polityka

Dolny Śląsk stawia na Szymona Hołownię

Dolny Śląsk wskazuje na Hołownię!

Sondaż dla Dolnego Śląska daje Szymonowi Hołowni zwycięstwo w drugiej turze wyborów z Andrzejem Dudą. W przypadku starcia z obecnym prezydentem na Szymona Hołownię wskazuje 55% mieszkańców Dolnego Śląska. Na Andrzeja Dudę w tym samym badaniu chce zagłosować 37% ankietowanych.

Dolnoślązacy uważają też, że to właśnie Hołownia najlepiej ze wszystkich ubiegających się o najwyższy urząd w państwie zadba o sprawy ich regionu.

Badania przeprowadzono 29 maja – 1 czerwca na reprezentatywnej grupie mieszkańców Dolnego Śląska.

Wszystkie dotychczasowe sondaże wskazują, że do drugiej tury wejdzie obecny prezydent i jeden z kandydatów opozycyjnych (Szymon Hołownia lub Rafał Trzaskowski). Dlatego w sondażu, który sprawdzał postrzeganie kandydatów przez mieszkańców województwa dolnośląskiego zadano wszystkim badanym pytanie o to jak zagłosowaliby, gdyby w drugiej turze wyborów prezydenckich spotkali się Szymon Hołownia i Andrzej Duda, a także jak zagłosowaliby, gdyby z Andrzejem Dudą miał konkurować Rafał Trzaskowski.

W pytaniu o decyzje w II turze wyborów na przełomie czerwca i lipca mieszkańcy Dolnego Śląska chętniej oddaliby zwycięstwo Szymonowi Hołowni, na którego wskazało 55% ankietowanych, niż Rafałowi Trzaskowskiemu (53%) .W pierwszej turze mieszkańcy Dolnego Śląska dają Szymonowi Hołowni 17,7% głosów.

Tak wysokiemu poparciu Hołowni towarzyszy wysoki procent ufających mu obywateli regionu. Niezależnego kandydata obdarza zaufaniem 42% mieszkańców Dolnego Śląska. Na drugim miejscu w rankingu zaufania wśród kandydatów na fotel prezydencki, uplasował się Rafał Trzaskowski (40 proc). Znacznie mniejszym zaufaniem mieszkańcy województwa obdarzają obecnego prezydenta (34 proc).

Jeszcze gorzej obywatele Dolnego Śląska postrzegają Andrzeja Dudę w perspektywie dbałości o ich region. Tylko 33% mieszkańców województwa uważa, że obecny prezydent zadba w jakikolwiek sposób o ich małą ojczyznę.  Spośród sześciu głównych kandydatów na najwyższy urząd w państwie gorzej od Andrzeja Dudy jest postrzegany tylko Krzysztof Bosak (16%)

Badanie metodą CAWI wykonała firma Maison and Partners w dniach 29 maja – 1 czerwca 2020 na liczącej 303 osoby reprezentatywnej grupie mieszkańców województwa dolnośląskiego (kwoty ze względu na płeć, wiek oraz wielkość miejsca zamieszkania, odpowiadające strukturze dorosłych mieszkańców województwa dolnośląskiego).

Szymon Hołownia w grudniu 2019 roku ogłosił zamiar kandydowania na urząd prezydenta RP. Od tego czasu zebrał wokół siebie  11.500 wolontariuszy, w tym 350 za granicą. W całej Polsce działa 18 regionalnych biur Ekipy Szymona, które na czas pandemii zamieniły się regionalne biura pomocy. Wolontariusze szyli maseczki dla szpitali i DPSów, organizowali i przekazywali środki ochrony osobistej, w ramach Ekipy z Sąsiedztwa robili zakupy starszym i chorym. Organizowali pomoc dla osób w kryzysie bezdomności i w ramach akacji #stopprzemocy – doświadczającym przemocy domowej. Kilkudziesięciu wolontariuszy odpisało na ponad  10 tysięcy mali wysyłanych do Szymona Hołowni przez osoby szukające pomocy. Efektem tych interwencji było uruchomienie w maju portalu pomocni.info.

Pomocni.info to portal skierowany do osób, które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej, która podczas epidemii covid 19 dotknęła dziesiątki tysięcy Polaków. Ułatwia  dostęp do zweryfikowanych informacji na temat miejsc pomocy - po to, by znalazły się one w jednym miejscu. Osoba potrzebująca, szukająca wsparcia z łatwością odnajdzie podstawowe informacje o danej instytucji. Transparentna i prosta informacja to główne narzędzie walki z wirusem. Już dziś jest w nim oznaczone  siedem tysięcy punktów na terenie całej Polski  - są to m.in organizacje pozarządowe, firmy, instytucje, a czasem nawet osoby prywatne. Są to punkty oferujące wsparcia w kilku obszarach: finansowym, psychologicznym, prawnym, materialnym oraz edukacyjnym.

Ekipa Szymona Dolny Śląsk zrzesza  865 aktywnie działających wolontariuszy i wolontariuszek.

Powiatowi koordynatorzy koordynują działanianimi:

• społecznymi - Ekipa z Sąsiedztwa (wsparcie w zakupach dla osób potrzebujących), Koperta Życia (dystrybucja kopert wśród osób chorych i starszych), zbiórki artykułów papierniczych dla dzieci i młodzieży oraz zbiórki żywności na rzecz osób w kryzysie bezdomności, domów pomocy społecznej oraz osób indywidualnych, współtworzenie platformy pomocni.info.
  • inicjatywy ekologiczne m.in. sprzątanie okolicznych lasów i parków, akcje krwiodawstwa oraz inne i edukacyjny - prowadzenie działań z zakresu edukacji globalnej, obywatelskiej oraz ekologicznej.
  • polityczno-obywatelskimi – współorganizacja konferencji, spotkań, podczas kampanii wyborczej agitacja polityczna
  • medialnymi – organizacja spotkań i konferencji prasowych na żywo i on- line.

www.facebook.com/EkipaSzymonaDolnySlask/ -  przekroczyła 3000 zwolenników.

W załącznikach przesyłam wyniki badań oraz zdjęcia z ostatniego pobytu Szymona Hołowni na Dolnym Śląsku.

W razie pytań prosimy o kontakt mailowy lub telefoniczny