kultura/sztuka/rozrywka

Ceramika, druty i malowanie…warzywami - Fuzja zaprasza na ostatni weekend letnich atrakcji

22.09.2021 | Fuzja Łódź

W najbliższy weekend w Fuzji żegnamy lato licznymi atrakcjami. W sobotę (25 września) w murach zabytkowej Kotłowni spotykamy się na trzech wyjątkowych warsztatach, podczas których własnoręcznie będzie można wykonać kubek, podstawkę na biżuterię, koszyk czy osłonkę na doniczkę. Będziemy też malować ale w niecodzienny sposób, ponieważ do malowania wykorzystywać będziemy warzywa. W niedzielę (26 września) po raz ostatni w tym sezonie odbędą się też seanse filmowe w ramach Kina Letniego .

Praca z gliną otwiera umysł, pozwala oderwać się od codzienności, stymuluje myślenie abstrakcyjne, wpływa dobrze na pamięć, a przede wszystkim daje masę satysfakcji. Podczas warsztatów ceramicznych organizowanych w Fuzji w najbliższą sobotę uczestnicy wykonają własny kubek oraz  zapoznają się z metodami modelowania ręcznego w  glinie. Wykonane na warsztatach prace zostaną wypalone w profesjonalnym piecu ceramicznym, a następnie wysłane do ich twórców. Warsztaty odbędą się w Kotłowni o godzinie 12:00 oraz 15:00, zajęcia poprowadzi Klaudyna Kozieł z Atelier KLO. W sobotę do Kotłowni powrócą także warsztaty drutowe, które poprowadzi Dziane Studio w godzinach 11:00 – 16:00. Podczas zajęć poznamy ściegi francuski, dżersejowy oraz ryżowy, każdy zatem będzie miał okazję wydziergać na drutach własny kosz lub osłonkę na doniczkę. Jaki jest przepis na kolor? Tego dowiemy się podczas warsztatów malowania warzywami z Olgą Ignasiak, która zachęca do niecodziennego spojrzenia na zawartość naszych kuchni i spiżarni, nasze obrazy malować będziemy bowiem warzywami. Na spotkanie z Olgą Ignasiak zapraszamy do Kotłowni w sobotę o godzinie 12:00. Wszystkie warsztaty są bezpłatne, obowiązują jednak wcześniejsze zapisy (szczegóły na FB Fuzji). W sobotę w Fuzji odbędą się również ostatnie tego lata Targi Wymiany książek, ubrań i płyt. W Kotłowni zostanie ponadto wydzielone specjalne miejsce, gdzie będzie można przynosić karmę i akcesoria dla podopiecznych Fundacji Niechciane i Zapomniane.

W sobotę w Ogrodach Anny, w godzinach 11:00 – 14:00 na wszystkich miłośników gry w szachy czekać będzie szkoła szachowa „Krzyś”. To ostatni moment by skorzystać z bezpłatnej nauki gry w szachy pod okiem profesjonalnych nauczycieli. Z kolei w niedzielny poranek (26 września) Lido Movement Studiozaprasza na jogę w plenerze. Spotykamy się o godzinie 10:00 w Ogrodach Anny, zajęcia potrwają do godziny 12:00. Najbliższa niedziela to także pożegnanie sezonu z Polówką. 26 września w zabytkowej Kotłowni o godzinie 18:00 wyemitowany zostanie film pt. „Biuro detektywistyczne Lassego i Mai. Rabuś z pociągu” (reż. Moa Gammel), natomiast o godzinie 20:00 zapraszamy na seans Arthouse – pt. „Nie ma nas w domu” (reż. K. Loach).

Przypominamy, że w Ogrodach Anny jeszcze w ten weekend trwa akcja „Książkobranie”. W specjalnie wyznaczonym miejscu można poczytać książki, pożyczyć je do domu, a także przynieść swoje własne lektury i wymienić się nimi z pozostałymi czytelnikami. Na terenie Ogrodów Anny znajdują się liczne planszówki, które z pewnością przypadną do gustu najmłodszym gościom Fuzji. Jeśli natomiast mamy ochotę aktywnie spędzić czas, możemy skorzystać z boiska do gry w badmintona lub chwycić za paletki do gry w tenisa stołowego. W Ogrodach Anny pograć można także w popularne piłkarzyki. Szczegółowy harmonogram wydarzeń znajduje się na stronie  https://fuzja-echo.pl/fuzjalodz/fuzja-z-latem-w-ogrodach-anny/

Ogrody Anny oraz zabytkowa elektrownia Karola Scheiblera zlokalizowane są w Fuzji przy ulicy Milionowej 6a. Tuż obok kompleksu od strony ulicy Milionowej znajduje się oznakowany parking, gdzie można pozostawić swój samochód. Na terenie Fuzji zlokalizowane są także stojaki rowerowe.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl

Echo Investment jest największym polskim deweloperem z bogatym doświadczeniem w głównych sektorach rynku nieruchomości: mieszkaniowym, handlowo-usługowym, biurowym oraz hotelowym. Jako firma współodpowiedzialna za rozwój miast, angażuje się w projekty, które wpisują się w miejską tkankę i ją uzupełniają. Każdy z nich to mądrze i odpowiedzialnie zaprojektowany fragment miasta.

Echo Investment jest notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie już od 1996 roku. Od 2019 roku głównym akcjonariuszem firmy jest węgierski Wing IHC Zrt oraz partnerzy Griffin Real Estate.

PR Manager, Biuro Prasowe Fuzja Łódź

a.kaczorowska@bepr.pl