wydarzenia kultura/sztuka/rozrywka

Festiwal Jabłonki Swawole – kulminacja święta Jabłonek w Warszawie. W Światowy Dzień Jabłka celebrujemy polską kulturę jabłkową

Jabłko jest symbolem tego, co w naszym kraju najlepsze – malowniczych regionów, świetnej kuchni, przedsiębiorczych ludzi. 28 września przypada Światowy Dzień Jabłka – z tej okazji  warto krótko podsumować, jak w Polsce świętowaliśmy czas zbiorów tych niezwykłych owoców.Festiwal – swawole nad Wisłą

W ubiegłym tygodniu Jabłonki hucznie świętowano w Warszawie, podczas Festiwalu muzyczno-kulinarnego Jabłonki Swawole. Na plaży Poniatówka nad Wisłą można było spróbować jabłkowych przysmaków, uczestniczyć w pokazach bębniarzy, odpocząć na leżaku przy dobrej muzyce. Wieczór zwieńczyły koncerty topowych polskich zespołów – Bitaminy i Afromentalu – a także widowisko opowiadające legendę o Trzech Jabłonkach oraz zapalenie płonącymi strzałami zacumowanej na Wiśle konstrukcji - symbolu słońca.

Jak i kiedy świętujemy Jabłonki?

Choć mamy w Polsce odmiany jabłoni owocujących o różnych porach roku, to właśnie jesień przyjmuje się za czas zbioru jabłek - są wtedy najsmaczniejsze, a wiele sadów organizuje akcje polegające na możliwości własnoręcznego zebrania owoców. To także dobry moment, by przygotowując wspaniałe potrawy i przetwory z jabłka docenić skarby kultury i natury odwołujące się do symboliki jabłka.

Polska największym sadem Europy

- Jabłko to owoc niezwykle nam bliski – tak codzienny i zwyczajny, że zapominamy o jego wyjątkowości – mówi Danuta Nierada, Dyrektor Kreatywna Fundacji State of Poland, pomysłodawczyni święta Jabłonki – Warto więc przypomnieć sobie i innym, co najlepszego czeka na nas w Polsce – największym sadzie Europy – i zaprosić do doświadczenia naszego kraju na wiele różnych sposobów: w restauracjach serwujących polskie dania za granicą, czy nawet odwiedzenia Polski w okresie Jabłonek.

Posmakuj Polski

Jeszcze w ostatnie dni września w ramach Jabłonek w restauracjach można spróbować menu inspirowanego polskimi jabłkami, a tej jesieni zapowiedziana jest premiera książki „Jabłonki” - albumu poświęconego polskiej kulturze jabłkowej i zachęcającego do poznania naszego kraju tropem jabłkowych zwyczajów i szlaków. W październiku akcję Jabłonki świętować będzie również sieć Auchan, oferując w specjalnej sezonowej strefie najlepsze polskie jabłka.

Fundacja State of Poland została powołana w 2019 r., by przedstawiać nasz kraj w nowym, inspirującym i oryginalnym kontekście trafiającym do serc społeczności międzynarodowej – jako miejsce atrakcyjne, stymulujące, z własnym jasno zdefiniowanym i unikalnym charakterem. Chcąc utrwalić obraz Polski innowacyjnej i przodującej w wielu dziedzinach, koncentrujemy się głównie na obszarze ekonomicznym i gospodarczym.

Siedziba Fundacji mieści się w Warszawie. Wśród zrealizowanych przez State of Poland projektów znajduje się m.in. kampania edukacyjna Niepospolita, kampania informacyjna Tax Solidarity oraz szereg działań on-line o charakterze wizerunkowym.