styl życia zainteresowania/hobby towary konsumpcyjne
Back to school – kulinarne inspiracje
Nieubłaganie zakończył się okres wakacyjnego leniuchowania. Zamiast planowania kolejnych wypraw za miasto, nad morze, w góry czy nad jezioro, myśli coraz częściej wędrują ku liście niezbędnych podręczników, zeszytów, piórników i całej reszty przyborów szkolnych. Gotowi na pierwszy dzwonek? Ta perspektywa wymaga pewnego przeorganizowania wakacyjnych nawyków. W grę wchodzą nie tylko nastawianie budzika i poranne wstawanie. Zmiany będą dotyczyć również jadłospisu. Jak przygotowywać smaczne, ale niezbyt pracochłonne posiłki do szkoły lub pracy? Szef kuchni Knorr chętnie podzieli się swoimi pomysłami.
Kanapki inaczej
Myśląc o prowiancie do szkoły, zapewne przed oczami jako pierwsza pojawia się kanapka. Faktycznie, można przygotować ją w kilka minut, a do zrobienia wykorzystać składniki, które akurat są pod ręką. Niech dwie złożone kromki chleba z masłem, serem i szynką nie okażą się szczytem Waszych kulinarnych możliwości! Tak spowszedniały zestaw nie będzie prezentować się zbyt zachęcająco. Trudno się dziwić, że ma małe szanse, by konkurować z przekąskami z pobliskiego sklepu. Co więc zrobić, by domowe kanapki wyglądały apetycznie i smakowały pierwszorzędnie?
Warto eksperymentować z pieczywem. Wypiekacie je samodzielnie czy może zaopatrujecie się w ulubionej piekarni? Nie ważne! Grunt, by próbować różnych rodzajów. Nawet najbardziej chrupiąca bagietka może się znudzić, jeśli będzie jedzona codziennie. Wypróbujcie ciabattę – w większości przypadków przy jedzeniu okruchy pieczywa nie będą fruwać wszędzie wokół. Pełnoziarnisty chleb i bułki skrywają w sobie mnóstwo smaku i wartościowych składników. Pieczywo ze słonecznikiem, pestkami dyni, sezamem, czarnuszką lub siemieniem lnianym będzie pyszną podstawą każdej kanapki. Myślicie o tym, co umieścić w jej wnętrzu? Skorzystajcie z naszego pomysłu na kanapkę z orkiszowego pieczywa z warzywną pastą – smakowity i bogaty w składniki lunch.
Kanapka z orkiszowego pieczywa z warzywną pastą
Czas przygotowania: 25 minut
Ilość osób: 2
Składniki:
- 2 bułki orkiszowe
- 1 pierś z kurczaka pojedyncza
- 1 łyżka Przyprawy do kurczaka Knorr
- 1 papryka czerwona
- 0,5 bakłażana
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula czerwona
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 papryczka chili
- 1 pęczek natki kolendry
- 2 garści kiełków słonecznika
- 2 garści rukoli
Sposób przygotowania:
- Posmaruj oliwą z oliwek blaszkę do pieczenia i przez 20 minut piecz na niej warzywa w temperaturze 180 stopni. Następnie odstaw warzywa do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierz je ze skórki i pokrój w kosteczkę. Do całości wlej odrobinę oliwy, wsyp pokrojony pęczek natki kolendry i starannie wymieszaj.
- Mięso zamarynuj w 1 łyżce oliwy z oliwek wymieszanej z Przyprawą do kurczaka Knorr. Pierś usmaż na grillowej patelni.
- Przekrój bułki orkiszowe na pół i podgrzej je na patelni lub w piekarniku. Pieczywo posmaruj warzywną pastą.
- Na dwa kawałki bułki nałóż rukolę. Następnie połóż skośne plasterki drobiowego mięsa. Wierzch kanapek posyp kiełkami i przykryj pozostałymi połówkami bułki.
Nie samym chlebem uczeń żyje…
Mistrzami w dziedzinie przygotowywania apetycznych drugich śniadań i lunchów są japońscy szefowie kuchni. Bento to posiłek do wzięcia na wynos, w przypadku którego wygląd każdego składnika i samego opakowania są tak samo ważne, jak smak i różnorodność potrawy. Często zdarza się, że jedzenie zostaje zamienione w małe dzieło sztuki, zamknięte w barwnym pudełku do przenoszenia żywności. Chcecie, by Wasze posiłki były równie nietuzinkowe? Zamiast klasycznych kanapek, przygotujcie kolorowe naleśniki. Mogą być podane na słodko, ale jako pełnowartościowy lunch w wariancie wytrawnym, sprawdzą się jeszcze lepiej. Do ich zrobienia możecie wykorzystać gotową tortillę – będzie tak samo smacznie, a nie będziecie musieli martwić się czasochłonnym smażeniem placków. W nadzieniu może znaleźć się wszystko, na co przyjdzie ochota – świeże lub marynowane warzywa, wędlina, kawałki mięsa, warzywne pasty… Możliwości jest bez liku! W charakterze drugiego śniadania sprawdzą się również muffiny na słono. Do tej pory kojarzyliście je głównie z porą deserów? Na drugie śniadanie przygotujecie babeczki z serem żółtym, mozzarellą, papryką, oliwkami, suszonymi pomidorami. Jako punkt wyjścia do dalszych eksperymentów polecamy wytrawne babeczki z soczewicą.
Wytrawne babeczki z soczewicą
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość osób: 8
Składniki:
- 300 g prosa
- 100 g czerwonej soczewicy z puszki
- 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
- 1 łyżeczka Chili z Indii Knorr
- 2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr
- 200 g szpinaku świeżego
- 100 g suszonych pomidorów
- 600 g kwaśnych jabłek
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 50 g ksylitolu lub cukru kryształowego
- 2 cytryny
- 100 g pestek z dyni
- 150 g jogurtu naturalnego
- 600 g marchewki
- 150 ml mleka 1,5%
- 300 ml wody
Sposób przygotowania:
- Proso przepłucz w chłodnej wodzie. Następnie przesyp je do garnka i zalej 300 ml wody oraz mlekiem. Gotuj zboże do momentu, aż wchłonie cały płyn oraz będzie miękkie. Całość odstaw do wystudzenia.
- Jogurt naturalny wymieszaj z Sosami sałatkowymi koperkowo-ziołowymi Knorr. Odcedź soczewicę.
- Umyj szpinak, a następnie zalej go gorącą wodą, aby liście zmiękły. Odsącz nadmiar wody i pokrój szpinak oraz suszone pomidory na drobne kawałki. Zatrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij z sok z owoców. Marchewkę i jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Przygotuj ciasto. W tym celu wymieszaj ugotowane proso z soczewicą, marchewką, jabłkiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem, pestkami dyni, kminem, chili, ksylitolem, mąką z ciecierzycy, kolendrą, sokiem oraz skórką z cytryny.
- Ciasto nałóż do foremek na babeczki. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Danie podawaj z sosem jogurtowo-koperkowym.
Warzywne smakołyki
Każdy wie o tym, że warzywa powinny pojawiać się w jadłospisie w możliwie jak największej ilości. W teorii sprawa jest prosta, ale jak wygląda praktyka? Na co dzień może brakować czasu na przyrządzenie pomysłowych dań, które zachęcą do jedzenia warzyw największych uparciuchów. Z pomocą przychodzi szef kuchni Knorr. Nie trzeba ograniczać się do przemycania plasterków pomidora i ogórka w zwyczajnych kanapkach. Na początek dobrze jest przyrządzić pasty i smarowidła – w takiej formie roślinne składniki przypadną do gustu nawet jarzynowym sceptykom. Warzywne pasztety, np. z fasoli, soczewicy albo cukinii, długo zachowują świeżość, więc to wspaniała alternatywa dla kanapek, które po kilku godzinach spędzonych w plecaku mogą zrobić się suche i nie smakować tak dobrze, jak tuż po przygotowaniu. Bardzo dobrym pomysłem na przekąskę są warzywne kotleciki: buraczane, kalafiorowe, marchewkowe, z kaszą lub bez! Kolorowe i pyszne, nadają się do zjedzenia na zimno, więc stanowią propozycję idealną do wzięcia na wynos do szkoły. Nie zapominajcie o sałatkach. Ich przyrządzenie można śmiało nazwać ekspresowym. Wystarczy połączyć dostępne w kuchniach składniki, najlepiej przy użyciu ulubionego dressingu i zapakować do szczelnego pudełka. Weźcie pod uwagę upodobania smakowe i to, jakie sezonowe produkty są aktualnie dostępne. Zastanawiacie się nad trochę konkretniejszym posiłkiem? Wypróbujcie przepis na warzywną tartę. Sześć porcji będzie gotowych w zaledwie pół godziny. Powrót do szkoły może być naprawdę pyszny!
Warzywna tarta
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 3 sztuki ciasta francuskiego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 0,5 selera
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 kulki białej mozzarelli
- 1 opakowanie Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr
- 200 ml śmietany 30%
- 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Formę posmaruj oliwą z oliwek i rozłóż na niej ciasto francuskie.
- W cieście zrób gdzieniegdzie kilka dziurek widelcem. Pokrój warzywa i usmaż je oraz dopraw pieprzem.
- Warzywa odstaw do ostygnięcia. Następnie rozłóż je na cieście francuskim.
- Mozzarellę wymieszaj ze śmietaną oraz zawartością opakowania Naturalnie smaczne Chłopski Garnek Knorr. Dodaj odrobinę pieprzu.
- Warzywa na cieście francuskim polej przygotowanym sosem. Całość piecz przez około 20 minut w piekarniku w 180 stopniach.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824