transport energetyka

innogy Polska z nowymi stacjami ładowania w Gdyni

01.07.2021 | E.ON Polska

innogy Polska we współpracy z miastem Gdynia rozpoczęły budowę sieci stacji ładowania. Nowe ładowarki dla aut elektrycznych stanęły już w dwóch miejscach: na Skwerze Arki Gdynia i w okolicach molo w Orłowie. Kolejny punkt zostanie uruchomiony w najbliższych tygodniach na skwerze Kościuszki.  Docelowo innogy Polska chce zbudować w Gdyni 12 stacji ładowania.

Firma innogy Polska, działająca dotąd na warszawskim rynku, rozpoczęła właśnie budowę własnej sieci stacji ładowania samochodów elektrycznych w Gdyni. Pierwsze dwa punkty powstały w atrakcyjnych lokalizacjach, blisko morza i plaży – na skwerze Arki Gdynia (obok bulwaru Nadmorskiego) oraz na parkingu w pobliżu molo w Orłowie (przy ul. Orłowskiej). Obie stacje już działają i można z nich korzystać.

– Mamy pierwsze w naszym mieście stacje innogy. Powstały kilka dni temu, ale właśnie w tej chwili są podłączane do systemu i od teraz można z nich korzystać. To kolejny etap rozwijania elektromobilności i lokowania stacji ładowania samochodów elektrycznych w miejscach, które przyciągają turystów i mieszkańców ze względu na swoją atrakcyjność. Myślę, że to będą jedne z bardziej popularnych punktów. To doby pomysł, żeby przyjechać na spacer w pięknym miejscu i wykorzystać ten czas, aby podładować swój samochód. Warto dodać, że naładowanie baterii do poziomu około 80 procent zajmie mniej więcej trzy godziny – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

W ciągu najbliższych tygodni zostanie uruchomiona kolejna stacja. Pojawi się ona na skwerze Kościuszki, niedaleko miejsca, w którym cumuje ORP „Błyskawica”. innogy Polska chce zbudować w  sumie 12 ogólnodostępnych stacji, czyli 24 punkty ładowania samochodów elektrycznych w Gdyni. Cała sieć ma być gotowa w 2022 roku.

– innogy Polska już od wielu lat bierze udział w rozwoju elektromobilności w Polsce. Dotychczas byliśmy widoczni przede wszystkim w Warszawie, ze względu na publiczną sieć ładowania w stolicy, ale także elektryczny car-sharing innogy go! Teraz cieszymy się, że poszerzamy nasze działania o nowy rejon, czyli o Gdynię. Jest to dla nas bardzo ważny ruch. Urząd Miasta Gdyni wyznaczył 44 lokalizacje, gdzie miałaby powstać infrastruktura do ładowania samochodów elektrycznych. My zagospodarujemy 12 z tych miejsc. Zaczynamy od skweru Arki Gdynia i okolic molo w Orłowie. Za chwilę powstanie też stacja przy skwerze Kościuszki. Być może będziemy rozwijać tę sieć jeszcze bardziej. To, na czym nam zależy, to przede wszystkim popularyzacja elektromobilności i taka dostępność punktów ładowania, aby użytkowanie samochodów elektrycznych było tak samo wygodne, jak samochodów spalinowych – mówi Andrzej Popławski, head of e-mobility innogy Polska.

Współpraca z ING Bankiem Śląskim

Budowa sieci stacji ładowania samochodów elektrycznych w Gdyni jest realizowana we współpracy z ING Bankiem Śląskim.

– Troska o środowisko naturalne to jeden z priorytetów naszej działalności biznesowej, a rozwój elektromobilności niewątpliwie wpisuje się w ten obszar. Od samego początku byliśmy partnerem strategicznym usługi elektrycznego car-sharingu, dlatego nie mogło nas zabraknąć i przy tym projekcie. Głęboko wierzymy, że wspierając rozbudowę infrastruktury ładowania samochodów elektrycznych, przyczyniamy się do rozwoju, a jednocześnie upowszechniania elektromobilności w Polsce – mówi Joanna Erdman, wiceprezes zarządu  ING Banku Śląskiego.

innogy Polska eMobility

innogy od lat konsekwentnie rozwija segment e-mobility w Polsce, tworząc sieć stacji ładowania pojazdów elektrycznych oraz oferując usługi i produkty popularyzujące transport elektryczny. W latach 2019-2021 firma prowadziła w Warszawie usługę innogy go!, czyli  największy w Polsce oraz jeden z największych w Europie w pełni elektryczny car-sharing. innogy jest też właścicielem 48 ogólnodostępnych stacji ładowania w Warszawie, czyli 96 punktów ładowania AC (prądem zmiennym). Docelowo firma chciałaby rozszerzać zasięg swojej działalności na terenie całego kraju.

Zespół komunikacji Grupy innogy w Polsce, Zespół komunikacji Grupy innogy w Polsce
Aleksandra Smolarska Flis

biuro.prasowe@innogy.com

tel: +48 22 821 41 51

Grupa innogy jest jednym z wiodących europejskich koncernów energetycznych. Grupa działa w obszarach energii odnawialnej, elektroenergetycznej i gazowej infrastruktury sieciowej oraz sprzedaży, skupiając się w swoich działaniach na oferowaniu obecnym i przyszłym klientom innowacyjnych i zrównoważonych produktów oraz usług, dzięki którym będą oni mogli w sposób bardziej efektywny korzystać z różnych form energii i podnosić jakość swojego życia. Kluczowymi rynkami działalności Grupy innogy są Niemcy, Wielka Brytania, Holandia, Polska, Czechy, Słowacja oraz Węgry.

Największymi firmami należącymi do Grupy innogy w Polsce są innogy Polska S.A. - odpowiedzialna za wsparcie rozwoju koncernu w Polsce, sprzedająca energię do około miliona klientów oraz spółka innogy Stoen Operator Sp. z o.o., zarządzająca warszawską siecią elektroenergetyczną. Dodatkowo w Polsce działa spółka innogy Business Services Polska Sp. z o.o., odpowiedzialna za procesy obsługi wewnętrznej koncernu innogy w zakresie rachunkowości, finansów i innych procesów biznesowych, a także obszaru IT oraz spółka innogy Renewables Polska, która odpowiada m.in. za rozwój projektów, budowę i eksploatację farm wiatrowych .Do Grupy innogy w Polsce należą również farmy wiatrowe o łącznej mocy ponad 220 megawatów.

Aleksandra Smolarska Flis

biuro.prasowe@innogy.com