawy, by były zdrowsze i lżejsze, a przy tym smaczne i aromatyczne jak zawsze? Poznaj kilka inspirujących przepisów na dania na parze, które przygotujesz z piekarnikiem Samsung Dual Cook Flex™ oraz naczyniem Dual Cook Steam.
Zdrowe święta z… parą
Tradycyjna polska kuchnia słynie z wielu smakołyków. Na wigilijnym stole królują pierogi, bigos i ryby, a także słodkości bez których wiele osób nie wyobraża sobie świąt. Nie wszyscy jednak mogą sobie na nie pozwolić, nawet „od święta”, dlatego też warto zastanowić się nad ich zdrowszymi, lżejszymi alternatywami. Piekąc na parze przygotujemy smaczne, zdrowe i lekkostrawne posiłki bez grama tłuszczu. Para doskonale przewodzi ciepło, które szybko wnika w produkt poddawany obróbce nie wysuszając go ani od środka ani od zewnątrz. Posiłki są mniej kaloryczne, lżejsze, a przy tym aromatyczne i naprawdę smaczne. Dzięki pieczeniu na parze te święta wyjdą wszystkim na zdrowie.
Podwójny piekarnik i naczynie do pary
Z wielofunkcyjnym piekarnikiem Samsung Dual Cook Flex™ pieczenie będzie również znacznie prostsze i szybsze. Za pomocą specjalnego separatora podzielimy piekarnik na dwie części, a w każdej z nich ustawimy inny tryb i temperaturę pieczenia. To oznacza, że w tym samym czasie upieczemy dwa całkiem różne dania, np. wytrawne i słodkie, bez obaw o wymieszanie się zapachów. W okresie świątecznym, gdy do przygotowania mamy wiele różnych potraw, takie rozwiązanie może okazać się prawdziwym wybawieniem. Co więcej, specjalne naczynie Dual Cook Steam – dostępne w promocji Samsung - rozszerza możliwości piekarnika umożliwiając gotowanie i pieczenie na parze. Oto, co możesz przygotować dysponując takim zestawem.
Ryba na parze z sosem koperkowym
Składniki:
1 filet z ryby (np. łososia) – ok. 850 g
200 g jogurtu lub śmietany
niewielki pęczek koperku, połowa posiekana, połowa pozostawiona w całości
1 łyżka pokrojonych kaparów
2 cytryny
2 łyżki oliwy
- W misce wymieszaj jogurt, posiekany koperek, kapary, sok i skórkę z 1 cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody.
- Nagrzej dolną komorę piekarnika Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni i włącz termoobieg. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Perforowaną blaszkę posmaruj odrobiną oliwy, a następnie połóż na niej rybę skórą do dołu. Obraną ze skórki cytrynę pokrój na plasterki. Skrop rybę 2 łyżkami oliwy, na wierzch połóż gałązki koperku i plasterki cytryny.
- Piecz na parze przy otwartej pokrywce przez 30 minut, aż ryba będzie ugotowana w środku, a po dotknięciu będzie się rozpadać na kawałki. Przełóż ją na duży talerz i podawaj z sosem.
Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami na parze
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki żytniej
50 g mąki pszennej
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
szczypta soli
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
szklanka suszonych grzybów
1 biała cebula
sól
pieprz
1 jajko
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wyrób je, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
- Namocz grzyby co najmniej godzinę wcześniej. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut, aż będą miękkie. Następnie odsącz je na sitku, ale nie wylewaj wody, i odstaw.
- W tej samej wodzie, w której gotowałeś grzyby, ugotuj kaszę – kilka minut krócej niż zwykle, by była lekko al dente.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie usmaż, tak by się zeszkliła i zbrązowiała.
- Grzyby pokrój w kostkę oraz połącz z kaszą i cebulą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.
- Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj dosyć cienko. Następnie wykrój z niego nieduże kółka.
- W środku każdego z kółek umieść łyżeczkę farszu i zamknij je.
- Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 160 stopni. Spód naczynia Dual Cook Steam wypełnij wrzątkiem. Pierogi ułoż na perforowanej blaszce i piecz na parze pod przykryciem przez ok. 20 minut.
Cytrynowy biszkopt na parze
Składniki:
Biszkopt:
175 g miękkiego niesolonego masła + odrobina do posmarowania kokilek
6 łyżek kremu lemon curd (kremu cytrynowego)
175 g cukru pudru
3 duże jajka
175 g mąki samorosnącej (połączenie mąki, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej)
skórka otarta z 1 cytryny + odrobina do dekoracji
kwaśna śmietana lub jogurt do podania
Glazura:
4 łyżki cukru pudru
sok z 1 małej cytryny
- Posmaruj masłem wnętrze 6 małych kokilek i na dnie każdej umieść łyżkę kremu cytrynowego. Ubijaj masło z cukrem pudrem za pomocą blendera na gładką i puszystą masę. Pojedynczo wbijaj jajka. Następnie wsypuj po trochę mąkę, mieszając całość, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny. Łyżką nakładaj masę do wcześniej przygotowanych kokilek, pozostawiając 1 cm wolnego brzegu, by ciasto mogło wyrosnąć.
- Rozgrzej dwukomorowy piekarnik Dual Cook™ lub Dual Cook Flex™ do 180 stopni i włącz termoobieg. Umieść kokilki z ciastem w naczyniu Dual Cook Steam, a następnie napełnij naczynie wrzątkiem tak, aby sięgał do połowy wysokości ścian kokilek.
- Włóż naczynie Dual Cook Steam z kokilkami do piekarnika i piecz bez przykrycia przez ok. 40 minut aż ciasto będzie złociste i wyrośnie, a patyczek włożony do środka będzie suchy.
- Umieść małą miskę na garnku z wrzącą wodą i rozpuść w niej składniki na glazurę. Obetnij brzegi ciasta wokół kokilek, a następnie odwróć je, aby biszkopty się z nich wysunęły. Przełóż biszkopty na talerzyki i polej je odrobiną glazury. Biszkopty udekoruj skórką z cytryny i podawaj z odrobiną kwaśnej śmietany.
Kup piekarnik i odbierz prezent
Piekarniki Samsung Dual Cook™ i Dual Cook Flex™ ułatwiają codzienne obowiązki w kuchni. Sprawiają, że przygotowanie potraw staje się znacznie przyjemniejsze i przebiega szybciej. Tylko teraz, w ramach promocji Samsung „Piecz parami i na parze”, przy zakupie piekarnika otrzymasz w prezencie wyjątkowe naczynie do pieczenia na parze Dual Cook Steam.
Aby skorzystać z promocji Samsung należy spełnić warunki wyszczególnione w regulaminie dostępnym na stronie www.pieczparami.pl.
Promocja trwa od 15 maja do 31 grudnia 2021 r., lub do wyczerpania puli nagród. Wszystkie osoby, które kupiły piekarnik w trakcie trwania promocji mogą zarejestrować zakup piekarnika do 21 stycznia 2022 roku.
kontakt dla mediów
Olaf Krynicki
o.krynicki@samsung.com
tel: +48 600 088 747
informacje o firmie
O firmie
Więcej informacji można znaleźć na stronach: https://news.samsung.com/pl/ oraz http://news.samsung.com.
kontakt dla mediów
Olaf Krynicki
o.krynicki@samsung.com
tel: +48 600 088 747
informacje o firmie
O firmie
Więcej informacji można znaleźć na stronach: https://news.samsung.com/pl/ oraz http://news.samsung.com.