budownictwo/nieruchomości

Allegro z nową siedzibą – rekordowa transakcja w Poznaniu

Nowy Rynek przyszłą siedzibą Allegro

Firma Allegro, najpopularniejsza platforma zakupowa w Polsce, podpisała umowę najmu 26.000 mkw. powierzchni biurowej brutto (24.600 mkw. powierzchni najmu netto) w kompleksie Nowy Rynek w Poznaniu, którego deweloperem i generalnym wykonawcą jest Skanska. Kontrakt ma możliwość dalszej ekspansji do 29.700 mkw. Jest to największa transakcja w historii rynku poznańskiego. Tym samym Allegro wynajęło w ubiegłym roku łącznie 44.300 mkw. powierzchni biurowej (oprócz siedziby w Poznaniu, firma wynajęła nowe biura w Fabryce Norblina w Warszawie o powierzchni 16.200 mkw. i w Centrum Biurowym Lubicz w Krakowie o pow. 2.100 mkw.), co jest jednym z największych najmów w Polsce. Najemcę podczas negocjacji wszystkich umów najmu reprezentowała międzynarodowa firma doradcza Cresa, wsparcie prawne zapewniła kancelaria KM Partners Komorowska Michaliszyn, a za project management odpowiada SQMetre.

Allegro to ulubione miejsce zakupowe Polaków, które powstało w 1999 roku. Dziś stronę odwiedza ponad 20 milionów klientów miesięcznie, a swoją działalność prowadzi na platformie ponad 125 tysięcy firm. Allegro ma swoją siedzibę w Poznaniu, a biura w Warszawie, Toruniu, Wrocławiu i Krakowie. Obecnie firma zatrudnia ponad 2.500 osób. W październiku spółka zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.

Nowa siedziba firmy Allegro w Poznaniu zajmie 10 pięter w biurowcu D wielofunkcyjnego kompleksu Nowy Rynek. Część powierzchni zostanie przeznaczona na przedszkole dla dzieci pracowników firmy oraz centrum konferencyjne. Allegro przeprowadzi się z biurowca Pixel do Nowego Rynku D etapami, zaczynając od czerwca 2021 r.

- Allegro rozwija się w niespotykanym tempie. To wiodąca firma z branży e-commerce, która odniosła spektakularny sukces. Cieszę się, że wraz z zespołem mogłem reprezentować Allegro w procesie zmiany siedziby głównej w Poznaniu oraz biur w Warszawie i Krakowie. Procesy relokacji firma rozpoczęła z ponad dwuletnim wyprzedzeniem, dzięki czemu mieliśmy czas na dokładną weryfikację ofert, dostosowanie warunków umów do potrzeb klienta oraz zabezpieczenie jego interesów, wraz z możliwością dalszej ekspansji. Wszystkie nowe biura charakteryzuje dobrze skomunikowana lokalizacja, duża powierzchnia piętra oraz liczne udogodnienia dla pracowników – mówi Artur Sutor, Partner, Dyrektor Działu Reprezentacji Najemców Biurowych w firmie Cresa Polska.

- Transakcja z Allegro to w 2020 roku druga największa nowa umowa najmu na polskim rynku, tuż po naszej czerwcowej transakcji z Grupą PZU. Bardzo się cieszę, że budynki Skanska niezmiennie wzbudzają duże zainteresowanie i sukcesywnie zapełniają się kolejnymi najemcami. To potwierdzenie słuszności naszej strategii realizowania najwyższej jakości projektów oraz dowód zaufania, jakim darzą nas nasi klienci. Sukcesy takie jak ten są dla nas bardzo ważne, szczególnie w kontekście dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości na rynku – mówi Arkadiusz Rudzki, wiceprezes ds. wynajmu i sprzedaży w spółce biurowej Skanska w Europie Środkowo-Wschodniej.

Nowy Rynek to projekt wielofazowy, który docelowo będzie się składał z 5 budynków o różnej funkcjonalności, a jego całkowita powierzchnia użytkowa wyniesie 100 tys. mkw. Wyróżnikiem projektu będzie rynek zlokalizowany wewnątrz kompleksu. Będzie to nie tylko miejsce pracy, ale również przestrzeń sprzyjająca relaksowi i rozrywce. W ramach inwestycji powstaną również zielone wyspy, mała architektura oraz roślinność, uprzyjemniające spotkania i rekreację.

Budynek D, do którego wprowadzi się Allegro, powstaje u zbiegu ulic Wierzbięcice i Wujka. Biurowiec zapewni ok. 39 tys. mkw. powierzchni biurowej, a Allegro będzie jego głównym najemcą. Oddanie budynku do użytku planowane jest na drugi kwartał 2021 r.

Cresa jest największą na świecie firmą doradczą na rynku nieruchomości komercyjnych świadczącą usługi agencyjne wyłącznie na rzecz najemców i specjalizującą się w dostarczaniu kompleksowych rozwiązań w zakresie nieruchomości. Prowadzi działalność w ponad 80 biurach na całym świecie. Cresa Polska oferuje obiektywne i niezależne usługi doradcze na rynku nieruchomości komercyjnych. Firma zapewnia kompleksowe usługi agencyjne w zakresie reprezentacji najemców pozbawione ryzyka konfliktu interesów, jak również obsługi transakcji na rynkach kapitałowych, badań rynku i doradztwa, wycen nieruchomości, projektowania i zarządzania projektami oraz workplace strategy. Więcej informacji na www.cresa.pl