technologie

Samsung pokazał potęgę telewizorów Neo QLED podczas wirtualnego show

Tegoroczna linia telewizorów Neo QLED została wręcz stworzona do oglądania rozmaitych wydarzeń artystycznych na najwyższym poziomie. Niesamowita jakość obrazu oraz przestrzenne brzmienie sprawiają, że widzowie mogą zanurzyć się w niezwykle realistycznym świecie. Korzystając z nieograniczonych możliwości najlepszych telewizorów Samsung 8K, firma zaprosiła na wydarzenie Experience New Perspectives, podczas którego za sprawą wyjątkowych artystów, można było doświadczyć niesamowitych wrażeń.

W pierwszym półroczu większość wydarzeń kulturalnych zostało odwołanych lub odbyło się z ograniczonym udziałem publiczności. Część z nich przeniosła się do sieci – transmitowane były spektakle, koncerty, a muzea „otworzyły” swoje kolekcje dla wirtualnych zwiedzających. Wraz z nową percepcją wydarzeń artystycznych, rozwijane były technologie, które zapewniają niesamowitą jakość obrazu i dźwięku. Takim zgranym duetem, który pozwoli doświadczać na nowo będzie np. najlepszy telewizor 8K Samsung z serii Neo QLED oraz soundbar z HW-Q950A z Q-Serii.

Zanurz się w świecie artystycznym

Korzystając z tych zachwycających możliwości, Samsung zaprosił na wyjątkowe wydarzenie o nazwie Experience New Perspectives, które połączyło technologię oraz niesamowity kunszt artystyczny. W londyńskiej Saatchi Gallery firma gościła pioniera ruchu sztuki percepcyjnej, Michaela Murphy'ego. Wspólnie odsłonili niesamowitą instalację stworzoną przy użyciu jedenastu telewizorów Neo QLED 8K. Artysta wykorzystał niespotykany układ ekranów, gdzie obrazy zmieniają się i przenikają wraz ze zmianą perspektywy. Od strony produkcyjnej wydarzenie zostało zrealizowane przez Cercle, czyli producenta doświadczeń muzycznych, które odbywają się w niezwykłych miejscach na całym świecie.

Jestem dumny z tej instalacji. Po raz pierwszy pracowałem z ruchomymi obrazami, więc wyzwaniem było zintegrowanie ich nie tylko na jednym, ale na jedenastu ekranach.  Oczywiście, niewiarygodna lokalizacja, górzysty krajobraz wybrzeża Adriatyku uchwycony na różnorodnych ujęciach zrealizowanych przez Cercle i zapierająca dech w piersiach jakość obrazu Neo QLED ułatwiły mi zadanie, nie wspominając o tym, że są to najcieńsze ekrany Samsung w historii. Jestem niezmiernie podekscytowany, że mogłem spróbować czegoś nowego a instalacja pomogła mi przenieść moją sztukę na wyższy poziom – powiedział nowojorski artysta Michael Murphy.

Za pośrednictwem oryginalnej instalacji Murphy'ego, która umieszczona została w zaciemnionym pomieszczeniu na wysokości ponad 3 metrów, widzowie przenieśli się na ekskluzywny występ brytyjskiego duetu muzyki elektronicznej Gorgon City, który podbija serca fanów na całym świecie. To pierwsze wydarzenie, podczas którego widzowie usłyszeli „Skywalk”, czyli najnowszy utwór tego brytyjskiego duetu, do którego teledysk zrealizowali producenci Cercle. Jego tytuł nawiązuje do kultowego miejsca w Chorwacji, czyli usytuowanego na grzbiecie górskim przeszklonego tarasu, z którego widok można było oglądać na ekranach Neo QLED. Szerokokątna kamera i zdjęcia Cercle pokazały bogate krajobrazy Parku Naturalnego Biokovo na skalistym południowym wybrzeżu Chorwacji.

Matt Robson-Scott z Gorgon City dodał: - Współpraca z zespołem Samsung i Cercle to wielka przyjemność. Tworzenie w tak epickim otoczeniu było niesamowitym przeżyciem i czujemy, że wszystko zostało idealnie dopracowane. Byliśmy zachwyceni tym jak przebiegała praca i mamy nadzieję, że wszyscy pokochają ten teledysk tak samo jak my.

- W firmie Samsung zawsze staramy się przesuwać granice, wytyczać nowe ścieżki i podążać tam, gdzie nie było jeszcze nikogo. A nie ma chyba nic lepszego niż odkrywanie nowej perspektywy – powiedział Nathan Sheffield, Head of Visual Display w firmie Samsung. – Właśnie dlatego chcieliśmy współpracować z Michaelem. Jego prace zawsze przynoszą nowe doświadczenia. Cercle zrobiło to samo z muzyką, kinem i kulturą. Jako Samsung chcemy pokazywać, jak ekspresyjny, inspirujący i kolorowy może być świat. Dzięki Michaelowi, Cercle i niezwykłej mocy wizualnej naszych najlepszych Neo QLED zrobiliśmy duży krok w tym kierunku.

- Po prostu wow – dodał założyciel Cercle, Derek Barbolla. - Sfilmowaliśmy już kilka pięknych scen na całym świecie i wiedzieliśmy, że teledysk „Skywalk” z Gorgon City nie będzie wyjątkiem. Jednak żaden z występów, które zrealizowaliśmy nie wyglądał tak realistycznie na ekranie. W połączeniu z percepcyjnym kunsztem Michaela Murphy'ego osiągnęliśmy zupełnie nowy poziom. To pokazuje, że kiedy splatasz muzykę, kino, sztukę i najlepszy na świecie telewizor, możesz stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Duet doskonały

Cechą charakterystyczną telewizorów Samsung Neo QLED 8K jest zachwycający obraz, który powstał dzięki połączeniu kilku technologii. Samsung zastosował tu nowe źródło światła, czyli technologię Quantum Mini LED, dzięki której podświetlenie ekranu jest kontrolowane lepiej niż kiedykolwiek, co w efekcie daje bardziej szczegółowy, wyrazisty obraz – tak samo doskonały w ciemnych i jasnych scenach. Duże znaczenie ma także nowy Procesor AI Neo Quantum 8K oraz sztuczna inteligencja, która odgrywa kluczową rolę w procesie poprawy jakości obrazu i dźwięku. Całości dopełnia Bezgraniczny Ekran, który dzięki smukłej konstrukcji sprawia, że nic nie odciąga uwagi od wydarzenia.

Aby w pełni poczuć niesamowite emocje podczas koncertu ulubionego artysty czy instalacji artystycznej z wykorzystaniem dźwięku, potrzebne jest także przestrzenne brzmienie. Do tej pory, aby spotęgować wrażenia akustyczne, trzeba było przełączyć ścieżkę audio z telewizora na soundbar. Teraz z pomocą przychodzi funkcja Q-Symphony, która odtwarza ścieżkę audio, korzystając jednocześnie z głośników telewizora Neo QLED oraz głośników soundbara, które kierują dźwięk do przodu, na boki i ku górze.  Dzięki temu widzowie mogą liczyć na zupełnie nowy poziom wrażeń audiowizualnych.

Obejrzyj wydarzenie Experience New Perspectives na stronie: https://www.samsung.com/perspectives/

Więcej informacji o Neo QLED na stronie https://www.samsung.com/pl/tvs/qled-tv/highlights/

Informacje dotyczące Michaela Murphy

Michael Murphy to amerykański artysta najbardziej znany ze swojego pionierskiego, unikalnego stylu tworzenia, który określa się mianem sztuki percepcyjnej. Jego technikę, kładącą główny nacisk na percepcję widza, najlepiej można opisać jako iluzje obrazów oddanych w trójwymiarowej przestrzeni. Niektóre z jego najbardziej godnych uwagi prac to Gun Country, The Immigrant, a także portrety Baracka Obamy.

Informacje na temat Cercle

Cercle tworzy wyjątkowe przeżycia, organizując, filmując i transmitując koncerty w starannie dobranych lokalizacjach na całym świecie. Głównym celem Cercle jest prezentacja dziedzictwa kulturowego i zabytków przez pryzmat muzyki elektronicznej i wideo.

Informacje na temat Gorgon City

Duet muzyki elektronicznej, który tworzą Kyle Gibbon i Matt Robson-Scott. W ciągu ostatnich 5 lat ich unikalne brzmienie przyniosło im międzynarodowy sukces. Do tej pory odnotowali ponad 700 milionów odtworzeń i grali dla fanów na całym świecie.

Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie

Samsung inspiruje świat i kształtuje przyszłość poprzez wyjątkowe idee oraz innowacyjne technologie. Firma Samsung aktywnie kreuje i definiuje nowe standardy w świecie   telewizorów, smartfonów, urządzeń ubieralnych, tabletów, rozwiązań cyfrowych, systemów sieciowych, pamięci, technologii LSI, półprzewodników oraz rozwiązań LED.
Więcej informacji można znaleźć na stronach:  https://news.samsung.com/pl/  oraz  http://news.samsung.com.
Olaf Krynicki
Rzecznik Prasowy, Samsung Electronics Polska Sp. z o.o.

o.krynicki@samsung.com

O firmie