środowisko naturalne/ekologia

Decyzja w sprawie Siarzewa na razie uchylona

19.08.2021 | WWF Polska

Minister Klimatu i Środowiska uchylił w całości decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach (DUŚ) dla przedsięwzięcia pt. "Budowa stopnia wodnego na Wiśle poniżej Włocławka - realizowanego w wariancie Siarzewo”.

Organizacje pozarządowe, skupione w Koalicji Ratujmy Rzeki1, które od wielu lat apelowały o odrzucenie DUŚ, z zadowoleniem przyjmują decyzję Ministra Kurtyki, podjętą wbrew politycznym naciskom. Decyzja oparta na danych naukowych i uwzględniająca uwarunkowania prawne, daje szansę na trwałe rozwiązanie problemu starzejącego się stopnia Włocławek.

Fundacja Greenmind, Fundacja WWF Polska i Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków wyrażają nadzieję, że będzie to oznaczać również wycofanie się z nieuzasadnionych ekonomicznie, społecznie i środowiskowo, przestarzałych planów kanalizacji Wisły na potrzeby drogi wodnej E40. Środki publiczne powinny zostać w końcu przeznaczone na wyłączenie z eksploatacji stopnia Włocławek, którego koszty środowiskowe i koszty funkcjonowania rosną i będą rosły stale obciążając portfele podatników.

Dalsze kroki w sprawie organizacje uzależniają od wyników analizy uzasadnienia decyzji Ministra.

-----------------------------------------------------------

1 Od DUŚ w 2018 roku odwołały się m.in.: Stowarzyszenie Ekologiczno-Kulturalne Klub Gaja, Fundacja Greenmind, Towarzystwo na Rzecz Ziemi, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków, Towarzystwo Przyrodnicze Alauda, Klub Przyrodników, Fundacja WWF Polska

Rzecznik Prasowy, Fundacja WWF Polska

kkarpaswiderek@wwf.pl

WWF jest niezależną organizacją ochrony środowiska wspieraną przez ponad 35 milionów ludzi, której globalna sieć jest aktywna w niemal 100 krajach. Naszą misją jest powstrzymanie degradacji środowiska naturalnego naszej planety i kształtowanie przyszłości, w której ludzie będą żyli w harmonii z przyrodą poprzez ochronę światowej różnorodności biologicznej, zrównoważone wykorzystanie zasobów odnawialnych oraz ograniczenie zanieczyszczenia i marnotrawstwa. Na stronie media.wwf.pl znajdziesz najnowsze informacje i materiały dla mediów.

więcej z kategorii środowisko naturalne/ekologia

Rzecznik Prasowy, Fundacja WWF Polska

kkarpaswiderek@wwf.pl