transport

Ponad 400 milionów kilogramów w 5 lat: wielka farmaceutyczna podróż Emirates SkyCargo

28.09.2021 | Emirates

Ponad 400 ton leków przetransportowanych w ciągu ostatnich 5 lat przez Emirates SkyCargo

Przewoźnik ogłasza transport ponad 250 milionów dawek szczepionek COVID-19 do więcej niż 75 miejsc docelowych przez Dubaj

28 września 2021 r. – Warszawa, Polska – Emirates SkyCargo, światowy lider w transporcie lotniczym produktów farmaceutycznych wrażliwych na temperaturę, ogłasza ważne osiągnięcie operacyjne.

5 lat temu, we wrześniu 2016 r., linie lotnicze Emirates SkyCargo podniosły poprzeczkę w sektorze cargo w zakresie bezpiecznego i wydajnego transportu farmaceutyków, uruchamiając na Międzynarodowym Porcie Lotniczym w Dubaju specjalny obiekt do obsługi leków z certyfikatem GDP i jednocześnie prezentując 3-poziomowy specjalistyczny produkt – Emirates Pharma.

- W Emirates SkyCargo szybko zauważyliśmy, że nasi klienci poszukują coraz bardziej specjalistycznych rozwiązań dla swoich ładunków, a dotyczyło to zwłaszcza cennych i ratujących życie leków, które muszą być przewożone w ściśle określonych warunkach. Po szeroko zakrojonym planowaniu i znaczących inwestycjach w naszą infrastrukturę, procesy i ludzi, we wrześniu 2016 r. wprowadziliśmy nasze rozwiązanie transportowe 360 stopni wspierane przez najnowocześniejszy obiekt przeładunkowy w Dubaju z certyfikatem GDP dla naszych klientów farmaceutycznych. Reakcja rynku była zdecydowanie pozytywna i udało nam się szybko zmienić postrzeganie Dubaju jako miejsca docelowego, którego należy unikać w przypadku ładunków farmaceutycznych w sezonie letnim. Teraz Dubaj jest doskonałym hubem dla klientów farmaceutycznych przez cały rok. Wolumen produktów farmaceutycznych w naszym transporcie stale rósł przez lata i do tej pory obsłużyliśmy ponad 400 tys. ton produktów farmaceutycznych pod egidą Emirates Pharma – powiedział Nabil Sultan, starszy wiceprezes Emirates Divisional Cargo.

Hub w Dubaju: w swoim hubie w Dubaju, Emirates SkyCargo posiadają ponad 20.000 m² powierzchni magazynowej i przeładunkowej zgodnej z GDP, gdzie codziennie obsługuje się blisko 200 ton farmaceutyków, włączając w to szczepionki, produkty biologiczne, leki na choroby takie jak nowotwory, cukrzyca i szereg innych środków medycznych.

Działalność farmaceutyczna Emirates SkyCargo w Dubaju została poddana rygorystycznej ocenie pod kątem zgodności z wytycznymi GDP, przeprowadzonej przez Bureau Veritas z siedzibą w Niemczech, obejmującej dwa pełne cykle certyfikacji złożonej z wielu audytów certyfikacyjnych i kontrolnych. Działalność farmaceutyczna Emirates SkyCargo przeszła również z powodzeniem liczne audyty przeprowadzane przez klientów i producentów farmaceutyków.

Przewoźnik posiada jedną z największych na świecie flotę Cool Dollys, które pomagają utrzymać ładunki w stabilnej temperaturze w drodze między samolotem a terminalem. Blisko 50 takich systemów Cool Dolly jest przeznaczonych do przewozu ładunków farmaceutycznych. Emirates SkyCargo współpracują również z wieloma wyspecjalizowanymi dostawcami kontenerów, dzięki czemu mogą zaoferować klientom jeszcze lepszy wybór i dostosować się do ich potrzeb wysyłkowych.

Budowanie połączeń i dostawa lekarstw: utworzenie światowej klasy węzła transportowego dla leków w Dubaju przez Emirates SkyCargo ułatwiło szybki i bezpieczny transport produktów farmaceutycznych z zakładów produkcyjnych do miejsc docelowych. Z biegiem lat przewoźnik był w stanie łączyć rosnące wolumeny ładunków farmaceutycznych między rynkami rozsianymi na sześciu kontynentach, w tym w Indiach, Niemczech, Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii, Rosji, Stanach Zjednoczonych, Brazylii, Australii, Korei, Japonii, Zjednoczonych Emiratach Arabskich, Arabii Saudyjskiej i Egipcie. Niemal jedna trzecia wszystkich ładunków farmaceutycznych eksportowanych co roku przez Emirates SkyCargo pochodzi z Indii.

Linie Emirates SkyCargo współpracowały również z obsługą naziemną na ponad 35 lotniskach macierzystych i docelowych wiodących w sektorze produktów farmaceutycznych, aby zapewnić wysokie standardy obsługi ładunku od początku do końca procesu. W Chicago, jednej z głównych stacji farmaceutycznych w sieci Emirates SkyCargo, przewoźnik ściśle współpracował z lokalnym operatorem naziemnym w celu stworzenia certyfikowanego przez GDP terminalu obsługi farmaceutycznej po stronie lotniska o powierzchni ponad 1000 m². Operacje farmaceutyczne w Kopenhadze, innej ważnej stacji farmaceutycznej, również zostały przeniesione do dedykowanego obiektu posiadającego certyfikat GDP w 2019 roku.

Pandemia Covid-19: podczas pandemii jeszcze ważniejsze stało się dla Emirates SkyCargo utrzymanie na całym świecie łańcucha dostaw produktów farmaceutycznych do leczenia COVID-19 i innych chorób. Wdrażając coraz większą liczbę lotów towarowych samolotami pasażerskimi, linie Emirates SkyCargo zapewniły stałą łączność w zakresie transportu pilnie potrzebnych leków.

Już w sierpniu 2020 r. Emirates SkyCargo rozpoczęły przygotowania do dostosowania swojego węzła do celów transportu szczepionek COVID-19. Niedawno przewoźnik rozszerzył na Międzynarodowym Porcie Lotniczym w Dubaju swoją infrastrukturę chłodni o 94 pozycje paletowe dla linii lotniczych w dedykowanej placówce farmaceutycznej z certyfikatem EU GDP. Rozbudowana chłodnia zapewnia dodatkową pojemność w środowisku o kontrolowanej temperaturze (2-25°C), umożliwiając jednoczesne przechowywanie równowartości od 60 do 90 milionów dawek szczepionek COVID-19.

Między październikiem 2020 r. a wrześniem 2021 r. linie przetransportowały przez swój hub w Dubaju ponad 250 milionów dawek szczepionek przeciw COVID-19 do ponad 75 miejsc docelowych.

W ramach Dubai Vaccine Logistics Alliance, Emirates SkyCargo połączyły siły z DP World, International Humanitarian City i Dubai Airports, aby dzielić się wiedzą i swoimi mocnymi stronami, przyspieszając przepływ szczepionek do krajów rozwijających się przez Dubaj. Przewoźnik podpisał również memorandum z UNICEF w celu ułatwienia dystrybucji szczepionek COVID-19 i wsparcia obiektu COVAX w celu sprawiedliwej dystrybucji szczepionek. W maju 2021 r. linie Emirates SkyCargo utworzyły Emirates India Humanitarian Airbridge i zaoferowały swe zdolności ładunkowe w celu bezpłatnego transportu niezbędnych materiałów, w tym butli z tlenem, koncentratorów i namiotów ratunkowych podczas lotów z Dubaju do miejsc w Indiach, tym samym wspierając indyjską społeczność w walce z pandemią COVID-19.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

Account Director, MSL

zuzanna.cholewa@mslgroup.com

O Emirates

Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały ponad 500 międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera.

Linie mają siedzibę w Dubaju, jednym z niewielu miast na świecie, które realizuje politykę otwartych przestworzy, i obok 150 innych linii lotniczych prowadzą działalność na zasadach swobodnej i uczciwej konkurencji.

Flota linii składa się z 270 szerokokadłubowych maszyn, w tym 12 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Obecnie linie Emirates oczekują na dostawę 214 samolotów.

Linie Emirates obsługują loty w 157 kierunkach w 83 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com

Senior Account Manager, MSL