polityka media/marketing/reklama

„Do Rzeczy” nr 29: Analiza „Do Rzeczy” Bolesne pytania w sprawie kardynała Dziwisza

– Watykańskie śledztwo dotyczące kard. Stanisława Dziwisza nie powinno zakończyć się publikacją przez nuncjaturę apostolską w Polsce lakonicznej notki informującej o winie lub niewinności, tak jak to się działo w wypadku innych biskupów. W tej sprawie potrzebny jest raport, który pomoże odpowiedzieć na pytanie, kim jest najbliższy współpracownik św. Jana Pawła II pisze Tomasz Rowiński w artykule „Gorzkie podzwonne dla kardynała”.

Na łamach „Do Rzeczy” również:

– Bez zmiany wizerunku Donald Tusk nie ma szans, żeby być politykiem realnie zagrażającym Prawu i Sprawiedliwości – zauważa prof. Waldemar Paruch, politolog, twórca i były szefe Centrum Analiz Strategicznych, w rozmowie z Ryszardem Gromadzkim.

– Oddałem Polakom „Portret młodzieńca” mówi dr Łukasz Nawrocki, malarz, badacz dawnych technik malarskich, autor rekonstrukcji obrazów dawnych mistrzów, który zrekonstruował „Portret młodzieńca” – numer jeden na liście utraconych przez Polskę dzieł sztuki w rozmowie z Łukaszem Zboralskim.

Niemieckie elity od lat skrupulatnie nadzorują w Unii Europejskiej proces „pełzającej federalizacji”. Likwidacja prawa weta, budowa unijnej armii czy prymat prawa UE nad prawem krajowym – to tylko kolejne narzędzia służące idei „europejskiej suwerenności” – pisze Jan Fiedorczuk w artykule „Z niemiecką  precyzją”.

– Przyszła „królowa sceny PRL” spędziła w mieście nad Dnieprem 10 lat (1917–1927). Opowiadała, że przyjechała z matką do Kijowa z wizytą do krewnych, a rewolucja odcięła im powrót do Polski. To oczywista nieprawda tłumaczy Sławomir Koper w tekście „Kijowskie tajemnice Niny Andrycz”.

Stany Zjednoczone nie były tak bardzo podzielone od czasów wojny secesyjnej – skarży się sam prezydent USA, nie zauważając, że polityka jego administracji jeszcze zwiększa polaryzację wśród Amerykanów. Konserwatyści nie zamierzają jednak poddawać się lewicowemu dyktatowi i tam, gdzie to możliwe, z sukcesami walczą o tradycyjne wartości zauważa Jacek Przybylski w artykule „Bunt przeciw Bidenowi”.

– Nowa unijna strategia – Fit for 55 – zakłada jeszcze większe przyspieszenie zielonej transformacji, choć już dziś generuje ona najwyższe na świecie koszty. Polska stała się niewolnikiem unijnej polityki zabijania wzrostu gospodarczego – ostrzega Jakub Wozinski w tekście „Dyktat Timmermansa”.

– Biało-Czerwoni wezmą udział w 138 z 339 konkurencji w 28 dyscyplinach rozgrywanych w Tokio. Kadra będzie więc liczyła 25 osób mniej niż przed pięcioma laty w Rio de Janeiro, ale to nie znaczy, że przywiezie mniej medali. W jakich dyscyplinach jesteśmy faworytami? – analizuje Łukasz Majchrzyk w artykule „Tokio biało-czerwone”.

Na łamach nowego „Do Rzeczy” również Wojciech Cejrowski zdradza, co robił podczas kwarantanny.

Nowy numer „Do Rzeczy” w sprzedaży od poniedziałku, 19 lipca 2021. Można go też czytać w aplikacji Kiosk Google Play (Google Newsstand), która umożliwia między innymi dodawanie własnych notatek do tekstów. Tygodnik „Do Rzeczy” jest również dostępny w wersji cyfrowej u dystrybutorów prasy elektronicznej, m.in. w Nexto, e-Kiosk oraz w aplikacji WPROST KIOSK odpowiednio dla systemu Android i systemu iOS.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl