turystyka/wypoczynek

Louvre Hotels Group zaprasza gości do wspólnej troski o zrównoważony rozwój

13.04.2021 | Louvre Hotels

O wyborze hotelu przez konsumenta coraz częściej nie decydują już tylko jakość usług, lokalizacja i cena. Stale rośnie liczba osób, które przy podejmowaniu decyzji zwracają uwagę na proekologiczną postawę danego obiektu. Co więcej, świadomi konsumenci liczą nie tylko na implementację dobrych praktyk przez załogę hotelową, ale również na to, że obiekt pozwoli im aktywnie włączyć się w działania na rzecz ochrony środowiska.

Choć jakość usług, lokalizacja i cena wciąż pozostają głównymi czynnikami wpływającymi na wybory konsumentów, to proekologiczna postawa hotelu odgrywa coraz istotniejszą rolę w procesie decyzyjnym. Większość oczekuje od hotelu podejmowania działań na rzecz szeroko pojętej ochrony środowiska – i nie jest to nowe zjawisko[1]. Goście coraz rzadziej akceptują też sytuację, gdy hotel nie daje im możliwości realizowania proekologicznych praktyk, które zaadaptowali już w domu. Louvre Hotels Group wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom, z jednej strony zapraszając gości do wspólnych działań na rzecz redukcji odpadów oraz śladu węglowego i wodnego generowanych przez hotele, a z drugiej – sięgając po nowoczesne rozwiązania w zakresie przyjaznej środowisku chemii gospodarczej.

Kampania edukacyjna na rzecz zrównoważonego pobytu

W kwietniu Campanile rozpocznie w mediach społecznościowych pilotażową kampanię edukacyjną, w ramach której hotele zaproszą gości, by podczas pobytu aktywnie włączyli się w proekologiczną politykę marki. Infografiki przypomną o tym, że w myśl powiedzenia o kropli, która drąży skałę, drobne z pozoru decyzje podejmowane podczas wykonywania codziennych czynności mają znaczenie, jeśli stanowią część zmiany nawyków całego społeczeństwa. Po złagodzeniu obowiązujących obostrzeń pandemicznych i ponownym otwarciu branży kampania będzie kontynuowana w przestrzeniach hotelowych.

– Celem jest włączenie naszych gości w troskę o zrównoważony rozwój branży hotelarskiej. Zachęcamy więc, by podczas pobytu nie zapominali o dobrych, proekologicznych praktykach, które wielu z nich z powodzeniem stosuje już w domu. Koncentrujemy się na wskazówkach związanych z redukcją śladu węglowego i wodnego. Zachęcamy na przykład do oszczędzania wody poprzez rezygnację z codziennego oddawania ręczników do prania czy do wspierania nas w segregowaniu odpadów poprzez korzystanie ze specjalnych koszy do segregacji udostępnionych gościom w wybranych hotelach – mówi Danuta Marcinkowska, PR & Marketing Coordinator, Louvre Hotels Group.

Zrównoważona higiena w trosce o zdrowie ludzi i ochronę środowiska

W związku z pandemią COVID-19 w ostatnim roku na pierwsze miejsce pośród wyzwań stojących przed branżą hotelarską wysunęła się kwestia szczególnej troski o czystość w pokojach i częściach publicznych hotelu. Nie oznacza to jednak, że dążenie do zapewnienia najwyższych standardów higienicznych musi zepchnąć na dalszy plan wysiłki na rzecz zrównoważonego rozwoju. By chronić zarówno środowisko naturalne, jak i zdrowie gości, Louvre Hotels Group nawiązało współpracę z firmą Diversey, liderem w dziedzinie innowacyjnych i zrównoważonych technologii do utrzymywania czystości i higieny w obiektach hotelowych.

– Polskie hotele marek Campanile, Première Classe i Golden Tulip, w tym krakowski hotel Metropolo by Golden Tulip, używają produktów Diversey, dzięki którym możemy łączyć troskę o zdrowie naszych gości z odpowiedzialnością za zrównoważony rozwój branży hotelarskiej. Wybrane środki czyszczące posiadają unijny certyfikat Ecolabel, a wszystkie dostarczane są do hoteli w skoncentrowanej postaci, co pozwala ograniczyć odpady oraz lepiej zarządzać zużyciem wody i samych detergentów. Dzięki temu możemy utrzymywać najwyższe standardy higieniczne w przestrzeniach hotelowych, nie zaniedbując przy tym troski o środowisko – mówi Danuta Marcinkowska, PR & Marketing Coordinator, Louvre Hotels Group.

[1] Zob. I. Krupa, E. Wszędobył-Skulska. ‘Pro-Ecological Hotel Policies As Assessed By Guests’. Tourism 2017, 27/2, s. 57–62.

PR & Marketing Manager, Agencja Softbox Group

kamil.wasiak@softboxgroup.pl

O Louvre Hotels Group

Louvre Hotels Group jest znaczącym graczem na globalnym rynku hotelowym, którego portfolio obejmuje obecnie ponad 1500 hoteli w 54 krajach. Posiada pełną gamę hoteli od 1 do 5 gwiazdek, w tym historyczne marki Louvre Hotels Group (Royal Tulip, Golden Tulip, Campanile, Tulip Residences, Kyriad, Kyriad Direct, Tulip Inn i Première Classe), 5 marek sieci Sarovar w Indiach, francuską grupę Hôtels & Préférence i markę TemptingPlaces oraz chińską markę Metropolo. Louvre Hotels Group ma także partnerstwo dystrybucyjne z Barrière Group. Louvre Hotels Group jest spółką zależną Jin Jiang International Holdings Co., Ltd., drugiej co do wielkości grupy hotelowej na świecie.

LOUVRE HOTELS GROUP – ul. Towarowa 2, 00-811 Warszawa

Tel.: +48 22 331 85 00, Fax: +48 331 85 07 – www.louvre-hotels.com

Kapitał zakładowy w wysokości 109 727 000 złotych, NIP: 9542304592, REGON: 276547144

PR & Marketing Manager, Agencja Softbox Group