budownictwo/nieruchomości kultura/sztuka/rozrywka

Łódzka Fuzja zachwyciła letnią odsłoną

04.10.2021 | Fuzja Łódź

Kilkaset osób trenujących jogę w Ogrodach Anny, 35 godzin emocjonujących seansów filmowych, ponad setka radosnych psiaków i dziesiątki naprawionych kół rowerowych. Do tego międzypokoleniowe potańcówki, koncerty, teatr i pyszna kawa! Tak Echo Investment może podsumować premierowy wakacyjny sezon atrakcji odbywających się tego lata w udostępnionej już części Fuzji. Rewitalizowany teren po dawnych zakładach włókienniczych Karola Scheiblera i zabytkowa Kotłownia zachwyciły zarówno łodzian, jak i gości z innych miast.

Pofabryczny krajobraz Łodzi z roku na rok zmienia się nie do poznania, dumnie przypominając o przemysłowej tradycji miasta. Częścią tych zmian jest Fuzja, która powstaje w miejscu, gdzie na przełomie XIX i XX wieku funkcjonowało znane na całą Europę włókiennicze imperium rodziny Scheiblerów. Ten ogromny pofabryczny teren przez wiele lat był niedostępny dla ludzi i niszczał na naszych oczach. Obecnie dzięki prowadzonej tu rewitalizacji odzyskuje swój dawny blask. W lipcu tego roku w Fuzji otwarta została pierwsza ogólnodostępna przestrzeń - Ogrody Anny oraz część secesyjnej elektrowni Scheiblera, którą stanowi zabytkowa Kotłownia. To właśnie tu przez całe lato odbywały się rozmaite wydarzenia artystyczne i atrakcje łączące pokolenia. Fuzja na nowo zaczęła tętnić życiem.

- Pierwszy sezon „Fuzji z Latem” był dla nas wszystkich wyjątkowy. Po pierwsze otworzyliśmy dla ludzi przestrzeń, która przez całe lata była niedostępna i w związku z tym trochę zapomniana, po drugie – mówimy o terenie historycznym, który wymagał odpowiedniej oprawy. Chcieliśmy pokazać Fuzję każdemu, bez względu na wiek, zatem postawiliśmy na różnego rodzaju aktywności tematyczne oraz te skierowane do wszystkich pokoleń. I to okazało się strzałem w dziesiątkę! Fuzja podbiła serca naszych gości, którzy byli zachwyceni wnętrzem Kotłowni oraz klimatem zorganizowanych tu atrakcji. Każdy w te wakacje mógł znaleźć u nas coś interesującego dla siebie, ludzie chętnie dzielili się informacjami o wydarzeniach w Fuzji na swoich profilach społecznościowych oraz zapraszali znajomych do wspólnego spędzania czasu na letnich atrakcjach w Kotłowni i Ogrodach Anny. Premierowy sezon „Fuzji z Latem” okazał się ogromnym sukcesem, cieszymy się, że mogliśmy oddać część tego niezwykłego terenu Łodzi i ponownie zaprosić tu mieszkańców miasta – mówi Marcelina Panak Koordynator Projektu Fuzja z Echo Investment.

FUZJA ARTYSTYCZNIE

Mury dawnej Kotłowni gościły w tegoroczne wakacje artystyczne kino letnie – Polówkę. W każdą niedzielę na tle ogromnego kotła goście mogli bezpłatnie oglądać dwa seanse – jeden skierowany do młodszych widzów, drugi – do dorosłych miłośników kina w ramach sekcji Arthouse. Była to pierwsza tego typu Polówka w Łodzi, która odbywała się we wnętrzu zabytkowego budynku, a nie tradycyjnie w plenerze. Łącznie kino z kotłem w tle zgromadziło setki widzów i wyemitowało 35 godzin seansów. W Kotłowni odbył się także koncert młodych zdolnych artystów z Akademii Muzycznej w Łodzi, którzy tworzą zespół Venus String Quartet. W ruch poszły skrzypce, altówka oraz wiolonczela, a wnętrze zabytkowej Kotłowni wypełniła muzyka filmowa oraz rozrywkowa. W Kotłowni było również bardzo kulinarnie, odbyły się w tym miejscu dwa festiwale kulinarne w ramach Restaurant Week oraz Jemy Food Fest. Fuzja miała okazję ponadto stać się częścią jednego z najpopularniejszych artystycznych inicjatyw – Festiwalu Łódź Czterech Kultur. W jednym z historycznych budynków premierę miał festiwalowy spektakl poświęcony Karolowi Scheiblerowi – „Król Bawełny” w reżyserii Arkadiusza Buszko, w którym zagrali aktorzy z Teatru Arlekin.

FUZJA ROZRYWKOWO

W wakacje nie można zapomnieć o dobrej zabawie, która łączy pokolenia. W letnie sobotnie wieczory Kotłownia zamieniała się w salę taneczną, gdzie przy muzyce na żywo bawili się seniorzy, ich dzieci i wnuki. Międzypokoleniowe potańcówki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem gości. Podobnie warsztaty - z dziergania, ceramiki, malowania czy tańca – gromadziły mnóstwo zainteresowanych osób. W secesyjnych wnętrzach gościli także kibice piłki nożnej, którzy na żywo śledzili piłkarskie emocje finału EURO. Z kolei w plenerze, w Ogrodach Anny położonych tuż przy zabytkowej elektrowni Scheiblera w weekendy można było skorzystać z bezpłatnych zajęć nauki gry w szachy, poćwiczyć jogę pod okiem wykwalifikowanych nauczycieli, a także pograć w badmintona, piłkarzyki, tenisa stołowego czy bule. Dla wszystkich dostępne były też rozmaite gry planszowe, które umilały odpoczynek na kocach i leżakach. Goście letnich atrakcji mieli okazję naprawić bezpłatnie swój rower, uczestniczyć z psimi pupilami w warsztatach organizowanych przez twórców podcastu „Psia Stacja” oraz wziąć udział w „Książkobraniu” i wymienić się lekturami z innymi czytelnikami. W Ogrodach Anny nie mogło zabraknąć oczywiście pysznej kawy, którą zapewnił Pan Rowerski i rzemieślniczych lodów.

Za organizację wydarzeń na terenie Fuzji odpowiedzialna była agencja eventowa Live, komunikację prowadziła agencja Beyond Public Relations.

FUZJA Z LATEM 2021

Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl

Echo Investment jest największym polskim deweloperem z bogatym doświadczeniem w głównych sektorach rynku nieruchomości: mieszkaniowym, handlowo-usługowym, biurowym oraz hotelowym. Jako firma współodpowiedzialna za rozwój miast, angażuje się w projekty, które wpisują się w miejską tkankę i ją uzupełniają. Każdy z nich to mądrze i odpowiedzialnie zaprojektowany fragment miasta.

Echo Investment jest notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie już od 1996 roku. Od 2019 roku głównym akcjonariuszem firmy jest węgierski Wing IHC Zrt oraz partnerzy Griffin Real Estate.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl