nowe produkty/usługi technologie energetyka

227 tysięcy kilometrów sieci w smartfonie

TAURON Dystrybucja uruchomił nową aplikację dla swoich podwykonawców. Dzięki niej firmy mają dostęp do całej sieci elektroenergetycznej  niskiego i średniego napięcia z dowolnego miejsca, 24 godziny przez 7 dni w tygodniu.

Przeglądarka Dystrybucyjnej Sieci Energetycznej (PDSE), jest aplikacją dla wykonawców, którzy podpisali z TAURON Dystrybucja umowę na realizację zadań przyłączeniowo-inwestycyjnych na średnim i niskim napięciu. Aplikacja przystosowana jest do każdego urządzenia mobilnego i dostępna poprzez przeglądarkę internetową. Oznacza to dostęp do koniecznych danych, związanych z pracami przyłączeniowymi z każdego miejsca i w każdym czasie. Zgromadzone dane agregują informacje z całego obszaru obsługiwanego przez Operatora Sieci z Grupy TAURON. Obecnie z dostępu do aplikacji stale korzysta ponad 140 firm.

- Aplikacja odpowiada na bardzo konkretne potrzeby wykonawców i pracowników. Inicjatorami pomysłu byli praktycy, pracownicy Oddziału TD w Krakowie, którzy na co dzień kontaktują się z wykonawcami prac. Dzięki temu byli w stanie precyzyjnie określić, jak można realnie usprawnić pracę obydwóch stron i jak powinno wyglądać narzędzie, które skróci czas oraz uprości ścieżkę dotarcia do koniecznych danych technicznych – mówi Maciej Mróz, Dyrektor Departamentu Inwestycji i Rozwoju Sieci TAURON Dystrybucja.

Aplikacja PDSE przy wykorzystaniu nowych technologii, umożliwia bezpiecznie udostępnienie on-line danych o istniejącej sieci elektroenergetycznej. W jej ramach podwykonawca ma dostęp wyłącznie do danych o sieciach i infrastrukturze Regionu, w którym realizuje zadania w ramach podpisanej umowy. Dostęp do niej jest ograniczony czasowo i udzielany jest tyko na okres trwania umowy.

Co ważne, aplikacja powstała bez udziału podmiotów zewnętrznych, a więc koszt jej przygotowania był relatywnie niski. Całość prac została przeprowadzona przez specjalistów ze spółki TAURON Obsługa Klienta.

- Nasi specjaliści z obszaru IT, realizując to zadanie połączyli dwa obszary. Wykorzystując darmowe nowoczesne technologie i wyselekcjonowane dane branżowe, ścieśle związane  z działalnością TAURON Dystrybucja S.A., zbudowali narzędzie, które spełnia wymagania nowoczesnego biznesu oraz uwzględnia zasady bezpieczeństwa w dziedzinie IT – mówi Szymon Kowalczyk, Dyrektor Wykonawczy ds. IT TAURON Polska Energia S.A.

Aplikacja tworzona była w czterech etapach, przy udziale i współpracy wielu specjalistów, a prace nad nią trwały blisko dwa lata.

Proste zasady działania

Firmy wykonawcze nie mają problemu z obsługą PDSE. Aplikacja jest intuicyjna, a jej obsługa połączona jest z typowymi funkcjonalnościami stosowanymi w rozwiązaniach informatycznych. Dzięki zastosowaniu wyszukiwania kontekstowego, można odnaleźć dowolne urządzenie energetyczne po jego unikalnym numerze, a także każdy obiekt po nazwie własnej lub adresie w geoprzestrzeni.  Po wyszukaniu i wskazaniu konkretnego obiektu, przeglądarka przenosi użytkownika w wybrane miejsce.

W PDSE widoczna jest też warstwa pokazująca trasę linii wysokich napięć. Te uproszczone dane  pozwalają na uwidocznienie skrzyżowań linii WN z gęstą siatką sieci niższych napięć, co jest konieczne dla zachowania bezpieczeństwa przy organizacji prac w terenie oraz przy projektowaniu nowych linii elektroenergetycznych.

Najważniejsza korzyścią z wdrożenia narzędzia jest fakt, że wykonawcy prac nie muszą już każdorazowo przychodzić do firmy, by pozyskać niezbędne informacje do realizacji zadania.  PDSE jest dostępne przez 24 h na dobę i 7 dni w tygodniu, a dane w niej zgromadzone aktualizowane są co tydzień.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch

lukasz.zimnoch@tauron.pl

***

TAURON Polska Energia S.A. jest spółką holdingową w grupie kapitałowej, która zajmuje się wydobyciem węgla, wytwarzaniem, dystrybucją i sprzedażą energii. Grupa TAURON jest jednym z największych podmiotów gospodarczych w Polsce, w tym największym dystrybutorem i jednym z największych sprzedawców i wytwórców energii elektrycznej. W skład Grupy TAURON wchodzą m.in. TAURON Wytwarzanie, TAURON Dystrybucja, TAURON Sprzedaż, TAURON Obsługa Klienta, TAURON Wydobycie, TAURON Ekoenergia oraz TAURON Ciepło. Od 2010 roku akcje TAURON Polska Energia SA notowane są na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie m.in. w indeksach WIG20 i WIG30. Spółka wchodzi w skład indeksu spółek odpowiedzialnych społecznie RESPECT Index.

Rzecznik Prasowy, TAURON Polska Energia
Łukasz Zimnoch