nowe produkty/usługi technologie

Stacje ładowania hulajnóg elektrycznych dostępne dla wszystkich – eFeeder zyskuje nową funkcję

13.01.2021 | E.ON Polska

Od teraz, dzięki współpracy innogy Polska z firmą JedenŚlad będzie można naładować swój pojazd przy pomocy aplikacji mobilnej Si. Tym samym, ładowarki eFeeder będą mogły być dostępne dla wszystkich użytkowników hulajnóg elektrycznych.

W ramach rozwoju eFeeder, czyli stacji ładowania hulajnóg elektrycznych, innogy Polska wprowadza możliwość obsługi ładowania za pomocą aplikacji. Każda stacja zainstalowana w 2021 r. będzie dostosowana do obsługi tej funkcji.

Takie rozwiązanie to wynik współpracy innogy ze spółką JedenŚlad – operatorem systemu infrastruktury ładowania i właścicielem aplikacji Si. JedenŚlad jest również właścicielem marki Hop.City. Cel współpracy jaki przyświeca wspólnym działaniom to łatwy dostęp do ładowania elektrycznych hulajnóg dla wszystkich użytkowników.

- Współpraca z JedenŚlad i wzbogacenie naszych stacji ładowania hulajnóg elektrycznych o aplikację Si, to kolejna krok innogy Polska w kierunku rozwoju mikromobilności w Polsce – mówi Artur Stawiarski, Dyrektor ds. Strategii i Rozwoju Przedsiębiorstwa w innogy Polska. – Rynek mikromobilności cieszy się coraz większą popularnością, a to z kolei, rodzi ogromną potrzebę rozwoju infrastruktury. Łącząc siły z naszym nowym partnerem możemy wpłynąć na upowszechnienie usługi ładowania hulajnóg i jednocześnie, spełnić oczekiwania zarówno indywidualnych użytkowników tych jednośladów, jak i samorządów.

Jak to działa?

Aplikacja Si jest niezwykle intuicyjna i prosta w użyciu. Wystarczy zeskanować kod QR znajdujący się przy ładowarce eFeeder. Link przekieruje nas do mobilnej strony aplikacji Si, która krok po kroku przeprowadzi przez cały proces ładowania

- Stworzyliśmy ekosystem Si z myślą o wszystkich użytkownikach hulajnóg elektrycznych, którzy chcą łatwo, bezpiecznie i bezproblemowo ładować swoje pojazdy. Przyświecała nam idea budowy „systemu operacyjnego” dla ładowarek – dostępnego dla użytkowników indywidualnych, operatorów, klientów biznesowych czy miast – niezależnie, gdzie i jaką hulajnogę chcemy naładować – tak jak dziś samochodami korzystamy ze stacji benzynowych. Aplikacji nie trzeba pobierać – cały proces jest maksymalnie krótki i intuicyjny, oparty o kody QR i mobilna stronę internetową. Już teraz pracujemy na rozbudową Si o kolejne funkcjonalności i rodzaje pojazdów – mówi Łukasz Banach Co-founder spółki JedenŚlad (właściciela aplikacji Si).

Potencjał na dalszy rozwój usługi

Wykorzystanie aplikacji pozwala na dalszy rozwój usługi. Wśród udoskonaleń, które mogą się w przyszłości pojawić mogą być m.in.: wybór szybkości ładowania, rezerwacja miejsca czy fizyczne zabezpieczenie pojazdu przed kradzieżą. Nowe rozwiązania i termin ich wprowadzenia będą uzależnione od potrzeb klientów i użytkowników.

Patrząc na światowe rozwiązania wykorzystywane w stacjach ładowania z pewnością możemy powiedzieć, że to dopiero początek. Prawdziwa mikromobilna eko-rewolucja dopiero nadchodzi. Cieszymy się, że możemy realizować jako pierwsi taki innowacyjny projekt właśnie z innogy Polska – dodaje Łukasz Banach.

O eFeeder

eFeeder to stacja ładowania hulajnóg elektrycznych, która wykorzystuje zieloną energię. Urządzenie jest niezwykle proste w montażu i nie wymaga specjalnych zezwoleń. Z uwagi na to, że nie potrzebuje fundamentów, może być montowane zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz budynku, a do jego zasilania wystarczy zwykłe gniazdo 230V. Rozwiązanie innogy może zmienić pojedyncze miejsce parkowania dla samochodu w postój nawet dla 16 hulajnóg elektrycznych. Urządzenie jest uniwersalne i obsługuje większość modeli hulajnóg.

Więcej informacji o eFeeder można przeczytać na stronie:

innogy Polska

biuro.prasowe@innogy.com

tel: +48 (22) 821 41 51

Grupa innogy jest jednym z wiodących europejskich koncernów energetycznych. Grupa działa w obszarach energii odnawialnej, elektroenergetycznej i gazowej infrastruktury sieciowej oraz sprzedaży, skupiając się w swoich działaniach na oferowaniu obecnym i przyszłym klientom innowacyjnych i zrównoważonych produktów oraz usług, dzięki którym będą oni mogli w sposób bardziej efektywny korzystać z różnych form energii i podnosić jakość swojego życia. Kluczowymi rynkami działalności Grupy innogy są Niemcy, Wielka Brytania, Holandia, Polska, Czechy, Słowacja oraz Węgry.

Największymi firmami należącymi do Grupy innogy w Polsce są innogy Polska S.A. - odpowiedzialna za wsparcie rozwoju koncernu w Polsce, sprzedająca energię do około miliona klientów oraz spółka innogy Stoen Operator Sp. z o.o., zarządzająca warszawską siecią elektroenergetyczną. Dodatkowo w Polsce działa spółka innogy Business Services Polska Sp. z o.o., odpowiedzialna za procesy obsługi wewnętrznej koncernu innogy w zakresie rachunkowości, finansów i innych procesów biznesowych, a także obszaru IT oraz spółka innogy Renewables Polska, która odpowiada m.in. za rozwój projektów, budowę i eksploatację farm wiatrowych .Do Grupy innogy w Polsce należą również farmy wiatrowe o łącznej mocy ponad 220 megawatów.

innogy Polska

biuro.prasowe@innogy.com