internet technologie

Thales i Google Cloud ogłosiły partnerstwo strategiczne w celu opracowania usług „Zaufanej Chmury” (ang. Trusted Cloud Offerings) we Francji

21.10.2021 | Thales
  • Wspólnie opracowany model suwerennej chmury będzie spełniał francuskie wymogi certyfikatu „Zaufanej Chmury” (ang. trusted cloud) i pozwoli francuskim organizacjom na innowacyjne i całościowe wykorzystanie technologii chmury hiperskalowej przy zachowaniu poufności, bezpieczeństwa i pełnej suwerenności danych.
  • System będzie wykorzystywał dedykowaną infrastrukturę zarządzaną przez nową firmę, której większościowym udziałowcem będzie Thales.

Thales i Google Cloud ogłosiły w październiku strategiczne partnerstwo w celu wspólnego opracowania suwerennej hiperskalowej[1] chmury we Francji. Usługa ta – zarządzana przez spółkę, której większościowym udziałowcem będzie Thales – spełni francuskie wymogi certyfikatu „Zaufanej Chmury”. Dzięki temu rozwiązaniu francuskie firmy oraz instytucje sektora publicznego w pełni skorzystają z proponowanych przez oba podmioty rozwiązań technologicznych, charakteryzujących się trwałością, bezpieczeństwem, elastycznością, sprawnością i suwerennością.

Spełniając wysokie wymagania techniczne i prawne certyfikatu „Zaufanej Chmury”, projekt Thales i Google Cloud pozwoli firmom prywatnym oraz instytucjom sektora publicznego – które muszą spełniać wymogi określone przez francuską Narodową Agencję Bezpieczeństwa Systemów Informatycznych (ANSSI)[2] – na korzystanie z usług przetwarzania w chmurze zgodnie z narodową strategią regulującą przetwarzanie w chmurze.

Wspólną propozycję firm Thales i Google Cloud stworzono w oparciu o najbardziej zaawansowane technologie obu partnerów. Usługi Google Cloud, które będą regularnie rozwijane i unowocześniane, wniosą w projekt elastyczność, sprawność i technologiczną otwartość, umożliwiając firmom wprowadzanie innowacji w sposób transparentny i autonomiczny, bez potrzeby uzależnienia od jednego dostawcy.

Z kolei Thales, jako lider w dziedzinie cyberbezpieczeństwa od ponad 40 lat, zapewni niezbędną gwarancję spełnienia wymagań francuskiej suwerenności, wykorzystując własne Centrum Operacji Cyberbezpieczeństwa (CSOC) do monitorowania zagrożeń sieciowych oraz do zarządzania kluczami szyfrującymi, dostępem i tożsamością. Pozwoli to na zapewnienie poziomu bezpieczeństwa, który jest wymagany przez użytkowników we Francji, by mogli przenieść wrażliwe aplikacje do chmury, jednocześnie zachowując nad nimi pełną kontrolę.

Francuskie firmy i instytucje sektora publicznego będą mogły korzystać z usług w chmurze, która będzie:

• zarządzana przez specjalnie przeznaczoną do tego celu, nowo utworzoną francuską firmę, której większościowym udziałowcem będzie Thales;
  • działała w pełni na terytorium Francji z wykorzystaniem infrastruktury odseparowanej od Google Cloud, z dedykowaną siecią oraz serwerami zarządzanymi przez nową firmę;
  • wspierana lokalnie, dzięki czemu klienci będą obsługiwani wyłącznie z terytorium Francji;
  • zabezpieczona lokalnie przez nową firmę odpowiedzialną m.in. za zarządzanie tożsamością, szyfrowanie danych, administrację oraz nadzór;
  • regularnie ulepszana dzięki ciągłej aktualizacji oprogramowania, zapewnianej przez Thales;

„Aby dostosować usługi do zróżnicowanych potrzeb naszych klientów, Thales wraz z partnerami oferuje w tym ekosystemie szeroki wachlarz możliwości. Dzięki wyjątkowej współpracy z Google Cloud będziemy mogli wspomóc transformację cyfrową małych i dużych organizacji oraz branż, które chcą zatrzymać kontrolę nad danymi swoich klientów i zapewnić suwerenność tych danych. Wspólnie spełnimy wyznaczone przez władze kryteria dotyczące zaufanej chmury, a także cele środowiskowe, dzięki zrównoważonemu podejściu do infrastruktury, którą tworzymy” – mówi Marc Darmon, wiceprezes firmy Thales ds. bezpiecznej łączności i systemów informatycznych.

„Thales i Google Cloud mają wspólną wizję opracowania najbardziej innowacyjnych
i bezpiecznych rozwiązań dla firm i instytucji sektora publicznego we Francji. W wyjątkowy sposób wychodzimy naprzeciw obawom francuskich obywateli i instytucji rządowych, m.in. powołując nową firmę i zapewniając, by podmioty te mogły wykorzystać innowacyjność i sprawność naszej chmury przy zachowaniu pełnego bezpieczeństwa, prywatności i suwerenności wymaganych przez francuski rząd” – zaznacza Thomas Kurian, dyrektor generalny Google Cloud.

„Rządowa narodowa strategia dotycząca przetwarzania w chmurze podkreśla gotowość państwa do wykorzystania i promowania wysokiej klasy zaufanych rozwiązań chmurowych. Wyzwaniem jest to, by móc oferować możliwie najszerszą paletę rozwiązań przy jednoczesnej zgodności z certyfikatem SecNumCloud opisującym techniczne, operacyjne i prawne zasady bezpieczeństwa zapewniające skuteczną ochronę danych i procesów zachodzących w chmurze. Dlatego ANSSI z entuzjazmem podchodzi do tego ambitnego projektu spełniającego wspomniane kryteria” – zapewnia Guillaume Poupard, dyrektor generalny francuskiej Narodowej Agencji Bezpieczeństwa Systemów Informatycznych (ANSSI).

[1] „Hiperskalowa” odnosi się do przetwarzania w chmurze opartego na jej zoptymalizowanym charakterze, jeśli chodzi o przechowywanie, moc, zużycie energii czy skalowalność.

[2] Certyfikat „Zaufanej Chmury” będzie gwarantować podwójny – prawny i techniczny – poziom bezpieczeństwa oraz pozwoli francuskiej administracji i firmom na korzystanie z najlepszych usług w chmurze obliczeniowej. Niektóre z najbardziej wydajnych na świecie chmur opracowywane są przez firmy spoza Europy; również te modele będą mogły otrzymać certyfikat pod pewnymi warunkami, obejmującymi przede wszystkim operatora usług i lokalizację danych. (źródło: https://www.numerique.gouv.fr/uploads/Strategie-nationale-pour-le-cloud.pdf)

Account Executive, MSL
Urszula Kania

urszula.kania@mslgroup.com

tel: +48533533782

O firmie Google Cloud

Google Cloud przyspiesza zdolność klientów do cyfrowej transformacji biznesu za pomocą najlepszej infrastruktury i platform, wiodących rozwiązań branżowych oraz eksperckiej wiedzy. Dostarczamy rozwiązania klasy korporacyjnej, które wykorzystują najnowocześniejszą technologię Google, a wszystko to w najczystszej chmurze w branży. Google Cloud wybierają użytkownicy z ponad 200 krajów – jako zaufanego partnera umożliwiającego rozwój oraz zdolnego rozwiązać najważniejsze problemy biznesowe.

O firmie Thales

Thales (Euronext Paris: HO) jest światowym liderem w dziedzinie zaawansowanych technologii, który inwestuje w innowacje cyfrowe i „deep tech” – łączność, big data, sztuczną inteligencję, cyberbezpieczeństwo i obliczenia kwantowe – aby budować pewną przyszłość istotną dla rozwoju społeczeństw. Grupa zapewnia swoim klientom (firmom, organizacjom i rządom) z dziedziny obronności, aeronautyki, przestrzeni kosmicznej, transportu, tożsamości cyfrowej i bezpieczeństwa rozwiązania, usługi i produkty, które pomagają im spełniać ich kluczową rolę, stawiając jednostkę za siłę napędową wszystkich decyzji.

Thales zatrudnia 81 000 pracowników w 68 krajach. W 2020 roku Grupa wygenerowała sprzedaż w wysokości 17 mld euro.

Account Executive, MSL
Urszula Kania