polityka sprawy społeczne media/marketing/reklama

„Do Rzeczy” nr 23: Anatomia jednej manipulacji. Jak „the New York Times” kreuje historię. Leszek Żebrowski o przypadku żydowskiej partyzantki Witki Kempner.

– Sensacyjna i sławiona w książkach akcja Żydówki – wysadzenie podczas drugiej wojny światowej niemieckiego pociągu pod Wilnem – prawdopodobnie jest fikcją. To dlaczego się ją wciąż powtarza? pisze Leszek Żebrowski w artykule „Anatomia  jednej manipulacji”.

Na łamach „Do Rzeczy” również:

– Polski Ład wpisuje się w linię programową PiS – mówi minister Michał Dworczyk, szef Kancelarii Prezesa Rady Ministrów, w rozmowie z Kamilą Baranowską.

– Tydzień temu „Ojciec”, teraz „Nomadland”, a wkrótce „Minari” – najgłośniejsze i najlepsze filmy minionego roku trafiają wreszcie do polskich kin zauważa Piotr Gociek w tekście „Korzenie”.

Pojawiające się w mediach stwierdzenie, że książka Piotra Augustyniaka „Jezus Niechrystus” jest ważna, teologa może dziwić, a nawet zaskakiwać. Praca krakowskiego filozofa to raczej wyznanie niewiary, rozliczenie się z Kościołem katolickim, zerwanie z tradycją, jednym słowem: pożegnanie –  stwierdza ks. Przemysław Artemiuk w artykule „W obronie Chrystusa”.

95 lat temu na paryskiej ulicy został zamordowany przebywający na emigracji przywódca Ukraińskiej Republiki Ludowej ataman Symon Petlura. Zabójcą był mieszkający we Francji żydowski emigrant z Ukrainy Szolem Szwarcbard. Swój czyn przedstawił przed sądem jako romantyczną zemstę za pogromy jego rodaków nad Dnieprem. Czy Petlura był jednak winny pogromów? Czy morderca rzeczywiście działał sam? Komu zależało na śmierci Petlury i zszarganiu pamięci o nim?rozważa Mirosław Szumiło w tekście „Mord atamana”.

Uznanie przez Joe Bidena ludobójstwa Ormian mogłoby wstrząsnąć relacjami turecko-amerykańskimi, gdyby nie to, że są one już i tak w fatalnym stanie. Ponadto Turcja nie ma jak odpowiedzieć, a jej sytuacja wewnętrzna jest dramatyczna. Propaganda sukcesu powoduje jednak, że nawet w Polsce niektórzy wciąż widzą w niej wzorzec i sojusznika zauważa Witold Repetowicz w artykule „Turcja w narożniku”.

Nie leży w interesie nas wszystkich uznawać klasę średnią za krezusów, którym trzeba odbierać pieniądze przekonuje Łukasz Warzecha w tekście „Pieniądze to nie wszystko”.

Na łamach nowego „Do Rzeczy” również Teresa Stylińska o następcy królowej Elżbiety II.

Nowy numer „Do Rzeczy” w sprzedaży od poniedziałku, 7 czerwca 2021. Można go też czytać w aplikacji Kiosk Google Play (Google Newsstand), która umożliwia między innymi dodawanie własnych notatek do tekstów. Tygodnik „Do Rzeczy” jest również dostępny w wersji cyfrowej u dystrybutorów prasy elektronicznej, m.in. w Nexto, e-Kiosk oraz w aplikacji WPROST KIOSK odpowiednio dla systemu Android i systemu iOS.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje ze spółki spółki PMPG Polskie Media SA (GPW: PMPG) na www.pmpg.pl oraz na profilach w serwisach Twitter: https://twitter.com/PMPG_PL i Facebook: https://www.facebook.com/PMPG.SA.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl