Co oprócz steka? Niebanalne i smaczne dodatki na grilla
Dobrą zabawę podczas sezonu grillowego można wyczuć ze znacznej odległości. Wszystko za sprawą dobrze przyprawionych rarytasów, które lądują na rozgrzanym ruszcie. Kiełbaski z chrupiącą skórką, soczysta karkówka, legendarne żeberka i steki, uwielbiane burgery, wyszukane owoce morza… Grillowane przysmaki kojarzą się przede wszystkim z wiosną i latem, ale wiele z nich odtworzycie nawet w zimowych miesiącach. Wydaje się to nieprawdopodobne? Poznajcie nasze patenty na zachowanie wyjątkowego smaku niezależnie od pory roku i okoliczności. Nie zapominajcie, że każde danie główne wymaga odpowiedniej oprawy i wcale nie mamy na myśli eleganckiej zastawy. Grillowanie dodatkami stoi!
Można potraktować je jako sposób na niebanalny obiad w jadalni, na tarasie, balkonie albo we własnym ogrodzie. To jeden z najprostszych sposobów na urozmaicenie codziennych posiłków i czasu spędzonego w rodzinnym gronie przy stole. Warto więc zadbać, by jadłospis był jak najbardziej różnorodny. Po mięsnej uczcie każdy chętnie przekąsi sałatkę, a wegetarianie z całą pewnością docenią roślinne danie główne i takież dodatki. Wiecie, że na grillu przyrządzicie nawet najbardziej wyszukane specjały? Z poradami szefa kuchni Knorr nie ma rzeczy niemożliwych.
Sos – bohater drugiego planu
Widok grillowanego w całości pstrąga, polędwicy wołowej albo warzyw już na pierwszy rzut oka wzbudza zachwyt. Mniejszą uwagę zwracają niepozorne sosy i dipy – całkiem niesłusznie! Są w stanie uratować każdą potrawę, która spędziła na grillu zbyt wiele czasu. Ze smacznym sosem nawet suchy kawałek mięsa nie położy się cieniem na całym obiedzie lub gorącej kolacji. Często to one nadają daniom z grilla pożądanego charakteru i niewątpliwie stanowią zwieńczenie całego posiłku.
Musztarda, ketchup i majonez to podstawy, ale w trakcie odkrywania kolejnych smakowitych trików uczyńcie z nich bazę do bardziej zaskakujących kompozycji. Bardzo popularnym dodatkiem do potraw z grilla jest grecki sos tzatziki, o którego fenomenie decydują proste składniki, przede wszystkim świeże ogórki i czosnek. Chcecie na dłużej pozostać w śródziemnomorskim klimacie? Gęsty dip z suszonymi pomidorami, kaparami oraz chili sprawi, że we własnym ogródku lub na działce poczujecie się jak na urlopie. Sosy barbecue to kolejny obowiązkowy punkt grillowania, ale równie dobrze możecie zastąpić je pesto z pieczonej papryki albo ajwarem – bałkańską chlubą. Tego rodzaju kompozycje serwujcie również jako dodatki do świeżo grillowanych burgerów, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Dobrze znany sos chrzanowy odświeżycie odrobiną soku z cytryny. Inspiracji szukajcie także w kuchni meksykańskiej. Pomidorowa salsa i guacamole pięknie prezentują się i wspaniale smakują. Znacie je dobrze i szukacie czegoś nowego? Przedstawiamy przepis na salsę po teksańsku!
Salsa po teksańsku
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 250 g pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
- 1 cebula
- 1 zielona papryczka chili
- 0,5 pęczka natki kolendry
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania:
- Posiekaj papryczkę chili, ząbki czosnku oraz pomidory. Pokrój w małą kosteczkę cebulę.
- Połącz oliwę z oliwek, sok z limonki oraz zawartość opakowania Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr.
- Na koniec dodaj resztę składników i wszystko starannie wymieszaj. Salsę posyp posiekaną kolendrą.
Sałata to nie wszystko
Sezon na świeże warzywa trwa w najlepsze. Nie ograniczajcie go wyłącznie do przyrządzania surówki z młodej kapusty – nieodzownego dodatku do nieśmiertelnych mielonych. Choć zielonej sałaty teraz nie brakuje, warzywne dodatki również nie powinny opierać się wyłącznie na niej. Część składników wyśmienitych sałatek można najpierw wrzucić na ruszt. Świetnie nadają się do tego szparagi, bakłażany i cukinie. Poznacie zupełnie nowe oblicze młodych ziemniaczków. Co powiecie na grillowane bataty? My powiemy tylko jedno – do dzieła! Warzywne kompozycje świetnie łączą się z serami. Użyć można wyrazistej w smaku fety lub nadal nie wszystkim znanego sera halloumi, który na gorąco zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pokruszone drobno orzechy fantastycznie wyglądają jako ukoronowanie sałatki. Włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje, a może brazylijskie? Szukajcie swoich ulubionych smaków. W wiosennych i letnich sałatkach na grilla nie powinno zabraknąć orzeźwiających akcentów w postaci owoców. Maksymalnie wykorzystajcie okres, gdy dostępne są truskawki. Możecie używać ich na zmianę z malinami. Połączenie awokado i borówek też wychodzi fenomenalnie. Stawiajcie na cytrusy. Grejpfruty i pomarańcze są na talerzach z sałatkami zawsze mile widziane. Przepis na pierwszorzędną sałatkę z mandarynkami zapamiętacie na długo.
Sałatka z mandarynkami
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 6 mandarynek z puszki lub filetów z pomarańczy
- 5 łodyg selera naciowego
- 50 g migdałów
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
- 4 łyżki majonezu
- 3 cykorie
- 200 g wędzonego sera żółtego
- 1 pęczek natki kolendry
- kilka kropel sosu tabasco
Sposób przygotowania:
- Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr, usmaż na grillu, a następnie pokrój na mniejsze części.
- Pokrój w kostkę łodygi selera naciowego i sparz je w gotującej się wodzie, odcedź i połącz z kurczakiem. Do całości dodaj mandaryni bez zalewy, ser pokrojony w kostkę, kawałki cykorii. Migdały upraż na patelni i wrzuć do sałatki.
- Składniki wymieszaj z majonezem, sosem tabasco oraz posiekaną natką kolendry.
Elegancja w ogrodzie
Grillowaniu sprzyja luźna, nieformalna atmosfera. Nie trzeba zakładać odświętnych ubrań – najzwyklejszy t-shirt i krótkie spodenki wystarczą. Nie oznacza to jednak, że na stołach nie mogą pojawić się bardziej wyszukane dodatki niż tylko pieczony chleb czy ziemniaki w mundurkach. Pospolite bulwy wystarczy nafaszerować kremowym serkiem, szpinakiem i łososiem, by uzyskać całkiem stylową przystawkę. Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem złożonym z pora, papryki i aromatycznych ziół prowansalskich także staną się niebanalną propozycją, która urozmaici talerz z grillowanymi skrzydełkami albo kiełbaskami. Nadziewane papryki i cukinia są smaczne, ale już mało kogo zaskakują. Może tym razem smaczny farsz warto umieścić w grillowanej cebuli? Przekonacie się, że nawet ona może prezentować się niezwykle szykownie.
Skoro coraz lepiej czujecie się w świecie grillowanych eksperymentów, nie miejcie oporów przed spróbowaniem owoców na gorąco. Tym razem nie chodzi o aromatyczne pieczone jabłka z cynamonem lub banany z dodatkiem czekolady, które są sprawdzonym pomysłem na deser. Grillowane plastry brzoskwini kapitalnie komponują się z rukolą, orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Interesujący posmak owocom nadaje szczypta curry. Przekąska, starter, a może niesłodki deser? Tylko od Was zależy, jak potraktujecie tę kombinację. Tak samo duże pole manewru dają gruszki z rusztu. Wystarczy na nie spojrzeć, by wiedzieć, że grillowania nie trzeba sprowadzać wyłącznie do oczywistych, mięsnych specjałów.
Gruszki z rusztu
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
- 2 świeże gruszki
- 1 opakowanie niebieskiego sera pleśniowego
- 1 łyżka Mieszanki ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą Knorr
- 0,25 główki sałaty frisee
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Orzechy upraż na patelni, po czym posiekaj je oraz natkę pietruszki. Sałatę umyj oraz podziel na mniejsze kawałki.
- Obierz gruszki ze skórki i wydrąż nich z delikatnie środki. Owoce skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek i grilluj je po około 2 minuty z każdej strony.
- Pokrusz niebieski ser do wydrążonych miejsc po gniazdach nasiennych gruszek. Od tego momentu owoce grilluj tylko z jednej strony.
- Zrób sos. W tym celu wymieszaj miód z sokiem z cytryny, pozostałą oliwą z oliwek, natką pietruszki, orzechami oraz przyprawą Mieszanka ziół i przypraw Bałkańska z Trybulą Knorr. Lekko rumiane gruszki z roztopionym serem przełóż na talerz z sałatą i polej sosem. Danie najlepiej smakuje podawanie na ciepło.
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824
informacje o firmie
kontakt dla mediów
Joanna Szałasz
joanna.szalasz@knorr.pl
tel: +48 536 410 824