media/marketing/reklama

Czy Twoje gospodarstwo jest bezpieczne? Weź udział w konkursie i wygraj ciągnik rolniczy

20.04.2021 | Generali Agro

Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego zaprasza właścicieli gospodarstw rolnych do udziału w XVIII Ogólnokrajowym Konkursie Bezpieczne Gospodarstwo Rolne.

Konkurs jest jednym z wielu działań prewencyjnych prowadzonych przez Kasę na rzecz zmniejszenia liczby wypadków i chorób zawodowych rolników. Celem Konkursu jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwie rolnym oraz rozpowszechnianie informacji dotyczących zapobiegania wypadkom przy pracy rolniczej i rolniczym chorobom zawodowym. Udział w Konkursie mogą brać zarówno duże, jak i małe gospodarstwa rolne. Warunkiem jest, by przynajmniej jeden z właścicieli podlegał ubezpieczeniu społecznemu w KRUS.

- Już kolejny rok Concordia Polska Grupa Generali jest partnerem konkursu Bezpieczne Gospodarstwo Rolne. Dbanie o bezpieczeństwo jest częścią naszego DNA. Wpisuje się to w naszą misję bycia blisko klienta nie tylko po szkodzie, ale na długo przed jej powstaniem. Edukujemy, wyjaśniamy, przestrzegamy i wspieramy. Naszym celem jest bycie partnerem na całe życie dla naszych klientów. Ten konkurs to wspaniała możliwość docenienia ciężkiej pracy wszystkich uczestników, ale także sposobność do dzielenia się wiedzą i skorzystania z dobrych, już wypróbowanych praktyk - podkreśla Krzysztof Mrówka, dyrektor Biura Ubezpieczeń Rolnych w Concordii Polska Grupa Generali.

Właściciele zgłaszanych gospodarstw mają okazję do zaprezentowania swoich warsztatów pracy i osiągnięć zawodowych, zdobycia cennych nagród, a także poddania gospodarstwa profesjonalnemu audytowi bezpieczeństwa pracy, który przeprowadzą komisje konkursowe. Podczas eliminacji sprawdzą one, czy zasady ochrony zdrowia i życia są stosowane w ocenianym gospodarstwie, a także czy wyeliminowane są w nim zagrożenia wypadkowe.

- Działalność rolnicza narażona jest na wiele nieprzewidywalnych zjawisk, a każdy z żywiołów może dokonać ogromnych szkód, czasem w mgnieniu oka. Dla rolnika prewencja jest nie tylko konieczna, ale powinna być priorytetem wśród zadań do wykonania. Jeśli przedsiębiorca rolny w porę nie zadba o bezpieczeństwo swoje, swojej rodziny i nie zabezpieczy gospodarstwa – dorobek życia i płynność finansowa mogą zostać utracone szybko i na długo, a wyjść z takich kłopotów samodzielnie jest bardzo trudno. Zastanawianie się każdego dnia czy dzisiaj będzie grad, nawałnica, a może przymrozki, które zniszczą całe plony w jednej chwili, nie jest czymś, co ktokolwiek z nas chciałby robić. Śledzenie prognozy pogody jest dziś oczywistym zajęciem, ale w obliczu zmieniającego się klimatu nie jesteśmy w stanie przewidzieć bardzo gwałtownych zjawisk pogodowych i ich konsekwencji. Huragan działa kilka minut i potrafi zniszczyć absolutnie wszystko, co znajdzie się w jego zasięgu. Pożar, powódź, choroba zwierząt – wszystko to może przyjść nagle i niespodziewanie. Złodziej też nie uprzedza o swoim nadejściu. Praca w polu wymaga skupienia, planowania zabiegów, uważnej obserwacji roślin, a hodowla zwierząt – uważności na ich dobrostan – nie ma tu miejsca na zamartwianie się. Prewencja to nie wróżenie z fusów czy oczekiwanie na deszcz. Prewencja to podejmowanie realnych działań, które mogą zapobiec powstaniu wielu kłopotów, albo ograniczyć skutki finansowe zdarzenia, które spowoduje szkody. Przedsiębiorcy rolni, którzy biorą udział w tym konkursie wiedzą, jak to robić. Przed wieloma zdarzeniami można się skutecznie ochronić i w porę podjąć działania, by zniwelować ich skutki. Bezpieczne gospodarstwo rolne to także odpowiedzialne zarządzanie ryzykiem, co idzie w parze z jego kompleksową ochroną ubezpieczeniową - mówi Krzysztof Mrówka.

W skład komisji konkursowych wchodzą specjaliści z zakresu bhp w rolnictwie reprezentujący Kasę Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Państwową Inspekcję Pracy, Ośrodki Doradztwa Rolniczego, Ochotniczą Straż Pożarną i inne instytucje działające w środowisku wiejskim. Zastosowanie się do ich rad i uwag przyczynia się do wyeliminowania wielu zagrożeń, a tym samym do zmniejszenia ryzyka wypadków i chorób zawodowych rolników oraz ich rodzin.

Ważne terminy:

• 23.04.2021 r. – upływa termin zgłaszania udziału w Konkursie
  • 25.06.2021 r. – zakończenie etapu wojewódzkiego Konkursu
  • lipiec – sierpień 2021 r. – wizytacja gospodarstw finałowych (termin uzależniony jest od sytuacji epidemicznej w kraju).
Biuro Prasowe, Generali Agro

justyna.szafraniec@generali.com

Concordia Ubezpieczenia od ponad 20 lat dba o kompleksową ochronę ubezpieczeniową zarówno firm, jak i osób prywatnych. W jej portfolio znajdują się produkty stworzone z myślą o rolnikach, klientach indywidualnych i przedsiębiorcach. Concordia należy do wiodących graczy na rynku w segmencie ubezpieczeń rolnych.

Biuro Prasowe, Generali Agro

justyna.szafraniec@generali.com