zdrowie

Najnowsze badania kliniczne i fachowa wiedza o cyfrowej ortodoncji i systemie Invisalign – podsumowanie Invisalign Scientific Symposium

23.08.2021 | Align Technology

WARSZAWA 23 sierpnia 2021 r. – firma Align Technology („Align”) (Nasdaq: ALGN) wiodący światowy producent urządzeń medycznych, który projektuje, produkuje i dostarcza system przezroczystych nakładek Invisalign, skanery wewnątrzustne iTero oraz oprogramowanie CAD/CAM exocad stosowane w cyfrowej ortodoncji i stomatologii odtwórczej, poinformowała, że w tegorocznym Sympozjum Naukowym Invisalign (Invisalign Scientific Symposium), wzięło udział ponad 1200 lekarzy ortodontów z 60 krajów. W trakcie sympozjum wygłoszono prezentacje kliniczne peer-to-peer dotyczące najnowszej wiedzy i insightów dotyczących nauki i technologii stojących za systemem Invisalign. Wykłady były prowadzone w języku angielskim, włoskim, niemieckim, francuskim, hiszpańskim, rosyjskim i tureckim w odpowiedzi na niesłabnące zainteresowanie ortodontów cyfrowym leczeniem ortodontycznym za pomocą systemu Invisalign.

Prelegenci omówili skuteczność i wydajność systemu Invisalign, głównie pod kątem przewidywalności, skuteczności i stabilności leczenia. Przedstawili również zróżnicowane aspekty kliniczne w leczeniu nakładkami Invisalign, kwestie interdyscyplinarnego podejścia do leczenia i techniki pomocnicze. Uczestnicy dwudniowego sympozjum dowiedzieli się, w jaki sposób zwiększyła się przewidywalność i skuteczność leczenia dzięki innowacjom, będących częścią platformy Align Digital Platform, która łączy zastrzeżone technologie i usługi Align (system Invisalign, skanowanie iTero oraz oprogramowanie CAD/CAM exocad) w jedną unikalną platformę, umożliwiającą płynne cyfrowe połączenie między ortodontami, ich pacjentami i laboratoriami.

Główne wykłady na Sympozjum Naukowym Invisalign wygłosili uznani eksperci kliniczni, w tym prof. Juan Carlos Rivero Lesmes z Hiszpanii, który omówił „Efektywność i biomechanikę przezroczystych nakładek Invisalign”. Z kolei jakość życia pacjentów była tematem wykładu dr Meiyi Gao z Chin, która jako jedna z pierwszych zaczęła stosować leczenie systemem Invisalign. Dr Gao przedstawiła swoje badania, których celem była ocena i porównanie jakości życia związanej ze zdrowiem jamy ustnej u pacjentów korzystających z leczenia przezroczystymi nakładkami i innymi urządzeniami. Wyniki badania przedstawiła na wykładzie pt. „Porównanie percepcji bólu, lęku przed leczeniem i jakości życia związanej ze zdrowiem jamy ustnej u pacjentów korzystających z przezroczystych nakładek i aparatów stałych na początkowym etapie leczenia ortodontycznego”:

– Tradycyjne leczenie ortodontyczne może trwać średnio około dwóch lat, więc dobrostan pacjenta w tym czasie jest bardzo istotny. Wiele osób korzystających z tradycyjnego leczenia rezygnuje lub przerywa je z powodu pogorszenia jakości życia, bólu, nieestetycznych zamków, utrudnionych interakcji społecznych i problemów z jamą ustną. Nakładki Invisalign to opcja, która może oferować lepszą jakość życia, co jest główną motywacją pacjentów do podjęcia decyzji o leczeniu przezroczystymi nakładkami – komentuje dr Gao.

– Przezroczyste nakładki Invisalign mogą być z powodzeniem stosowane w leczeniu młodszych pacjentów, a płynące z niego korzyści nie ograniczają się jedynie do kwestii estetycznych i klinicznych. Z moich obserwacji wynika, że w trakcie leczenia alignerami Invisalign znacznie rzadziej dochodzi do zapalenia dziąseł i odwapnień, pacjenci zgłaszają mniej awarii i wydają się bardziej optymistycznie nastawieni – skomentowała dr Regina Blevins ze Stanów Zjednoczonych, członek Align Faculty.

W sympozjum wystąpił również prof. Luca Levrini z Włoch, którego głównym obszarem zainteresowań jest leczenie młodszych pacjentów, wygłosił wykład pt. „Rozszerzenie szczęki za pomocą systemu Invisalign First w uzębieniu mieszanym, przewidywalność przed i po leczeniu”. Prof. Levrini wyjaśnił, że nastolatkowie i dzieci stanowią około 40 proc. pacjentów, u których stosuje leczenie systemem Invisalign, Natomiast od trzech lat wykorzystuje systemem Invisalign First w swojej praktyce;

– Powolny rozwój łuku współgra z procesami biologicznymi, dlatego jestem bardzo zadowolony z systemu Invisalign First w leczeniu rosnących pacjentów. Alignery można zdejmować, co zapewnia wiele korzyści, w tym utrzymanie dobrej higieny jamy ustnej i elastyczność. Praca nad pacjentami na wczesnym etapie rozwoju może pomóc uniknąć ekstrakcji, strippingu, dystalizacji zębów czy proklinacji w dorosłości. Z mojego doświadczenia wynika, że ​​dzieci są pojętne i chętne do współpracy. Natomiast z perspektywy klinicznej łatwo jest włączyć leczenie systemem Invisalign First do swojej praktyki.

Doktor Tommaso Castroflorio z Włoch skupił się na przewidywalności przemieszczania zębów przy zastosowaniu alignerów i aparatu ortodontycznego. Pokazał również, czy można przewidzieć deformację nakładek w klasie II i leczeniu zgryzu otwartego. W ten sposób dr Castroflorio zapoznał słuchaczy z konkretnymi funkcjami i innowacjami Invisalign G8.

We współpracy z Europejską Akademią Stomatologii Dziecięcej firma Align Technology przeprowadziła prezentację plakatów naukowych, które dotyczyły rosnących pacjentów. Zwycięzcą sesji została prof. Teresa Pinho, która przedstawiła pracę pt. „Leczenie zgryzu otwartego z zastosowaniem przezroczystych nakładek Invisalign i miniśrub”.

– Zespół naukowy, który pracował nad programem Sympozjum Naukowego Invisalign, od samego początku starał się zaprezentować najlepsze światowe badania i treści kliniczne na temat systemu Invisalign i związanych z nim  zastosowań cyfrowej ortodoncji, która oferuje wiele możliwości dla lekarzy ortodontów. W efekcie, na sympozjum przedstawiono kliniczne insighty i fachową wiedzę w zakresie cyfrowej ortodoncjipodsumował dr Michael Davidson, dyrektor ds. edukacji klinicznej i zawodowej Align w regionie EMEA.

Osoby, które nie mogły uczestniczyć w transmisji na żywo, ale dokonały wstępnej rejestracji, mogą obejrzeć nagranie z Sympozjum Naukowego Invisalign na stronie:

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska

bernadetta.kowalewska@mslgroup.com

O Align Technology

Firma Align Technology zajmuje się projektowaniem i produkcją nakładek Invisalign – najbardziej zaawansowanego narzędzia w leczeniu wad zgryzu, skanerów wewnątrzustnych iTero oraz oprogramowania CAD/CAM exocad. Technologie te pozwalają na uklepszenie procesów ortodontycznych i odtwórczych, poprawiając wyniki leczenie pacjentów i efektywność praktyki dla ponad 200 000 lekarzy. Są również kluczowe w dotarciu do 500 milionów pacjentów na świecie. Do tej pory firma Align Technology umożliwiła lekarzom zastosowanie leczenia systemem Invisalign u ponad 9,6 mln pacjentów. Align Digital Platform napędza również ewolucję w stomatologii cyfrowej, oferując pakiet unikalnych, autorskich technologii i usług dostarczanych jako płynne, kompleksowe rozwiązania dla pacjentów i klientów, ortodontów, stomatologów i laboratoriów/partnerów. Więcej informacji na www.aligntech.com.

Dodatkowe informacje o systemie Invisalign i lista lekarzy w Twojej okolicy są dostępne na www.invisalign.com. Dodatkowe informacje o skanerach i usługach iTero dostępne na www.itero.com. Dodatkowe informacje o ofercie oprogramowania CAM/CAD Exocad oraz lista partnerów handlowych na www.exocad.com.

Junior Account Manager, MSL
Bernadetta Kowalewska