sprawy społeczne

Oświadczenie w sprawie nierzetelnych informacji dotyczących kosztów funkcjonowania Szpitala Narodowego [aktualizacja 19.01.2021]

19.01.2021 | Szpital Narodowy

W sobotę, 16 stycznia 2021 roku Pan Poseł Dariusz Joński opublikował na Twitterze dokument przygotowany przez Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w odpowiedzi na interpelację poselską. W odpowiedzi tej podane zostały koszty funkcjonowania Szpitala Narodowego w listopadzie 2020 roku. Na podstawie błędnych interpretacji tych danych przez Posła Dariusza Jońskiego i Posła Bartosza Arłukowicza powstały artykuły prasowe, które zawierają nieprawdziwe informacje dotyczące kosztów funcjonowania Szpitala Narodowego.

Model prowadzenia standardu rachunku kosztów jest zgodny z rozporządzeniem MZ dotyczącym Standardu Rachunku Kosztów w podmiotach leczniczych. Wyliczenia Posła Bartosza Arłukowicza zaprezentowane w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej są nieprawdziwe i nie mają pokrycia w rzeczywistości.

Ponadto Poseł Joński niestety po raz kolejny nieprawidłowo zinterpretował dane finansowe. CSK MSWiA wielokrotnie tłumaczył i wyjaśniał, że Szpital Narodowy jest jego filią. Nie istnieje oddzielny zarząd Szpitala Narodowego.

Koszty, które wymieniane są pod pozycją „zarząd”, to pojęcie księgowo-finansowe. CSK MSWIA w Warszawie stosuje uregulowania w zakresie rachunku kosztów zgodnie z art. 31lc ust. 6 ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych „Świadczeniodawcy, którzy zawarli umowę o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, są obowiązani do stosowania standardu rachunku kosztów” ( Dz. U. 2004 Nr 210 poz. 2135 ze zm.).

Zgodnie z powyższym, prezentując koszty funkcjonowania Szpitala Tymczasowego na Stadionie Narodowym w m-cu listopadzie 2020 r., w odpowiedzi na interpelację uwzględniono następujące koszty:

Koszty bezpośrednie:

• koszt zużytych leków i wyrobów medycznych,
  • transport medyczny,
  • wyżywienie pacjentów,
  • koszt amortyzacji urządzeń technicznych,
  • koszty pozostałe (w tym: sprzątanie, dezynfekcja, utylizacja odpadów medycznych i komunalnych, koszty bielizny, pościeli, koszt prania),
  • wynagrodzenia (w tym: lekarze, lekarze anestezjolodzy, pielęgniarki, opiekunowie medyczni, ratownicy medyczni, rejestratorki medyczne).

Koszty pośrednie:

• koszty zarządu, czyli procentowy narzut kosztów wynagrodzeń administracji, kadr, płac, księgowości, finansów, zaopatrzenia, apteki, obsługi prawnej, ubezpieczenia. Jest to procent kosztu wynagrodzeń personelu Szpitala Tymczasowego w ogólnej wartości kosztu wynagrodzeń CSK MSWIA w Warszawie,
  • koszty procedur medycznych wykonane we własnych pracowniach i zakładach diagnostycznych szpitala.

Co ważne, w związku z tym, że Szpital Tymczasowy stanowi jeden z oddziałów struktur organizacyjnych CSK MSWIA w Warszawie, nie posiada wyodrębnionego stanowiska dyrektorskiego dla tej placówki. Wszystkie służby administracyjne, kadrowe, finansowe wykonują swoją pracę zarówno na rzecz jednostek w lokalizacji ul. Wołoska 137, zamiejscowych Poliklinik w Radomiu, Siedlcach, Ciechanowie oraz dla nowo utworzonego Szpitala Tymczasowego.

Szpital został zorganizowany w sposób optymalny, dzięki czemu nie kosztuje - tak jak wcześniej informowali Panowie Posłowie Joński i Szczerba - 21 mln zł miesięcznie, tylko wielokrotnie mniej.

Liczba hospitalizowanych do dziś wynosi ponad 410 osób i niestety ciągle rośnie. Każda z tych osób wymagała pomocy, która nie zostałaby udzielona, gdyby Szpitala Narodowego nie było.

Tezy zawarte w artykule opublikowanym na portalu wyborcza.pl

Artykuł opublikowany na portalu wyborcza.pl w dniu 19 stycznia 2021 ("Rządowy szpital narodowy. Tu nie leczy się ciężko chorych, tylko zarabia ciężkie pieniądze"), oprócz nieprawdziwej informacji o kosztach funkcjonowania Szpitala Narodowego podanej przez Posła Arłukowicza, zawiera szereg nieprawdziwych tez. Odnieśliśmy się do nich we wcześniejszych oświadczeniach: