sprawy społeczne

Informacja na temat kosztów sprzątania na Stadionie Narodowym

11.12.2020 | Szpital Narodowy

Informacja na temat kosztów sprzątania na Stadionie Narodowym

Podana w artykule na portalu WP kwota jest prawdziwa i wynika z realnych cen za tego typu usługi, które obowiązują na rynku. Kwotę za sprzątanie Szpitala Narodowego należy porównywać wyłącznie ze sprzątaniem innych szpitali. Nie można porównywać jej ze sprzątaniem powierzchni komercyjnych lub mieszkalnych.

Zdajemy sobie sprawę, że dla osób nieznających szczegółów takiej usługi kwoty za sprzątanie szpitala mogą wydawać się bardzo wysokie. Dlatego wyjaśniamy, że:

• Sprzątanie specyficznych przestrzeni jakim są szpitale tymczasowe nie polega tylko na prostych czynnościach takich jak przetarcie podłogi, ale jest związane z szeregiem czynności takich, jak: dezynfekcja, zmiana środków dezynfekujących i ich uzupełnianie w tzw. "strefie brudnej" oraz "strefie czystej", czyszczeniem przestrzeni wokół pacjentów.
  • Ponadto należy podkreślić, że w związku ze specyfiką zakażenia chorzy na COVID-19 produkują bardzo dużo odpadów - wszelkie posiłki oraz napoje są im podawane w pojemnikach jednorazowych, wszelkie materiały higieniczne produkowane przez chorych oraz personel medyczny podlega segregacji i utylizacji - tym właśnie zajmuje się firma sprzątająca.

Dla lepszego zilustrowania zakresu czynności poniżej podajemy kilka faktów dotyczących sprzątania w szpitalu tymczasowym:

• częstość dezynfekcji powierzchni: co 2 godziny czyszczone są wszystkie stoliki, stoły, klamki, powierzchnie, które są dotykane;
  • po każdej zmianie personelu (co 3 godz.) pracownicy firmy sprzątającej wchodzą do szatni strefy brudnej i dezynfekują powierzchnię szatni;
  • strefa czysta – czyli tam, gdzie pracuje i odpoczywa personel (pomieszczenia administracyjne i socjalne) - jest sprzątana 2 razy dziennie;
  • osoby sprzątające w strefie brudnej nie sprzątają strefy czystej – potrzebna jest więc większa liczba osób (personelu sprzątającego);
  • pracownicy firmy sprzątającej pracują w systemie 2-zmianowym;
  • firma sprzątająca zajmuje się wywożeniem śmieci ze strefy brudnej odpowiednim wózkiem dostawczym;
  • firma zajmuje się również wywozem pościeli i brudnych ubiorów wielorazowego użytku do miejsca, skąd obiera je pralnia;
  • firma zabezpiecza swoich pracowników w specjalnie przygotowane stroje ochronne;
  • wszelkie materiały: środki czystości, specjalistyczne środki dezynfekujące, worki na śmieci są kosztem firmy sprzątającej.

Mamy nadzieję, że powyższe informacje pozwolą ocenić informację o kosztach w prawidłowym kontekście.