internet zdrowie technologie sprawy społeczne transport turystyka/wypoczynek

Linie Emirates rozpoczynają testowanie aplikacji IATA Travel Pass, która ma ułatwić zarządzanie podróżą w dobie pandemii

16.04.2021 | Emirates

16 kwietnia 2021 r. – Warszawa, Polska –  Linie Emirates rozpoczęły dziś testy aplikacji mobilnej, która jest przepustką podróżną Międzynarodowego Zrzeszenia Przewoźników Powietrznych (IATA). Ma pomóc pasażerom w łatwym i bezpiecznym zarządzaniu podróżą zgodnie z wszelkimi wymogami rządowymi dotyczącymi testów na obecność COVID-19 lub informacji o szczepionkach.

Pierwsi pasażerowie podróżujący z Dubaju do Barcelony podczas rejsu EK185 przetestowali „paszport cyfrowy”, aby zweryfikować i udostępnić Emirates swój status testu COVID-19 jeszcze przed podróżą.

Testy są krokiem w kierunku wygodniejszego przemieszczania się i umożliwienia cyfrowego, bezpiecznego i bezproblemowego zarządzania dokumentacją związaną z COVID-19 podczas całej podróży. W przyszłości podróżni będą mogli również udostępniać świadectwa szczepień władzom i liniom lotniczym.

- Możliwość cyfrowego przetwarzania danych pasażerów dotyczących COVID-19 na potrzeby podróży jest dobrym krokiem. Cieszymy się, że jesteśmy pionierami i współpracujemy z IATA w testach tej aplikacji. Wkrótce rozpoczniemy inne inicjatywy mające na celu wprowadzanie kolejnych ułatwień dla naszych klientów – powiedział Adel Al Redha, dyrektor operacyjny Emirates.

Próba jest przeprowadzana na wybranych lotach Emirates z Dubaju do Barcelony i z londyńskiego Heathrow do Dubaju, a niebawem zostanie poszerzona o inne trasy. Kwalifikujący się pasażerowie są zachęcani do pobrania aplikacji i zapisania się na cyfrową przepustkę przed podróżą. W Dubaju linie Emirates nawiązały współpracę z wybranymi laboratoriami Prime Health Care, które są upoważnione do bezpiecznego przesyłania wyników testów pasażerom, właśnie za pośrednictwem aplikacji. Osoby podróżujące z Wielkiej Brytanii mogą wykonać test w wybranych laboratoriach Screen4.

Aplikacja IATA Travel Pass będzie wyposażona w zintegrowany rejestr wymagań dotyczących podróży, aby umożliwić pasażerom znalezienie dokładnych informacji o wymaganiach dotyczących przemieszczania się i wjazdu do wszystkich miejsc docelowych, niezależnie od ich planu podróży. Docelowo obejmie również rejestr laboratoriów, dzięki czemu pasażerowie będą mogli w łatwy sposób znaleźć centra testowe i laboratoria w miejscu odlotu, które spełniają normy badań i szczepień w miejscu docelowym.

Rejestr globalny prowadzony przez IATA będzie zarządzał bezpiecznym przepływem niezbędnych informacji między wszystkimi zainteresowanymi stronami i zapewniał bezproblemową obsługę pasażerów.

Dzięki najnowszym inicjatywom, takim jak okres próbny IATA Travel Pass, linie Emirates dbają o bezpieczeństwo i wygodę podróży. Najnowsze aktualizacje zasad zapewniają klientom jeszcze większą pewność i elastyczność podczas planowania podróży. Emirates mają najdłuższy w branży okres ważności biletów, który daje klientom możliwość wykorzystania biletu w dowolnym momencie przez okres do 36 miesięcy.

Emirates były również pierwszą linią lotniczą, która zapewniła ubezpieczenie podróżne od wielu ryzyk, w tym od COVID-19. Przewoźnik wdrożył również kompleksowy zestaw środków na każdym etapie podróży, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim klientom i pracownikom, zarówno w trakcie lotu, jak i przed wejściem na pokład.

Senior Account Manager, MSL

elzbieta.gorecka-wysocka@mslgroup.com

O Emirates

Od momentu założenia w 1985 r. linie Emirates otrzymały ponad 500 międzynarodowych nagród za niezrównanej jakości obsługę pasażera.

Linie mają siedzibę w Dubaju, jednym z niewielu miast na świecie, które realizuje politykę otwartych przestworzy, i obok 150 innych linii lotniczych prowadzą działalność na zasadach swobodnej i uczciwej konkurencji.

Flota linii składa się z 270 szerokokadłubowych maszyn, w tym 12 samolotów towarowych, i należy do najmłodszych w przestworzach. Obecnie linie Emirates oczekują na dostawę 214 samolotów.

Linie Emirates obsługują loty w 157 kierunkach w 83 krajach Europy, Ameryki Północnej i Południowej, Bliskiego Wschodu, Afryki, Azji Południowej, Dalekiego Wschodu i Australazji.

Zapraszamy na stronę Emirates www.emirates.com

Senior Account Manager, MSL