nowe produkty/usługi technologie

Lenovo prezentuje ThinkReality A3 — najbardziej wszechstronne okulary inteligentne dla firm

11.01.2021 | Lenovo

Nowe okulary inteligentne zwiększają produktywność pracowników biurowych i przemysłowych zarówno w małych, jak i globalnych firmach

Na targach Consumer Electronics Show (CES®), firma Lenovo zaprezentowała lekkie okulary inteligentne ThinkReality™ A3. ThinkReality A3 należą do najbardziej zaawansowanych i najwszechstronniejszych na rynku okularów inteligentnych dla firm. Stanowią one element kompleksowej oferty rozwiązań sprzyjających cyfryzacji przedsiębiorstw i rozpowszechnianiu inteligentniejszych technologii.

W nowej rzeczywistości personel firm pracuje w większym rozproszeniu, a modele pracy hybrydowej (mieszanej) stosowane są coraz częściej. W związku z tym firmy małe i duże na całym świecie starają się wdrażać nowe technologie do inteligentnej współpracy, by zwiększać efektywność i minimalizować przestoje. Okulary ThinkReality A3 pomagają w zmianie stylu pracy na różnych szczeblach przedsiębiorstw, umożliwiając korzystanie z dostosowywanych monitorów wirtualnych, wizualizacji 3D oraz rzeczywistości rozszerzonej (AR) w firmowych procesach i szkoleniach.

W zależności od potrzeb pracowników okulary ThinkReality A3 łączą się z komputerami PC i wybranymi smartfonami Motoroli1 przewodem USB-C. Wszechstronne, przenośne i wygodne ThinkReality A3 nosi się jak okulary przeciwsłoneczne, a z myślą o większym bezpieczeństwie i wytrzymałości można wybrać opcje oprawek przemysłowych. Inteligentne okulary z AR generują sugestywny obraz, lecz nie izolują od otoczenia. Działają na wysokowydajnej platformie Qualcomm® Snapdragon™ XR1 i zawierają stereoskopowe wyświetlacze o rozdzielczości 1080p prezentujące użytkownikowi do 5 wirtualnych ekranów. Kamera RGB o rozdzielczości 8 MP udostępnia sygnał wideo o rozdzielczości 1080p na potrzeby zdalnych konsultacji z ekspertami, a dwie kamery typu „rybie oko” umożliwiają monitorowanie sytuacji w skali całego pomieszczenia.

„A3 to rozwiązanie do rzeczywistości rozszerzonej nowej generacji — lekkie, wydajne i uniwersalne. Okulary inteligentne stanowią element wszechstronnego, zintegrowanego rozwiązania cyfrowego Lenovo, obejmującego to zaawansowane urządzenie AR, oprogramowanie ThinkReality oraz telefony komórkowe Motoroli. Okulary ThinkReality A3 umożliwiają efektywniejszą pracę niezależnie od miejsca — zarówno w przestrzeniach wirtualnych, jak i podczas zdalnego rozwiązywania problemów” — powiedział John Pershke, wiceprezes Lenovo ds. strategii i nowych obszarów działalności w Intelligent Device Group.

PC Edition — wersja do monitorów wirtualnych

Okulary ThinkReality A3 PC Edition łączą się z laptopem lub mobilną stacją roboczą, aby umożliwić użytkownikom wyświetlanie w polu widzenia kilku dużych monitorów wirtualnych oraz korzystanie z programów i aplikacji w systemie Windows. Monitory wirtualne zwiększają możliwości komputerów, zapewniając większą produktywność, ochronę prywatności i angażujące środowisko pracy w takich branżach jak finanse, architektura czy inżynieria. Przydają się także pracownikom zdalnym i mobilnym, którzy odczuwają ograniczenia związane z przestrzenią i prywatnością.

Monitory wirtualne są zoptymalizowane i kompatybilne z przodującymi na rynku laptopami oraz mobilnymi stacjami roboczymi Lenovo ThinkPad działającymi z procesorami Intel oraz AMD Ryzen™.

Industrial Edition — wersja zaawansowana do procesów decyzyjnych w złożonych środowiskach

Okulary ThinkReality A3 Industrial Edition łączą się z wybranymi smartfonami Motoroli1 i umożliwiają wygodne wykonywanie zadań wspomaganych przez AR w złożonych środowiskach pracy. Okularom Industrial Edition towarzyszy platforma oprogramowania ThinkReality umożliwiająca firmom budowanie i wdrażanie aplikacji oraz materiałów do rzeczywistości mieszanej i zarządzanie nimi w skali globalnej oraz z globalnym wsparciem.

Certyfikowane, kompleksowe aplikacje na platformie ThinkReality sprawdzają się w fabrykach, laboratoriach, sklepach czy hotelach, umożliwiając zdalną pomoc, pracę wspomaganą oraz wizualizacje 3D. Pracownicy przemysłowi mogą teraz korzystać z lekkich, elastycznych i skalowalnych okularów inteligentnych zwiększających produktywność oraz bezpieczeństwo, a jednocześnie zmniejszających liczbę błędów w codziennych zadaniach.

Ekosystem rozwiązań AR/VR ThinkReality

Platforma Lenovo ThinkReality sprzyja upowszechnianiu nowej generacji technologii komputerowych do noszenia (technologii ubierlanych) i oferuje inteligentniejsze rozwiązania do  efektywnej i zawansowanej technologicznie  pracy. Dzięki rozwijającemu się ekosystemowi rozwiązań sprzętowych i programowych współdziałających z dowolnymi chmurami przedsiębiorstwa zyskują większy wybór w zakresie budowy i wdrażania technologii do rzeczywistości mieszanej, które usprawniają działalność.

Lenovo oferuje takie urządzenia AR, jak inteligentne okulary ThinkReality A3 oraz gogle A6. Gogle ThinkReality A6 zawierają wszechstronny zestaw czujników, rozszerzaną pamięć, optykę falowodową o rozdzielczości 1080p oraz wymienną baterię umożliwiającą dłuższe korzystanie z wyświetlacza nagłownego.

Rzeczywistość wirtualną (VR) coraz częściej wykorzystuje się w przedsiębiorstwach nie tylko do szkoleń i symulacji, ale też w sprzedaży i marketingu oraz innych zastosowaniach. Zintegrowane gogle Lenovo Mirage™ VR S3 są przeznaczone specjalnie dla przedsiębiorstw. Sprawdzają się w zastosowaniach globalnych i nadają się idealnie do szkoleń z umiejętności miękkich. Z myślą o zaawansowanych i wysokowydajnych zastosowaniach rzeczywistości mieszanej i wirtualnej Lenovo oferuje stacje robocze z certyfikatami potwierdzającymi gotowość do działania z różnymi goglami Varjo XR/VR. Firma jest też sprzedawcą rozwiązań Varjo o rozdzielczości ludzkiego oka.

Dostępność

Okulary inteligentne Lenovo ThinkReality A3 będą dostępne na wybranych rynkach od połowy 2021 roku. Więcej informacji można uzyskać na stronie internetowej ThinkReality A3 lub od przedstawiciela handlowego Lenovo.

Zdjęcia i pełne dane techniczne są dostępne w newsroomie Lenovo StoryHub, a więcej informacji można znaleźć na stronie głównej Lenovo o CES.

1 Kompatybilne ze smartfonami Motorola z procesorem z serii Qualcomm Snapdragon 800 lub wydajniejszym oraz gniazdem DisplayPort.

LENOVO, THINKREALITY i LENOVO MIRAGE są znakami towarowymi Lenovo. MOTOROLA, stylizowane logo M, MOTO oraz rodzina znaków MOTO są znakami towarowymi firmy Motorola Trademark Holdings, LLC. Qualcomm i Snapdragon są znakami towarowymi Qualcomm Technologies Inc. Qualcomm Snapdragon jest produktem Qualcomm Technologies, Inc. i/lub podmiotów zależnych. AMD i Ryzen są znakami towarowymi firmy Advanced Micro Devices, Inc. Intel, logo Intel i inne znaki Intel są znakami towarowymi firmy Intel Corporation lub jej podmiotów zależnych. USB Type-C® i USB-C® są zarejestrowanymi znakami towarowymi USB Implementers Forum. Wszystkie inne znaki towarowe należą do odpowiednich właścicieli.  ©2020, Lenovo Group Limited.

Account Manager, Publicis Media

lenovo@publicismedia.com

Firma Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) jest firmą z listy Fortune Global 500 o obrotach sięgających 45 miliardów USD i światowym liderem technologicznym w dziedzinie inteligentnej transformacji dzięki infrastrukturze i urządzeniom zapewniającym klientom największe możliwości. Oferta łączących się z siecią urządzeń Lenovo należy do największych na świecie i obejmuje smartfony (Motorola), tablety, komputery PC (ThinkPad, Yoga, Lenovo Legion) i stacje robocze, a także urządzenia AR/VR oraz rozwiązania dla inteligentnych domów i biur. Rozwiązania Lenovo dla centrów danych (ThinkSystem i ThinkAgile) zapewniają pojemność i moc obliczeniową systemom zmieniającym biznes oraz społeczeństwo. Lenovo inspiruje użytkowników do wykorzystania drzemiącego w nich potencjału różnorodności i budowania lepszej przyszłości dla wszystkich. Zachęcamy do obserwowania nas w serwisach LinkedIn, Facebook, Twitter, Instagram oraz odwiedzania naszej witryny internetowej https://www.lenovo.com/.

LENOVO jest znakiem towarowym Lenovo. Wszelkie pozostałe znaki towarowe stanowią własność odpowiednich podmiotów. ©2020, Lenovo Group Limited.

Account Manager, Publicis Media

lenovo@publicismedia.com