przemysł ciężki energetyka

Prąd i ciepło wyprodukuje kopalnia

Na terenie Zakładu Górniczego Brzeszcze będzie produkowana energia elektryczna i ciepło z gazu pochodzącego z odmetanowania kopalni. W 2021 roku na terenie zakładu pracę rozpocznie instalacja kogeneracyjna, złożona z dwóch silników metanowych.

Eksploatacja węgla kamiennego przez ZG Brzeszcze prowadzona jest w warunkach wysokiego zagrożenia metanowego. Dla poprawy bezpieczeństwa kopalnia prowadzi działania polegające na systematycznym odmetanowaniu pokładów węgla.

Metan ze złóż węgla w ponad 50 procentach ujmowany jest przez system dołowej sieci rurociągów i stację odmetanowania na powierzchni. Pozostała część metanu odprowadzana jest przez szyby wentylacyjne.

Pozyskany metan sprzedawany jest na rynku. W 2019 roku sprzedaż kształtowała się na poziomie 34 mln m3 metanu.

W celu zwiększenia gospodarczego wykorzystania metanu do obecnie budowanych dwóch silników gazowych planuje się dołączyć dwa koleje, co docelowo pozwoli na uruchomienie czterech silników o łącznej mocy 11 MW.

W 2021 roku rozpocznie pracę instalacja zabudowana na terenie ZG Brzeszcze, w skład której wchodzą dwa silniki.

- Obecnie trwają uzgodnienie projektowe inwestycji, a rozpoczęcie prac konstrukcyjnych przewiduje się na trzeci kwartał tego roku. Nowe instalacje kogeneracyjne przyczynią się nie tylko do bardziej efektywnego wykorzystania energii chemicznej zawartej w gazie z odmetanowania pokładów węgla, ale również do zwiększenia udziału Grupy TAURON w Rynku Mocy – mówi Tomasz Cudny, prezes zarządu TAURON Wydobycie.

Długookresowe prognozy metanowości eksploatowanych pokładów ZG Brzeszcze wskazują na znaczące zwiększenie wolumenu i ustabilizowanie składu pozyskiwanego gazu metanowego.

Budowa instalacji kogeneracyjnych bezpośrednio powiązana jest również ze skutecznymi działaniami na rzecz poprawy środowiska. Zagospodarowanie większej ilości gazu z odmetanowania pozwoli również na ograniczenie wpływu na środowisko naturalne oraz obniży koszty związane z emisją metanu do atmosfery.

Realizacja projektu wpisuje się w założenia Strategicznej Agendy Badawczej Grupy TAURON. Grupa nabywa też nowe kompetencje w zakresie budowy i obsługi kogeneracyjnych źródeł gazowych. Budowę instalacji realizuje spółka TAURON Nowe Technologie.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch