środowisko naturalne/ekologia transport

Ekofloty w Polsce nabiorą prędkości dzięki EFL

20.09.2021 | EFL

Zmiana warty w motoryzacji na rzecz ekoaut staje się faktem i będzie dynamicznie postępować z każdym rokiem. Z dużym udziałem firm z sektora MŚP. Jak wynika z raportu EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu. Pod lupą”, 21% mikro, małych i średnich firm korzysta z elektromobilności. W perspektywie najbliższych 5 lat do ekopojazdów planuje przesiąść się już co druga. Pomocna w tym będzie promocja EFL „Wybierz swój leasing+ swoją promocję”, dzięki której przedsiębiorcy mogą skorzystać z leasingu 101% na pojazdy elektryczne lub bezpłatnej rejestracji pojazdu.

Z danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Samochodów (ACEA) wynika, że w I półroczu br. w Polsce zostało sprzedanych 6 965 nowych samochodów z napędem elektrycznym, w tym 2 486 aut w pełni elektrycznych (+120% r/r) oraz 4 479 hybryd plug-in (+226% r/r). – Pod względem wolumenów daleko nam do czołówki krajów europejskich, ale cieszy dynamika – 178% r/r, jak i udział w rejestracji wszystkich nowych osobówek. Ten w ciągu roku podwoił się z 1,4% do prawie 3%. Mamy jednak do czego dążyć, gdyż średnia unijna pozostaje ponad pięć razy wyższa. Dlatego EFL jako firma odpowiedzialna społecznie dokłada cegiełkę do ekorewolucji na polskich drogach i wychodzi z atrakcyjną ofertą finansowania elektryków dla przedsiębiorców. W końcu to oni odpowiadają za zdecydowaną większość rejestracji samochodów w Polsce i podobny trend dominuje w sprzedaży ekoaut – mówi Radosław Woźniak, prezes zarządu EFL.

W raporcie EFL „Cyfrowa (r)ewolucja na rynku leasingu” co piąty przedsiębiorca z sektora MŚP na pytanie „z jakich technologii obecnie korzysta Pana/Pani firma” wskazał na elektromobilność. W perspektywie najbliższych 5 lat znaczenie elektryków istotnie wzrośnie. Aż 56% planuje przesiąść się do ekoauta. Największy potencjał w rozwoju elektromobilności widzą firmy produkcyjne i transportowe – odpowiednio 71% i 66% planuje zainwestować w ekoauta.

Leasing plus elektryk

Dla firm, które chcą być uczestnikami ekorewolucji na polskich drogach, EFL przygotował atrakcyjną ofertę „Wybierz swój leasing+ swoją ekoofertę”. Korzystając z finansowania leasingodawcy przedsiębiorca może wybrać jedną z trzech promocji. Po pierwsze, z leasingu 101% na elektryki.  W ofercie, która dotyczy nowych oraz używanych elektrycznych samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 t., o wartości od 50 tys. zł do 500 tys. zł, całkowity koszt finansowania wynosi tylko 101% wartości pojazdu. Zgodnie z umową, która musi być zawarta na 24 miesiące, wpłata początkowa wynosi 44,5% wartości pojazdu, a wartość depozytu końcowego 19%.

Po drugie, przyszły leasingobiorca może skorzystać z bezpłatnej rejestracji samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 t oraz samochodów ciężarowych. W tym także elektrycznych lub hybrydowych. Po trzecie, przedsiębiorca może zdecydować się także na darmową wycenę zewnętrzną używanych samochodów osobowych i dostawczych do 3,5 t., używanych samochodów ciężarowych oraz używanych maszyn i urządzeń. Maksymalna wartość ofertowa finansowanego przedmiotu wynosi 200 tys. zł.

Oferta EFL obowiązuje od 20 września do końca 2021 roku, przy czym przedsiębiorca może skorzystać tylko z jednej z trzech wspomnianych promocji.

Doradca Zarządu ds. PR, Europejski Fundusz Leasingowy SA

maja.lidke@efl.com.pl

EFL

Europejski Fundusz Leasingowy SA powstał w 1991 roku jako jedna z pierwszych firm leasingowych w Polsce. Od 2001 roku EFL jest częścią Grupy Crédit Agricole, co gwarantuje firmie finansową stabilność i bezpieczeństwo oraz pozwala korzystać z wiedzy i doświadczeń instytucji finansowej o międzynarodowym zasięgu. EFL konsekwentnie poszerza zakres rozwiązań dla biznesu. Spółka oferuje szeroki pakiet produktów: leasing, pożyczkę, wynajem długoterminowy, ubezpieczenia i  faktoring. Od 30 lat współpracuje z najbardziej liczącymi się producentami i dostawcami maszyn, urządzeń, pojazdów oraz innych środków trwałych. Firmę wyróżniono m.in. Business Superbrands 2021, sześciokrotnie tytułem: Firmy Przyjaznej Klientowi i siedmiokrotnie Finansowej Marki Roku. Już ponad 350 tysięcy klientów wybrało EFL na swojego partnera w biznesie. Więcej na: www.efl.pl