polityka media/marketing/reklama

e-Wprost nr 30 (79): Wyznania ratowników, Kwaśniewski o Dudzie, „królowa mafii” szczepi Polaków.

Typowy polski topielec, to facet w wieku między 30 a 50 lat, po kilku piwach albo drinkach i z poważną nadwagą. To 90 proc. przypadków – usłyszał Bolesław Breczko, autor tekstu „Minęła 17.00, można się topić” od ratowników pracujących na plaży w Krynicy Morskiej.

Co jeszcze w numerze?

Aleksander Kwaśniewski – szczęśliwy polityk. Były prezydent w rozmowie z Magdaleną Frindt radzi Andrzejowi Dudzie, żeby postarał się spełnić swoje obietnice i pokazał – jak to sam powiedział – że jest człowiekiem twardym, działającym ponad podziałami.

W „Niedyskrecjach parlamentarnych” Eliza Olczyk i Joanna Miziołek piszą m.in. o tym, że Donald Tusk robi porządki w PO, Koalicji Obywatelskiej i w ogóle po stronie opozycji. Podobno zaczął nawet mieszać na Lewicy, bo pasowałaby mu bardziej posłuszna formacja niż ta pod wodzą Włodzimierza Czarzastego.

Czy aktywność Tuska porwie całą partię? – odpowiedzi na to pytanie szukała Joanna Miziołek. Obserwowana ostatnio mniejsza aktywność Donalda Tuska może wynikać – jak podejrzewają jej rozmówcy – ze słabości struktur Platformy Obywatelskiej.

Nie mówcie o mnie „Słowikowa”. – Szczepię, biorę dyżury w nocnej pomocy lekarskiej,pracowałam na oddziałach covidowych – o swoim życiu opowiada Monika Banasiak, eksżona jednego z przywódców gangu pruszkowskiego.

Spektrum autyzmu. Magister matematyki, trener umiejętności społecznych – Adam Wrzesiński – cierpi na autyzm. Angażuje się w pomoc w ramach Ogólnopolskiego Telefonu Autyzmu. I na łamach „Wprost” wspomina m.in. swoje niełatwe dzieciństwo.

Tomasz P. Terlikowski w felietonie zauważa, że wprowadzenie „paszportów” czy certyfikatów covidowych to – jak się wydaje – obowiązek chwili. I choć sprawa jest ryzykowana politycznie, to potrzeba w tej kwestii porozumienia ponadpartyjnego

Szybsze tempo – większa radość frankowiczów. Sąd Najwyższy wyznaczył kolejne posiedzenie całej Izby Cywilnej w sprawie kredytów frankowych. Tym razem będziemy z zapartym tchem czekać do 2 września. Szczegóły w artykule Magdaleny Pledziewicz.

Największe mity o kredytach hipotecznych przedstawia za to Krzysztof Oppenheim. Pisze: „Niemal powszechnie wydaje się Polakom, że bank to taka poważna, profesjonalna instytucja. Ale można się sparzyć, jeśli szukając kredytu hipotecznego zbytnio uwierzymy w taki przekaz”.

Polacy z Wietnamu proszą rząd o pomoc. Dramatyczna sytuacja naszych rodaków mieszkających w Azji. Polacy w Wietnamie nie mają możliwości zaszczepienia się i piszą do polskiego rządu z prośbą o 200 szczepionek.

Narkobiznes afgańskich talibów. Mateusz Zieliński zauważa, że wyjście wojsk NATO z Afganistanu daje talibom nieograniczone możliwości produkcji i eksportu nowej, bardziej naturalnej wersji jednego z najpopularniejszych narkotyków świata.

O tym, dlaczego dwa lata po pandemii będą trudne dla szpitali onkologicznych, mówi w rozmowie z „Wprost” prof. Piotr Rutkowski z Narodowego Centrum Onkologii. Rozmawiała Katarzyna Pinkosz.

Radykalne obostrzenia wobec niezaszczepionych. „Powinniśmy mieć wszelkie narzędzia w zanadrzu, gdyby doszło do wzrostu liczby zakażeń – mówi także w rozmowie z Katarzyną Pinkosz prof. Robert Flisiak, prezes Polskiego Towarzystwa Epidemiologów i Lekarzy Chorób Zakaźnych.

Gest Kozakiewicza i smutek Osaki. Krzysztof Kwiatkowski zachęca do obejrzenia dokumentu „Po złoto. Historia Władysława Kozakiewicza” i w domu mini-serialu „Naomi Osaka” – realia inne, dyscypliny różne, ale emocje i dramaty podobne – jak zauważa.

Zaś Leszek Bugajski pisze o demonie dziennikarstwa. Wkrótce minie piętnaście lat od śmierci Oriany Fallaci, która była uważana za królową reportażu, a swoją pozycję zbudowała na serii wywiadów z najważniejszymi osobistościami świata.

Najnowsze wydanie e-Wprost już dziś od godziny 15:00 w specjalnej ofercie WPROST PREMIUM oraz we wszystkich e-kioskach i w aplikacjach mobilnych App Store i Google Play. Teraz łatwe do czytania również na urządzeniach mobilnych.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl