energetyka

TAURON rusza z budową farmy wiatrowej

Rozpoczyna się budowa farmy wiatrowej w województwie łódzkim o mocy 30 MW. Inwestycja ma zostać zakończona latem 2022 roku. Projekt Piotrków został zakupiony przez TAURON w grudniu ubiegłego roku.

- Ta inwestycja to nowe otwarcie Zielonego Zwrotu TAURONA. Nasza organizacja zbuduje w tym miejscu farmę wiatrową od zera. Inwestycja ta nie jest więc efektem akwizycji. Tak realizowane inwestycje w OZE to już nie tylko konieczność biznesowa, ale i odpowiedź na oczekiwania naszych klientów i otoczenia, w którym funkcjonujemy - wyjaśnia Wojciech Ignacok, prezes TAURON Polska Energia. – Konsekwentnie realizujemy założenia Zielonego Zwrotu TAURONA. Przekazujemy do eksploatacji nowe farmy fotowoltaiczne, przyłączamy do sieci elektroenergetycznej dziesiątki tysięcy prosumenckich instalacji fotowoltaicznych, a także rozwijamy energetykę wiatrową – dodaje prezes Ignacok.

Farmę realizuje konsorcjum złożone z firmy MEGA S.A. jako lidera oraz P&Q Sp. z o.o.

TAURON w grudniu 2020r. zakupił projekt farmy wiatrowej Piotrków poprzez nabycie spółki WIND T1, która rozwijała projekt o docelowej mocy 30 MW. Na elektrownię zlokalizowaną na terenach gmin Wolbórz i Moszczenica, w powiecie piotrkowskim, składać się będzie 15 turbin wiatrowych, każda o mocy 2 MW. Farma wyprodukuje 90 GWh rocznie, co zaspokoi 35 tysięcy gospodarstw domowych.

Energia z wiatru i słońca

W roku 2019 TAURON podwoił moce wiatrowe poprzez akwizycję pięciu farm wiatrowych w północnej Polsce. Firma aktualnie dysponuje dziewięcioma farmami, w których energię elektryczną wytwarzają 182 turbiny wiatrowe o łącznej mocy 380,75 MW. TAURON zamierza również realizować inwestycje typu offshore na Morzu Bałtyckim.

Wraz ze zwiększaniem mocy w wietrze, TAURON równolegle realizuje projekty budowy farm fotowoltaicznych. W grudniu ubiegłego roku w Jaworznie, na terenie dawnej elektrowni węglowej, TAURON uruchomił pierwszą farmę fotowoltaiczną budowaną w ramach programu TAURON PV. Program ten zakłada uruchomienie farm fotowoltaicznych o mocy do 150 MW. Farmy powstają na terenach poprzemysłowych należących do Grupy TAURON. W pierwszym kwartale 2021 r. do użytku oddana zostanie także elektrownia fotowoltaiczna Choszczno I.

Realizowany od czerwca 2019 r. Zielony Zwrot TAURONA, przewiduje zwiększenie do 65% udziału źródeł zeroemisyjnych w miksie wytwórczym Grupy do 2030 roku. Inwestycje w odnawialne źródła energii oraz zastąpienie wyeksploatowanych źródeł konwencjonalnych nisko- bądź zeroemisyjnymi, pozwolą na obniżenie emisyjności Grupy, w perspektywie 2025 r., o ponad 20 proc., a w perspektywie 2030 r. o ponad 50 proc. Do 2025 roku TAURON zamierza mieć ponad 1000 MW mocy zainstalowanej w turbinach wiatrowych na lądzie.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch