nowe produkty/usługi zainteresowania/hobby internet

RedDeerGames spółka portfelowa PMPG Polskie Media S.A. z umową licencyjną na produkcję gier na podstawie kultowej serii komiksów „Kajko i Kokosz” rysownika Janusza Christy

Zarząd spółki RedDeerGames sp. z o.o. informuje, iż zawarł umowę licencyjną z Fundacją "Kreska" im. Janusza Christy na przygotowanie gry wideo oraz interaktywnej kolorowanki z wykorzystaniem wszelkich wizerunków postaci, zdarzeń, nazw własnych oraz całokształtu rozwiązań fabularnych z serii komiksów „Kajko i Kokosz” autorstwa Janusza Christy.

Przenikanie się świata gier i komiksów to zjawisko już powszechne. Komiksowi bohaterowie regularnie doczekują się poświęconych im gier komputerowych i na odwrót. W naszej ocenie po rodzime arcydzieło Janusza Christy powinien sięgnąć każdy miłośnik komiksów. Dzięki współpracy RedDeerGames z Fundacją "Kreska" bohaterowie komiksu „Kajko i Kokosz”, którzy do dziś w swej tradycyjnej formie bawią i fascynują zarówno młodszych, jak i starszych odbiorców, staną się podstawą do stworzenia gry wideo, która szybko zyska globalną popularność.

- W imieniu własnym oraz całego zespołu RedDeerGames pragnę podziękować fundacji „Kreska” za okazane zaufanie do naszego studia i wybranie nas jako partnera do stworzenia gry komputerowej, opartej na klasyce polskiego komiksu „Kajko i Kokosz”, będącej dla wielu pokoleń częścią solidnej rozrywki, która aż prosi się, żeby przenieść ją na inne media. Ze swej strony mogę zapewnić, że nasz zespół dołoży wszelkich starań, by stworzyć produkcję na najwyższym poziomie, a jej efekty na długo pozostały w pamięci graczy — mówi Michał M. Lisiecki, Prezes Zarządu RedDeerGames sp. z o.o.

Postanowienia Umowy precyzują wzajemne zobowiązania stron w związku z udzieloną wieloletnią, płatną licencją, która gwarantuje RedDeerGames również czteroletni okres licencji wyłącznej na platformę sprzętową Nintendo Switch.

RedDeerGames jako producent i wydawca obu gier, zapewnia środki finansowe na ich produkcję, odpowiednią ekspozycję tytułów oraz koszty marketingu związane z ich promocją i dystrybucją.

Na razie tajemnicą pozostaje, do jakich gatunków należeć będą wspomniane gry. Twórcy zdradzają jedynie, że skorzystają z doświadczenia, które zdobyli przy pracy nad pełną humoru, komiksową platformówką – „7 Horizons”. Uwielbiana przez najmłodszych interaktywna kolorowanka będzie dostępna jeszcze w tym roku na platformie Nintendo Switch. Natomiast premiera gry wideo przewidziana jest nie później niż dwanaście miesięcy od dnia podpisania ww. Umowy, a jej sprzedaż odbędzie się w modelu dystrybucji cyfrowej, za pośrednictwem dedykowanych platform, w szczególności Nintendo eShop oraz Microsoft Store, PlayStation Store, STEAM, App Store i Google Play Store, które są największymi dystrybutorami gier i aplikacji na świecie.

Przychody ze sprzedaży ww. tytułu będą przez spółkę RedDeerGames sp. z o.o. pomniejszane o wartość prowizji należnej Licencjodawcy, rozliczanej od chwili wprowadzenia ww. gry do obrotu.

- Mój Dziadek był bardzo pomysłowy. Pragnął, aby dzieciństwo wielu pokoleń polskich czytelników było kolorowe i pełne uśmiechu. Cieszę się, że Jego dziedzictwo na rok przed oficjalnym 50-leciem Kajka i Kokosza doczekało się szerokiej promocji zarówno wśród serialowych hitów na platformie Netflix, jak i na deskach Teatru Syrena w Warszawie z zapowiadaną na wrzesień br. premierą musicalu „Kajko i Kokosz Szkoła Latania”. Współpraca z RedDeerGames to kolejny etap, który pozwoli dotrzeć tym razem jako gra do współczesnych odbiorców na całym świecie poprzez platformy gamingowe. Wierzę, że działania te pomogą Fundacji w dalszej promocji twórczości Janusza Christy – mówi Paulina Christa, Prezeska Fundacji „Kreska” im. Janusza Christy.

O serialu „Kajko i Kokosz” na Netflix

Do czasu powstania gry, serdecznie zachęcamy do oglądania serialu „Kajko i Kokosz” obecnego od 28 lutego br. na platformie Netflix. Serial jest wierną adaptacją komiksów Christy. Twórcom zależało na tym, aby jak najwierniej odwzorować oryginalną kreskę rysownika. Niebanalną rolę w serialu pełni dubbing i skomponowana przez Stefana Wesołowskiego muzyka z wykorzystaniem słowiańskich instrumentów, co pozwala jeszcze lepiej poczuć ten swojski klimat.

Media społecznościowe bohaterów kultowego komiksu Kajko i Kokosz

Zainteresowanych zapraszamy do śledzenia oficjalnych profili na Twitterze (Twitter profil PL / Twitter profil EN) oraz do dołączenia do społeczności poświęconej „Kajko i Kokosz” poprzez bezpłatną aplikację dla graczy Discord.

Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy

Fundacja „Kreska” im. Janusza Christy została założona w sierpniu 2015 roku przez Paulinę Christę, wnuczkę artysty oraz przyjaciół, znawców i miłośników twórczości artysty. Głównym celem Fundacji jest ochrona i zachowanie pamiątek po Januszu Chriście oraz promowanie Jego twórczości. W tym celu założyciele planują otworzyć w Gdańsku galerię autorską Janusza Christy, w której swoje miejsce mają znaleźć unikalne pamiątki po artyście, w tym ponad 100 oryginalnych szkiców i plansz do komiksów, ciekawostki oraz gadżety kolekcjonerskie, a także rekonstrukcja pracowni artysty wraz z oryginalnym biurkiem i wyposażeniem. Ponadto Fundacja zamierza promować sztukę komiksu, a w szczególności komiksu dla dzieci, poprzez organizowanie wystaw, imprez tematycznych, warsztatów komiksowych oraz publikację wydawnictw okolicznościowych.

Bieżące informacje o Fundacji na stronie internetowej oraz na Facebook’u

Komiksy: „Kajko i Kokosz”

Klasyka polskiego komiksu w mistrzowskim cyklu Janusza Christy. Seria o najsłynniejszych średniowiecznych słowiańskich wojach – dzielnym Kajku i samolubnym Kokoszu. Przygody dwóch wojowników powstały w odpowiedzi na ogromną popularność ich poprzedników, "Kajtka i Koka." Przygody Kajka i Kokosza mają miejsce w średniowieczu, gdzie tytułowi bohaterowie dzielnie bronią swojego grodu - Mirmiłowa - przed atakami zbójców pod wodzą Hegemona. Kajko i Kokosz to dwa przeciwieństwa. Kajko, jest drobnej postury i cechuje się inteligencją, sprytem i odwagą, jednak zdarza mu się ulegać różnym pokusom. Kokosz to przesądny, tęgi, łysy obżartuch. Nie lubi, kiedy ktoś przeszkadza mu w spożywaniu posiłków i nie grzeszy odwagą. Mimo różnic, Kajko i Kokosz stanowią dobraną parę przyjaciół, którzy wspólnie wiele przeżywają.

Seria o przygodach Kajka i Kokosza powstała w latach siedemdziesiątych. Początkowo wydawano ją w formie odcinków komiksowych na łamach różnych czasopism. W roku 2016 powstał pierwszy tom "Nowych Przygód Kajka i Kokosza", stanowiący kontynuację historii słowiańskich wojów. Nowa część serii to wynik współpracy kilku autorów.

Do najpopularniejszych zeszytów należą: „Woje Wirmiła”, „Wielki Turniej”, „Urodziny Milusia”, „Dzień Śmiechały”, „W krainie Borostworów”, „Cudowny Lek” czy „Szkoła Latania”.

RedDeerGames

RedDeerGames (RDG) to niezależne studio deweloperskie, obecne na rynku gier zaledwie od czwartego kwartału 2018 r. Spółka jest producentem, a także wydawcą indie games własnych oraz tytułów innych producentów sprzedawanych na całym świecie w modelu dystrybucji cyfrowej, za pośrednictwem dedykowanych platform, w szczególności Nintendo eShop, Microsoft Store oraz STEAM, które są największymi dystrybutorami gier i aplikacji na świecie.

Łącząc kompetencje zespołu składającego się z pełnych pasji projektantów, artystów, muzyków, programistów i producentów, RDG tworzy zabawne i wciągające gry typu casual games. Od września 2019 r., spółka wydała kilka ciekawych tytułów gier m.in: dostrzeżona podczas Poznań Game Arena 2019 i wyróżniona za design gry „Cyber Protocol”. W portfolio studia znajdują się także „Nirvana Pilot Yume”, „OMG Police”, „Clumsy Rush”, „Art Sqool”, „Brawl Chess Gambit”, "Clumsy Rush X Astro Bears Spinoff” „Under Leaves” oraz „Little Mouse's Encyclopedia”, których łączna sprzedaż na platformach gamingowych wyniosła dotąd ponad 300 000 sztuk. Portfolio wszystkich gier RedDeerGames dostępne: TUTAJ.

PMPG Polskie Media S.A.

PMPG Polskie Media S.A. (GPW: PMPG) to notowana na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych spółka holdingowa inwestująca w sektor mediów. Do Grupy Kapitałowej należą m.in.: Agencja Wydawniczo-Reklamowa Wprost, wydawca tygodnika „wprost.pl” oraz spółka Orle Pióro, wydawca tygodnika „Do Rzeczy” oraz magazynu „Historia Do Rzeczy”.

PMPG Polskie Media S.A. silnie angażuje się w proces przemian cyfrowych. We współpracy z międzynarodowymi partnerami Quadtalent Europe Limited (spółką zależną od Quadtalent Technology) oraz North Summit Capital GP Limited zamierza przyspieszyć transformację cyfrową Grupy Kapitałowej, jak i stworzyć innowacyjne modele biznesowe i platformy technologiczne bazujące na sztucznej inteligencji, których efektem ma być zbudowanie unikalnej i trwałej przewagi konkurencyjnej w Europie.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl

Bieżące informacje o działalności Grupy Kapitałowej PMPG (GPW: PMPG) można znaleźć na stronie internetowej firmy, a także na jej profilach w serwisach społecznościowych FacebookLinkedIn oraz Twitter.

PMPG S.A.

biuroprasowe@pmpg.pl