praca rodzina

Ojcowie górnicy rodzinnie niezawodni

Zawód górnika często postrzegany jest jako profesja pokoleniowa. Nierzadko górnikiem w jednej rodzinie był dziadek, a po nim ojciec i syn. Dzień Ojca to dobra okazja do opowiedzenia o silnych rodzinnych relacjach ojców górników z ich dziećmi. Oto kilku dumnych ojców z zakładów górniczych w Jaworznie, Libiążu i w Brzeszczach.

Mateusz Matyszkiewicz jest absolwentem technikum górniczego w Brzeszczach i od 12 lat pracuje w ZG Brzeszcze w zastępie ratowniczym. Jego mama, obecnie już emerytka, zatrudniona była wkopalnianej lampowni. Mieszkają razem w domu jednorodzinnym. Żona Mateusza - Magdalena, prowadzi swoją działalność gospodarczą, ale przede wszystkim zajmuje się wychowaniem trójki dzieci Matyldy, Maćka  i Mirelli. Pomaga jej w tym dużo i chętnie Mateusz, który stawia na aktywny rozwój dzieci.

- W wolnych chwilach zabieram dzieci na rowery, rolki lub basen. Chętnie też spacerujemy. Dzieci lubią też wycieczki samochodem w najbliższą okolicę lub do Krakowa. Co roku jeździmy latem na wczasy nad polskie morze. Od kilku lat naszym ulubionym miejscem jest Krynica Morska - mówi Mateusz. Jako ojciec jest bardzo związany ze swoimi dziećmi. Szczególną więź czuje ze swoim synem Maćkiem.

Gdy w 2016 roku wiózł żonę do szpitala, niespodziewanie rozpoczął się poród pierworodnego. Mateusz, jak przystało na ratownika, nie stracił zimnej krwi, zatrzymał samochód i zadzwonił po pogotowie ratunkowe. Gdy po kilkunastu minutach karetka dotarła na miejsce, Mateusz trzymał już w rękach swego syna. Państwo Matyszkiewiczowie spodziewają się kolejnego potomka w styczniu.

- Każdą wolną chwilę staram się spędzać z moimi synami. Alan i Filip lubią ruch i dlatego w wolnym czasie jedziemy na rowerach po najbliższej okolicy, gdzie można podziwiać liczne stawy i groble. Gdy nie było pandemii, chodziliśmy na basen. Zimą z kolei jeździmy na nartach – mówi z kolei Marcin Szczurek, zatrudniony jako górnik pod ziemią z ZG Janina. W kopalni pracuje od 2013 roku kontynuując górnicze tradycje rodzinne. Dziadek i rodzice Marcina pracowali w kopalni „Trzebionka” w Trzebini. Żona Katarzyna aktualnie zajmuje się gospodarstwem domowym i wychowaniem dzieci. Państwo Szczurkowie mieszkają w Chrzanowie.

Kontynuatorem górniczych tradycji rodzinnych jest także Michał Tukaj, kierownik robót górniczych w ZG Sobieski. Rodzice Michała pracowali w nieistniejącej już kopalni Kazimierz Juliusz w Sosnowcu. Michał podjął pracę w ZG Sobieski w 2010 roku po studiach na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie. - Dzieci mamy jeszcze małe i wymagają one stałej troski i opieki. Jak tylko czas pozwala, to chętnie pomagam żonie w domowych obowiązkach i w opiece nad dziećmi. Chętnie chodzimy z dziećmi na spacery, aby przebywały na świeżym powietrzu – mówi Michał, który przebywa obecnie z dziećmi na urlopie w Pobierowie. Państwo Tukajowie wychowują trzy córki Helenę, Marię i Alicję.

Wszystkim Ojcom pracującym w TAURON Wydobycie życzymy w dniu ich święta radości i satysfakcji z wychowywania swych pociech!

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch